Gündem, kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Maymun çiçeği virüsünden ölümler başladı – Nasıl korunabiliriz hakkında bilgiler vereceğiz.
İçindekiler
Maymun çiçeği virüsünden ölümler başladı – Nasıl korunabiliriz
Dünyada yeni bir panik yaratan maymun çiçeği virüsünde korkulan oldu! ABD’de virüsten ilk ölüm gerçekleşti.
Milliyet’in haberine göre ABD’nin Texas eyaletinde maymun çiçeği kaynaklı bir kişi hayatını kaybetti. Vaka, maymun çiçeği bağlantılı ilk ölüm olarak kayıtlara geçti. Teksas sağlık yetkilileri, maymun çiçeği teşhisi konan hastanın, ülkenin virüs kaynaklı hayatını kaybeden ilk kişisi olduğunu belirtirken, hastanın Houston bölgesinde yaşayan ve bağışıklık sistemi zayıflamış bir yetişkin olduğunu söyledi.
Teksas Eyalet Sağlık Yetkilisi Dr. John Hellerstedt, “Maymun çiçeği, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar için ciddi bir hastalıktır. Maymun çiçeğine maruz kalmışlarsa veya hastalıkla uyumlu semptomları varsa, insanları tedavi aramaya teşvik etmeye devam ediyoruz” ifadesini kullandı.
SEKİZ ÜLKEDE TOPLAM 15 KİŞİ ÖLDÜ
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, salgının başlamasından bu yana sekiz ülke maymun çiçeğinden toplam 15 ölüm bildirdi. Ölümler daha önce Küba, Brezilya, Ekvador, Gana, Hindistan, Nijerya, İspanya ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bildirilmişti.
Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri ve Bulguları
Herhangi bir kimse maymun çiçeği virüsü ile enfekte olabilir. Afrika’daki vakaların çoğu 15 yaş altındaki çocuklarda görülmüştür. Belirti ve bulguların ortaya çıkması, maruziyetten birkaç gün veya birkaç hafta sonrayı bulabilir.Maymun çiçeği hastalığının erken belirtileri gribe benzerdir ve aşağıdaki belirtiler görülebilir:
- Ateş
- Titreme
- Baş ağrısı
- Kas ağrıları
- Bel ağrısı
- Yorgunluk ve halsizlik
- Büyümüş lenf düğümleri
Grip benzeri belirtiler kendini gösterdikten birkaç gün sonra döküntü görülür. Döküntüler ağrılı olabilen kırmızı yumrular şeklinde başlar. Daha sonra bu yumrular, içi iltihapla dolu kabarcıklara dönüşür. Ardından kabarcıklar kabuklanır ve düşer. Tüm süreç iki ila dört hafta kadar sürebilir. Ağız içinde, vajinada ve anüs çevresinde de benzer yaralar ve döküntüler görülebilir. Maymun çiçeği virüsü ile enfekte olan kişilerin hepsi, tüm semptomları göstermeyebilir. 2022 salgınında çoğu vakada olağan süreç gözlenmemiştir. Bu salgında hastalarda büyümüş lenf düğümleri görülmezken sadece birkaç döküntü ve daha hafif olsa da ateş çıkardıkları görülmüştür. Bazı kişiler ise enfekte olmalarına rağmen hiçbir belirti ve bulgu göstermemiştir. Hastalığı asemptomatik geçiren kişilerin de uzun süren temaslarda diğer insanlara hastalığı bulaştırabildikleri unutulmamalıdır.2022 maymun çiçeği hastalığı salgını diğer maymun çiçeği salgınlarına göre daha hafif geçirilmektedir. Güncel olarak maymun çiçeği enfeksiyonundan ölen bildirilmemiştir. Ancak nadiren de olsa hastalığın, pnömoni, ensefalit veya göz enfeksiyonlarına yol açabildiği bilinmektedir.
Maymun Çiçeği Virüsünden Korunma Yolları
Maymun çiçeği virüsüne karşı halihazırda bir aşı bulunmamaktadır. Ancak maymun çiçeği gibi Poxviridae familyasının Orthopoxvirus cinsinden olan çiçek virüsü aşısının, maymun çiçeği virüsüne karşı da koruyucu olduğu bilinmektedir. Çiçek hastalığının 1980 yılında eradike edilmesiyle çiçek aşısı güncel aşı takvimlerinde yer almamaktadır. Çiçek aşıları sadece bilimsel araştırmalar kapsamında kullanılmaktadır. Bu virüsten korunmak için enfekte hayvanlarla temas edilmemeli ve bulaşı sınırlamak için insandan insana temas yolu kısıtlanmalıdır. Maymun çiçeği hastalığından korunmak için bazı öneriler aşağıda sıralanmıştır:
- Özellikle hasta veya ölü olan hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır.
- Enfekte olan kişi veya hayvanla temas etmiş olan çamaşır ve kıyafetlere temas edilmemelidir.
- Et veya hayvansal gıda içeren tüm yiyecekler iyi pişirilmeli ve çiğ tüketilmemelidir.
- Eller sık sık ve doğru bir şekilde su ve sabunla yıkanmalıdır.
- Virüsle enfekte olmuş olma ihtimali olan kişilerle temasta bulunmaktan kaçınılmalıdır.
- Güvenli cinsel ilişkide bulunulmalı ve kondom kullanılmalıdır.
- Kalabalık toplulukların olduğu yerlerde ağız ve burnu kapatacak şekilde maske takılmalıdır.
- Sıklıkla dokunulan yerler, sık sık temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
- Virüsle enfekte kişilere bakım verirken kişisel koruyucu ekipman kullanılmalıdır.