Anoreksiya Nervoza Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

0
637

Sağlık kategorisinde, bu yazımızda sizlere Anoreksiya Nervoza Nedir? Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Anoreksiya nervoza, anormal derecede düşük vücut ağırlığı belirtisi ile kendini gösteren, yeme bozukluğu olarak tanımlanan bir psikolojik hastalıktır. İnce kalmak konusunda takıntıları olan kişiler normal vücut ağırlıklarının çok daha altındadır. Genellikle 12-20 yaş arası genç kızlarda oldukça fazla görülmektedir. Anoreksiya nervoza hastaları kendilerine özel bir yemek yeme davranışı geliştirirler. Kilo almaktan aşırı korkarlar ve zayıf olmalarına rağmen bunu kabullenmeyip daha fazla zayıflamaya çalışırlar. Anoreksiya nervoza hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektir. Ancak çevre, psikolojik ve biyolojik faktörlerin bir araya gelmesiyle oluştuğu düşünülmektedir. Kişinin utangaç, depresif, boyun eğen, obsesif kompulsif kişilik bozukluğuna sahip olması, ebeveynleri arasında sevgi bağını güçsüz olması gibi psikolojik faktörler bu hastalığı tetiklemektedir. Anoreksiya nervozanın nedenleri arasında genlerin etkisi henüz kesinleşmemiştir. Ancak genler bazı insanları anoreksiya nervoza hastalığına karşı savunmasız hale getirir. Kadın olmak, ergenlik döneminde olmak, aile öyküsü, hızlı kilo alıp verme, popüler kültürün etkisi altında kalma gibi risk faktörleri de vardır.

Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?

Anoreksiya Nervoza hastalığına sahip kişiler yemek yememek için yemek zamanında saklanma, yemekten kalkmak için mazeretler bulma, başkalarının yanında yemek yemeyi reddetme, solgun bir cilt görünümü, besinlerin yağ ve kalori oranlarını hesaplama, adet düzensizliği, ruhsal bozukluk, sürekli kusma isteği, tek tip besinlerle beslenme, bağışıklık sisteminde zayıflama, saçlar da incelme ve dökülme, tırnaklarda kırılma, vücut sıcaklığının sürekli düşük olması, ishal ve kabızlık gibi bağırsak sistemi problemleri, baş dönmesi, bayılma, kansızlık, düzensiz kalp ritmi, böbrek sorunları, kol veya bacaklarda şişme, uyku bozukluğu gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Yemek porsiyonlarını küçültmek, ayna karşısında kendini çok sık incelemek, bol kıyafetler giyerek vücutlarını saklamak, sürekli kaç kilo olduklarını tartmak, öğün atlamak, ne kadar ince olursa olsun bunu kabul etmemek gibi durumlarda doktora başvurmak gerekir.

Anoreksiya Nervoza Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?

Anoreksiya nerzovanın tedavisi uzman bir psikiyatrist, diyetisyen, psikolog, ortopedi, endokronoloji, fizyoterapist ve hemşire gibi sağlık çalışanlarının bir arada çalışmasını gerektirir. Anoreksiya nervoza hastalığında erken tanı oldukça önemli bir yer almaktadır. Çünkü yeme bozukluğu ne kadar devam ederse vücut bir o kadar hasar görür ve geri dönüşü olmayan durumlarla karşılaşılabilir. Bu hastalığın tedavi süreci oldukça uzun ve zahmetlidir. Bu durum bireyin kendi başına çözebileceği bir hastalık değildir. Bu süreçte ailenin iş birliği de oldukça önemlidir. Kişinin psikoterapi sürecinde öncelik olarak kilo alması hedeflenir. Bunun yanında antidepresan ilaçlarla tedaviye takviye edilir. Eğer tedavi için geç kalınmışsa ve metabolizma bozuklukları ortaya çıkmışsa kişi hastaneye yatırılarak tedavi sürecine alınır. Tedavide medikal ve psikolojik yaklaşım esastır. Uyumlu bir tedavi süreci başladıktan sonra hasta kabul ederse beslenme uzmanı da tedaviye destek olur. Anoreksiya nervoza tedavisi aylarca sürebilir. Düzenli yapılacak takiplerle psikoterapinin devam ettirilmesi çok önemlidir.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin