Von Willebrand Hastalığı (VWD) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

0
367

Sağlık kategorisinde, bu yazımızda sizlere Von Willebrand Hastalığı (VWD) Nedir? Belirtileri Nelerdir?  hakkında bilgiler vereceğiz.

Von Willebrand Hastalığı (VWD) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Von Willebrand Hastalığı (VWD) bir kanama bozukluğudur. Bu hastalık kanın pıhtılaşma özelliğini etkiler. Eğer kanımızda pıhtılaşma meydana gelmezse herhangi bir kanama durumunda çok fazla kan kaybına neden olabilir. Bu durum iç organlara zarar verebilir ve hayati bir durumla karşı karşıya kalmanıza sebep dahi olabilir. Von Willebrand hastalığına sahip iseniz ya kanınızda protein düzeyi düşüktür ya da proteinler tam olarak görevini yapmamaktadır. Bu protein Von Willebrand olarak adlandırılır ve asıl görevi kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmaktır.

Von Wİllebrand Hastalığı dünyada en çok görülen kalıtsal kanama eğilimidir ve toplum genelinde her 1000 kişiden birinde görülmektedir. Von Wiilebrand Hastalığı cinsiyet kromozomu ile ilişkili değildir. Bu sebeple hem erkeklerde hem de kadınlarda görülmektedir. Kalıtım şekli genellikle hasta kişinin anne veya babasından birinden alınan tek bozuk genle ortaya çıkmaktadır.

Von Willebrand Hastalığı (VWD) Belirtileri Nelerdir?

Von Willebrand Hastalığının şiddetine göre çeşitleri vardır. Belirtileri de hastalığın şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Eğer Tip 1 veya Tip 2 hastalığına sahipseniz hafif veya orta derecede belirtilere sahip olabilirsiniz. Bunlar; ameliyat sonrası ağır kanamalar, kadınlarda yoğun veya uzun süren adet kanamaları, herhangi bir kesik sonucu meydana gelen durdurulması güç kanamalar, bir diş girişimi sonrasında şiddetli şekilde diş kanamaları, sık yada durdurulması güç burun kanamaları gibi belirtileri vardır. Tip3 hastalığına sahipseniz en önemli belirtisi Tip1 veya Tip2 yanı sıra sebebi açıklanamayan şiddetli kanamalardır. Eğer hemen tedavi edilmezse bu Tip3 kanamaları ölümle dahi sonuçlanabilmektedir.

Von Willebrand Hastalığı (VWD) Hastalıgı İle Yaşamak 

Von Willebrand hastalığında kanamaları önlemek ve sağlıklı yaşamak için bazı önlemler almak gerekir. Herhangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Düzenli egzersizler yapmalı ve sağlıklı bir şekilde beslenilmelidir. Egzersizler kasların esnek kalmasına yardımcı olur ve böylelikle kas eklem hasarı önlenebilir. Bu hastalık dışında başka bir hastalık için muayene olmaya gidildiğinde mutlaka böyle bir hastalığa sahip olunduğu söylenmelidir özellikle diş muayenelerinde asla atlanmaması gereken bir konudur. Kan pıhtılaşmasını etkileyebilecek reçetesiz ilaçlardan kaçınılmalıdır.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin