Nasıl Olunur? kategorisinde, bu yazımızda sizlere Fizyoterapist Nedir? Nasıl Olunur ve Çalışma Alanları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.
Fizyoterapist Nedir?
Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden mezun olanlar “Fizyoterapist” unvanını alırlar. Fizyoterapist, doğuştan gelen veya sonradan meydana gelen fiziksel bozuklukları yaralanmaları ya da hastalık haline kadar gelen hareket sistemindeki bozuklukları doktorun koyduğu tanıya göre belirlenen fizik tedavi programıyla gidermeye çalışır. Bunun yanı sıra hareket sistemindeki bozukluklardan dolayı ağrı ve çeşitli rahatsızlıkların giderilmesinde de yardımcı olur. Fizyoterapist olmak için. Başta fen bilimlerine karşı ilgili olunmalı, bedensel olarak güçlü ve dayanıklı olunmalı, sabırlı, güler yüzlü, şefkatli olunmalı, el becerisi olmalı ve en önemli yardımsever olunmalıdır. Bu mesleği yapmak içinde diğer mesleklerde olduğu gibi yaptığınız işi sevmeniz sizin ve hastalarınız için olumlu bir ortam yaratır.
Fizyoterapist Nasıl Olunur?
Fizyoterapist olabilmek için öncelikle ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nın (YKS) birinci ve ikinci oturumuna girilmesi gerekmektedir. Birinci oturum olan TYT sınavında baraj puan geçildikten sonra ikinci oturuma girmeye hak kazanılır. İkinci oturum olan AYT sınavında ise elde edilen puan ile başarı sırasına göre üniversitelere yerleştirilir. Fizyoterapi bölümü üniversitelerde Sağlık Bilimleri Fakültesi kapsamında yer almaktadır. Ancak bilinmesi gereken bir şey var ki bu bölümü okuyabilmek için sayısal alanda başarılı olunması gerekmektedir. Üniversiteden mezun olunduktan sonra kişilere “Fizyoterapist” unvanı verilmektedir. Kamu hastanelerinde çalışmak isteyen fizyoterapistlerin Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girip yüksek bir puan elde etmeleri gerekmektedir. Bahsetmem gereken bir konu da 2 yıllık Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olunduğunda Fizyoterapist değil Fizik Tedavi Teknikeri olunduğudur. İki meslek grubu arasında farklar vardır. Hem çalışma şartları hem de aldıkları ücret birbirinden farklıdır.
Fizyoterapist Çalışma Alanları Nelerdir?
Fizyoterapistler; devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, ortopedi, nöroloji, psikiyatri, beyin ve sinir cerrahisi, onkoloji, yanık üniteleri, romotoloji ve plastik cerrahi servislerinde, protez-ortez üretim ve rehabilitasyon merkezlerinde, huzur evlerinde, mesleki rehabilitasyon merkezlerinde, spor kulüplerinde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, kaplıca merkezlerinde, evde bakım merkezlerinde veya üniversite hastanelerinde görev yapabilirler.