Migren Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?

0
276

Sağlık kategorisinde, bu yazımızda sizlere Migren Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?  hakkında bilgiler vereceğiz.

Migren Nedir?

Migren kişinin yaşamında yıllar boyunca devam eden, bir saatten birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilen ense, şakak ve göz çevresinde başlayıp şiddeti gittikçe artan klinik bir sendromdur. Migren hastaların atakları sırasında sağlıklı toplumun geneline göre yaşam kalitesini düşürmektedir. Migren atakları 20-30 yaşlarında başlar fakat çocukluk veya ergenlik döneminde baş ağrıları görülmeye başlanır. Henüz migrenin altta yatan sebebi bulunmuş değildir. Ancak migrenin nedeninin en başında genetik faktörlerin geldiği düşünülmektedir. Aileden biri migren hastalığına sahip ise hastalığın sizde meydana çıkma olasılığı %40’tır.

Migren ağrısını tetikleyen bir diğer nedenlerden biri de hormonal değişikliklerdir. Bu nedenle migren atakları en çok kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülmektedir. Migren atakları genellikle spontan olarak meydana gelse de iç ve dış faktörlerde bu atakları tetiklemektedir. Açlık, öğün atlama, uyku bozukluğu, meyve, çikolata, parfüm gibi ağır kokular, çay ve kahve tüketimi, sigara, hava değişimi ve kirliliği, mensturasyon dönemi, peynir ve diğer süt ürünleri, deniz ürünleri, kızarmış yağlı yiyecekler ve en önemlisi stres gibi etkenler ataklar da gözle görülür şekilde artışa neden olurlar.

Migren Belirtileri Nedir? 

 Migren hastalığında belirtiler kendini dönem dönem göstermektedir. İlk dönem Prodrom, bu dönemde baş ağrısı başlamadan önce kişi kendini agresif, mutsuz, depresif, donukluk, düşüncelerde yavaşlama, kelime bulmada güçlük, konsantrasyon ve dikkat eksikliği, kabızlık ve ishal gibi bağırsak sistemi sorunları, boyun tutulması, sık esneme, yeme isteği görülmektedir. Ardından aura dönemi ortaya çıkar. Bu dönem ise yaklaşık olarak 5-20 dakika içerisinde ortaya çıkar ve bir saat kadar sürer. Bu dönemde dil ve yüzde uyuşma meydana gelir, iğnelenme, karıncalanma gibi hissiyatlarla kendini gösterir. Bu iki dönemin ardından ataklar kendini göstermeye başlar. Ense, başın arka kısmı ve başın bir tarafından başlayan ataklar belli belirsiz ağrı hissi ile başlar.

Kişiden kişiye göre değişse de bu ataklar 4 ila 72 saat arasında sürebilir. Ataklar nadir olabildiği gibi haftada birkaç defa da olabilir. Atakların ardından postdrome (atak sonrası) dönem kendini belli eder. Bu dönemde hasta kendini bitkin, tükenmiş ve azda olsa rahatlamış hisseder. Hasta bir gün boyunca güçsüz, ışığa ve sese duyarlı, baş dönmesi yaşayabilir.

Migren Tedavisi Nasıl Olur?

Migren tedavisinde dengeli beslenme ve uyku düzeni migrenin ortaya çıkmasını engelleyici unsurlardır. Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar, baş ağrısı atakları sırasında ağrıyı ortadan kaldırmaya veya ağrıya eşlik eden bulantı, kusma gibi belirtileri kontrol etmeye yardımcı olur. Migren tedavisine ait birçok çeşit ilaç vardır. İlaç tedavilerinin yanı sıra gün içinde bol miktarda su tüketmek, stresten olabildiğince uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, uyku düzenine sahip olmak ve hastalığınız için verilen ilaçları aksatmamak tedavinizdeki en büyük yardımcılar olacaktır. Unutmayın sizin sağlığınız en çok sizin elinizde.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin