SGK Hastalık Rapor Parası Nasıl Alınır, Şartları Neler?
SGK hastalık rapor parası alma işlemleri iş göremezlik kapsamına göre SGK’dan verilmektedir.
SGK hastalık rapor parası almak için sağlık raporunun aile hekimlerinden veya devlet hastanelerinden alınması gerekir. Bu rapora göre ilk gün işveren tarafından ödenirken, iki günden fazla süredeki ödemeler SGK tarafından yapılmaktadır.
Rapor Parası Nedir?
Rapor parası olarak adlandırılan ödeme türü Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışan kişilerin iş kazası, hastalık, meslek hastalığı, doğum gibi durumlarda çalışamadıkları zaman boyunca ödenmekte olan paradır. Geçici iş göremezlik olarak isim verilen bu durum çeşitli hastalıklardan kaynaklı olarak sağlık kurumlarından raporlarla belirtilerek istirahat isteme sürecini kapsar. Bu raporu alabilmek için iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde kişinin adına en az 90 gün prim ödenmesi lazımdır.
Rapor Parası Başvurusu
Rapor parası başvurusu yapmak için kişinin herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüğüne gitmesi gerekir. Sağlık raporu almış olan çalışan raporu bittikten sonra ise sağlık raporunu işverene vermelidir. İşveren 10 iş günü içinde almış olduğu bu raporu elektronik ortamda SGK’ya iletmelidir.
- Sağlık raporunun işverene zamanında teslim edilmesi şarttır.
- İşveren raporu aldıktan sonra raporu e-rapor sistemine göndermek durumundadır.
- Sisteme kaydedilen raporlar SGK tarafından yapılır.
- SGK personelleri raporun uygun olduğuna karar verdiği takdirde rapor parası çalışan adına ödenmektedir.
- Rapor parası ödenen kişiler kısa mesaj aracılığıyla bilgilendirilir.
- Rapor parasının yattığına dair bilgilendirme alan kişiler PTT şubeleri veya Ziraat Şubeleri üzerinden T.C kimlik numaralarıyla ödemelerini alabilmektedir.
Rapor Parası Alma Şartları
SGK tarafından rapor parası alma şartları belirlenmiş durumdadır. Bu şartlara uygun olan kişiler rapor parası almaya hak kazanır:
- Kişinin SGK kapsamında çalışması gerekir.
- Belirli hastalıklar, iş kazaları, hamilelik gibi çeşitli durumların yaşanması ve bunlarla ilgili raporların alınması gerekir.
- Sağlık raporu parası almak için raporun iki günden fazla olması lazımdır.
- İşverenin raporu zamanında sisteme girmesi gerekir. 5 günü geçtiği takdirde işverenlere cezai işlem uygulanır.
- Sağlık raporları yalnızca aile hekimleri ve devlet hastaneleri tarafından alınmalıdır.