
Gundem, kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Aşırı D Vitamini Olumsuz Etkilere Neden Olabilir hakkında bilgiler vereceğiz.
Aşırı D Vitamini Olumsuz Etkilere Neden Olabilir
Salgın sürecinde en çok kullanılan ürünler arasında yer alan vitaminler ve D vitaminleri bilinçsizce kullanıldığında tehlikeli olabiliyor.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda, salgın süreci boyunca bağışıklığın güçlü tutulması için kullanılan vitamin ve D vitaminleri ile birlikte takviye edici gıdaların bilinçsiz bir biçimde kullanılması olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir denildi. “Aşırı ve gereksiz D vitamin kullanımı sonucu gelişen hipervitaminoz D, olumsuz sonuçlar doğurabilir” ifadeleri açıklamada yer aldı.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Betül Mercan yaptığı açıklamada aşırı şekilde tüketilen D vitamininin zararları olduğunu belirtti. Aşırı doz kullanımına karşı uyarıda bulundu. “Bu çılgınca tüketim de beraberinde sağlık adına sağlıksızlığı getirebiliyor” ifadelerini açıklamasının devamında söyledi.
Açıklamada Şunlar Kaydedildi
Mercan açıklamasına şu şekilde devam etti. “Oysa ki düzenli beslenen çoğu insanda ek takviyeye gerek yoktur. Buna karşın hastaların özellikle Kovid-19 pandemisi döneminde bilinçsizce, yüksek doz, çeşitli vitaminlerden kullanılması sık rastlanır bir hal aldı. D vitamini de bunlardan biri ve maalesef yüksek doz kontrolsüz D vitamini kullanımlarına sık rastlamaya başladık. Buna ek Türk Endokrin Metabolizma Derneği (TEMD) Kılavuzuna göre 25(OH) D düzeyi >150 ng/ml olduğu durumlarda vitamin D intoksikasyonundan bahsediliyor.
Salgın sürecinde bağışıklığı güçlü tutmak adına bilinçsizce vitaminler ve özellikle D vitamini ile gıda takviyeleri (supplementler) kontrolsüzce kullanılmaya başlandı. Sosyal medya platformlarında dahi insanlar birbirlerine öneriyor. Bu çılgınca tüketim de beraberinde sağlık adına sağlıksızlığı getirebiliyor. Özellikle son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan aşırı ve gereksiz d vitamin kullanımı sonucu gelişen hipervitaminoz D, olumsuz sonuçlar doğurabilir.”
D Vitamini Kemik Metabolizması İçin Oldukça Önemli
D vitamini bilindiği üzere kemik gelişimi için oldukça önemli olduğunu açıklayan Mercan “Ancak biliyoruz ki bağışıklık sistemimiz üzerinde de etkileri mevcut. Dolayısıyla eksikliğini saptadığımız hastalara sıklıkla TEMD kılavuzu doğrultusunda tedavi veriyoruz. TEMD klavuzunda, 30 ng/ml’nin (75 nmol/L) üzerindeki düzeyini yeterli, 20 ile 30 ng/ml (50-75 nmol/L) arasındaki düzeyi yetersizlik, 20 ng/ml’nin (50 nmol/L) altındaki düzeyi eksiklik olarak kabul ediyor”
Açıklamasının devamında ise şunları kaydetti.” Halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük, yaygın kas ağrısı, baş ağrısı, karın ağrısı, kabızlık gibi hiperkalsemi bulguların yanı sıra idrarda kalsiyum atılımının artması (hiperkalsiüri) ile ilgili sonuçlara sebep olabilir. Bu durum böbrek taşı oluşumuna neden olduğundan önemlidir. Ayrıca yüksek kan kalsiyum(hiperkalsemi) düzeyi, kalp ritim bozukluğu nedenleri arasındadır. Bu nedenle D vitamin kullanımı doktor kontrolünde olmalıdır”