Gözlük Kullanmak Polis Olmaya Engel Mi?

0
1916
2022 Bekçilik fiziki yeterlilik
2022 Bekçilik fiziki yeterlilik

POMEM Adayları, bu yazımızda sizlere Gözlük Kullanmak Polis Olmaya Engel Mi? hakkında bilgiler vereceğiz.

Gözlük Kullanmak Polis Olmaya Engel Mi?

Arkadaşlar Polis alımlarında geçerli olan bir sağlık yönetmeliği bulunmaktadır. Bu sağlık yönetmeliği tüm polis alımlarında geçerlidir. Yönetmeliğin adı ise Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği‘dir. Polis Akademisi başkanlığı alımlarında bu yönetmelik doğrultusunda sağlık raporu aldırmaktadır.

Gözlük ve lens takmak Polis Olmaya Engel değildir. Ama bunun bir şartı vardır. O şart ise sağlık yönetmeliğinde belirtilen göz derecesini geçmemesi gerekmektedir. Aşağıda verilen derecelerin altında ise sorun olmuyor.

29 Eylül 2019 Tarihinde Emniyet Sağlık Yönetmeliğinde Güncelleme Yapılmıştır.

Güncel Sağlık Yönetmeliği Maddesidir.

Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği Göz Hastalıkları Bölümü:

Okullara alınacak öğrencilerde; görme her iki gözde ayrı ayrı miyoplarda; (sferik + silendirik) –2 diyoptriyi, hipermetroplarda + 1 diyoptriyi geçemez. Mikst astigmatlarda transpozisyon sonrası değerlere göre işlem yapılır.

Düzeltmeden sonra her iki gözün görme güçleri toplamı en az 20’de 16 olmak zorundadır.

Düzeltmeden sonra gözlerden birinin görme gücü en az 10’da 7 olabilir, ancak bu durumda diğer gözün görme gücü düzeltmeden sonra 10’da 10 (tam) olmak zorundadır.

Polislik için Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Sağlık Şartları

Polis alımlarında sağlık raporu işlemlerinde Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliğine göre Polis adaylarına sağlık raporu aldırılır. Tüm işlemler sağlık yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Öğrenci alımlarında sağlık yönetmeliğinin A bendi sadece geçerli olmaktadır.

A Dilimi

Bu sisteme ait kronik hastalığı veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı tedavisiz şekilde remisyonda olsa dahi sürekli olarak kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı olanlar öğrenciliğe kabul edilmezler.

B-C-D dilimlerinde tanımlanan hastalıklar öğrenciliğe engeldir.

(1) Ruh sağlığı ve hastalıkları yönünden;

a) Ruhsal yönden sağlam olacaktır. Geçmişinde ve halen hiçbir ruhsal hastalık, intihar girişimi, hafif ve orta derecede konuşma bozuklukları ve kişilik bozukluğu olmayacaktır. Kişilik bozukluğunun bulunması durumunda öğrenciliğe engeldir. Son iki yılın semptomsuz ve tedavisiz geçirilmesi psikiyatrik yönden sağlam kabul edilir. Fakat C ve D diliminde geçen tanılar için süre ayrımı yoktur, öğrenciliğe engeldir.

b) Geçmiş muayene ve tedavi ayrıntıları ile geçmiş ilaç kayıtlarını gösteren sistemler üzerinden, kişilerin son iki yıl içerisinde psikiyatrik yönden muayene olduklarına veya psikotrop ilaç kullandıklarına dair kayıtları görüldüğünde;

1) Psikotrop ilacın reçete edildiği ilgili sağlık hizmeti sunucusundan, bahse konu tarihte kişiye psikotrop ilaç reçete edilmesine neden olan muayene ayrıntılarını, tüm klinik bulguları ve diğer ayrıntıları açıklayan bir epikriz raporu getirmesi istenir ve bahse konu psikotrop ilacın hangi sebeple reçete edildiği anlaşılmaya çalışılır. Bu epikriz raporunu kişi kendisi temin ederek getirir.

2) Epikriz raporu görülmesi halinde; psikotrop ilacın reçete edildiği tarihte, kişinin, psikiyatrik tanı kriterlerini karşılayacak düzeyde psikopatolojisinin olup olmadığına bakılır. Bahse konu psikotrop ilacın psikiyatrik tanı haricindeki diğer branş muayenelerindeki patolojik sürece destek olması amacıyla yazılıp yazılmadığına karar verilir.

Bahse konu psikotrop ilacın, psikiyatrik tanı ve tedavi amacıyla yazılmadığına, epikriz raporundaki klinik durumun kısa süreli semptomlarla seyreden ancak psikiyatrik hastalık sınıflaması içinde yer almayan bir klinik durum olduğuna veya tanı kriterlerini doldurmayan geçici bir klinik durum olduğuna karar verilmesi halinde kişi hakkında öğrenci olur kararı verilebilir. On iki yıl içerisinde psikiyatrik tanısı olduğu anlaşılanlara öğrenci olamaz kararı verilir.

3) Son iki yıl içerisinde kişilerin psikiyatrik yönden muayene olduklarına veya psikotrop ilaç kullandıklarına dair kayıtları görüldüğünde ve psikotrop ilacın reçete edildiği zamana ait epikriz raporu görülemediğinde, psikiyatrik tedavi geçmişi nedeniyle kişi hakkında öğrenci olamaz kararı verilir.

c) Onikofaji (tırnak yeme), trikotilomani (saç, kirpik vb. yolma) gibi durumların mevcudiyetinde daha ayrıntılı değerlendirilerek A dilimi kapsamında olup olmadığına karar verilir.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin