Üniversite adayları Bölüm Tanıtım kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Bitki Koruma Bölümü Nedir? Eğitim Süresi – Dersleri – Mezunu İş Olanakları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.
BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ NEDİR?
Bitki Koruma bölümü; yapılan tarımdan en iyi şekilde verim alabilmek için bitkileri her türlü zararlıdan koruyacak ilaç veya ürünleri üretebilen, üretilen ürünlerin kullanabilen veya satışa sunabilen meslek elemanları yetiştirmeyi amaç edinen 2 yıllık bir önlisans bölümüdür. Bitki Koruma bölümü ayrıca tarım arazilerine zarar veren otların belirtileri, yayılma şekilleri ve biyolojileri, ekolojik tavırları ve viral hastalıkları gibi konular üzerinde de durmaktadır. Bu bölümden mezun olan kişilere “Ziraat Teknikeri” unvanı verilmektedir.
Bitki Koruma bölümünden mezun olan kişilerin tarıma sekte vuran problemleri belirleme, problemin nedenine göre ne şekilde çözüm üreteceğine karar verme, tarım yapılması düşünülen arazide gözlem yapma, kullanılacak alet veya ekipmanı kontrol etme, çiftçilere destek sağlama ve onlara gerekli eğitimleri verme, eğer ihtiyaç olursa tarımda verimliliği arttırabilmek için bitkisel veya kimyasal ilaçların kullanılmasına karar verme, ekonomik değeri olan her türlü bitkiyi koruma altına alma ayrıca zararlı böcek ve hastalıkların ortadan kaldırılmasını sağlama gibi sorumlulukları mevcuttur.
Bitki Koruma bölümünü başarılı bir şekilde bitiren öğrenciler kendini geliştirmek istedikleri taktirde 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedir. Bunun için gerekli olan tek şey ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girip buradan iyi bir puan almaları gerekmektedir. Bunun sonucunda Orman Mühendisliği, Bitki Koruma, Organik Tarım İşletmeciliği, Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Bitkisel Üretim Teknolojileri veya Bahçe Bitkileri gibi bölümlere tamamlama imkanları vardır.
BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ İŞ İMKANLARI NELERDİR?
2 yıllık Bitki Koruma bölümünden mezun olan kişiler birçok kurum veya kuruluşta ayrıca özel sektörde de çalışma olanağına sahiptirler. Kamuya bağlı kurumlarda çalışabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) yeterli puan almaları gerekmektedir. Tarım Bakanlığına bağlı kurum veya kuruluşlarda, Orman Bakanlığına bağlı kurum veya kuruluşlarda, peyzaj firmaları, tarımsal ilaç satışı yapan firmalar, fidanlık ve tohum firmaları, park genel müdürlükleri veya tarım makineleri satışı yapan firmalarda çalışabilmektedirler.
ÖSYM HANGİ PUAN TÜRÜ İLE ALIYOR?
Bitki Koruma bölümünü okuyabilmek için öncelikle ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan TYT sınavı puan ve başarısı sırası oldukça önemlidir. Bu sınavda elde edilen başarıya göre üniversitelere tercih yapılmaktadır.