Kawasaki Sendrom Hastalığı Nedir? Kawasaki Belirtileri!

0
478

Anne/Çocuk kategorisinde, bu yazımızda sizlere Kawasaki Sendrom Hastalığı Nedir? Kawasaki Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.

Kawasaki Sendromu Nedir?

Kawasaki sendromu, hastanın vücudundaki orta büyüklükteki damarlarda enflamasyon gelişmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Bu duruma tıp dilinde “Vaskülit” denilmektedir. Kawasaki sendromu özellikle 5 yaş altı çocuklarda tedavi edilmezse uzun süreli kalp komplikasyonlarına neden olduğu bilinmektedir. Tedavi edildiği zaman ise çoğu çocukta herhangi bir kalıcı hasara yol açmamaktadır.

Kawasaki sendromunun nedeni henüz bilinmemektedir. Genetik yatkınlığın yanı sıra virüsler ve maruz kalınan kimyasallar gibi çevresel faktörlerin hastalığın ortaya çıkmasına neden olduğu düşülmektedir. Erkek çocuklarında kız çocuklarına oranla daha fazla rastlanan bu hastalığın özellikle kış ve ilkbahar başlangıcında daha fazla görüldüğü ortaya çıkmıştır.

Kawasaki sendromu çocuklarda edinilmiş kalp hastalıklarının önde gelen bir nedenidir. Ancak erken teşhis ve etkili bir tedavi ile bu durumun önüne geçilebilmektedir. Kalp kapağı sorunları, kalp kası iltihabı ve kalbe kan sağlayan koroner arter damarlarının iltihabı olası komplikasyonlar arasında yer almaktadır.

Kawasaki Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Kawasaki sendromu hakkında bilinmesi gereken en önemli şey bu hastalığın çok hızlı bir süreçte ortaya çıktığı ve yayıldığıdır. Hastalık, semptomların başlamasından 10 gün ila 2 hafta içerisinde kalp rahatsızlığına neden olabilmektedir. Akıntı olmadan gözlerde ortaya çıkan kızarıklık, el veya ayaklarda şişlik, özellikle boyunda büyümüş lenf bezleri, şişik ve parlak kırmızı dil, tahriş olmuş boğaz, göğüsten bacağa kadar yayılan kızarıklık gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Hastalık ilerlediği taktirde bu belirtilerin yanı sıra eklem ağrısı, ishal, karın ağrısı, el veya ayak derisinin soyulması gibi belirtilerde kendini göstermeye başlamaktadır.

Kawasaki Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?

Kawasaki sendromunda yapılacak ilk tedavinin amacı ateş ve iltihabı azaltmak ayrıca oluşabilecek kalp hasarını önlemektir. Tedavi yüksek dozda aspirin ve damar içi gama globülin verilmesini içerir. Yapılacak olan her iki tedavide mevcut iltihabı azaltarak akut belirtilerin kaybolmasını sağlayacaktır.

Antikoagülan İlaçlar: Kalpte pıhtıların oluşmasını önlemeye yardımcı ilaçlardır.

Koroner Arter Anjıoplastisi: Daralmış olan arterleri açmaya yardımcı bir yöntemdir.

Stent Yerleştirme: Bu işlemde amaç tıkanan damarların açılması veya başka bir tıkanma olmasını engellemek amacıyla damar içine stent denen bir cihazın yerleştirilmesidir.

Kawasaki sendromu geçiren çocuk gama globülin tedavisi görmüş ise suçiçeği veya kızamık aşısı için 11 ay beklemesi gerekmektedir.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin