Alzheimer Hastalığında Yaşam Nasıl Kolaylaştırılır?

0
619

Sağlık kategorisinde, bu yazımızda sizlere Alzheimer Hastalığında Yaşam Nasıl Kolaylaştırılır? hakkında bilgiler vereceğiz.

Alzheimer Hastalığında Rehabilitasyon 

  • Çevrede çok fazla değişiklik yapılmamalıdır. Yalnızca ev içindeki güvenlik ve konfor için gerekli değişikliklerin yapılmasına özen gösterilmelidir.
  • Ev içindeki değişiklikler yavaş yavaş yapılmalıdır. Hastalık genelde yavaş seyirli olduğundan meydana gelen yeni değişiklikler izlenmeli ve değişiklikler o oranda yapılmalıdır.
  • Yapılan değişiklikler aile içinde yaşamı kolaylaştırıcı tarzda olmalıdır. Alzheimer hastalığına sahip hastalar nesneleri kullandıktan sonra çoğu kez rastgele bir yere bırakmaktadır. Bu nedenle kolayca ortadan kaldırılabilecek önemli eşyalar hastaların erişemeyeceği yerlere konulmalıdır.

Alzheimer Hastalığında Yaşam Nasıl Kolaylaştırılır?

Alzheimer hastalığında öncelikle ev içindeki güvenlik çok önemlidir ve yeni düzenlemeler gerekebilir. Bu hastalıkta mutfak evin en tehlikeli bölümlerinden biri olabilir. Mutfak aletleri özellikle kesici ve delici aletler hastanın ulaşamayacağı yerlere kaldırılmalıdır. Örneğin gazlı ocağın elektrikli bir ocak ile değiştirilmesi ya da gaz kaçaklarını tespit edecek bir güvenlik düzeneğinin kurulması gerekmektedir. Banyo kapısının anahtarı kaldırılmalı, düşmeyi önleyebilmek için kilim veya benzeri örtüler yere sabitlenmelidir. Sıvı deterjan şişeleri güvenli bir yerde tutulmalıdır. Unutulmamalı ki Alzheimer’lı hastalarda beden temizliği giderek zor bir hal almaktadır. Hastanın fiziksel zorlukları mevcutsa banyoda kullanılabilecek bazı yardımcı malzemelerden faydalanmak oldukça önemlidir.

Alzheimer hastalığı çevreyi algılamayı zorlaştıran bozukluklara neden olmaktadır. Loş ve gölgeli alanlar yabancıların saklandığı yerler olarak algılanmaktadır. Özellikle yatak odası ile tuvalet arası yeterli derecede aydınlatılmalıdır. Merdiven basamakları kaymaz bir malzeme ile kaplanmalı iki tarafa da parmaklık yapılmalıdır. İlk ve son basamakların farklı renklerde boyanması hastanın basamakları fark etmesine yardımcı olacaktır. Hastalık ilerledikçe denge ve koordinasyon giderek bozulmaktadır. Düşmeleri azaltmak ve oluşabilecek kırıkları önleyebilmek için aydınlatma arttırılmalı, eğer sık düşme meydana geliyor ise kesinlikle kenarlı alçak mobilyalar bulundurulmamalı ve kayabilen ayakkabı ya da terliklerden kaçınılmalıdır.

Alzheimer hastalığı mevcut olan hastaların bazı işleri kendisinin yapmasına yardım edilmelidir. Böylelikle hasta kendine olan yeterliliğini bir ölçüde koruyacaktır. Ancak hasta yapamayacağı işlere zorlanmamalıdır. Mümkün olduğunca hastanın kendini yıkamasına teşvik edilmeli, saçlarını taraması ve tıraş olması için yardımcı olunmalıdır. Hastanın kolay giyip çıkarabileceği giysiler kullanılmalıdır. Soyunduğunda giysilerin giyineceği sırayla mümkünse ayrı askılara yerleştirilmelidir. Karmaşık bağlama biçimleri olan giysiler kullanılmamalı ve kendi kendine giyip soyunmaya teşvik edilmelidir.

Alzheimer hastalığının ilk tanısı konulduktan sonra araba kullanması kesinlikle yasaklanmalıdır. Araba kullanmaması gerektiğini kabullenemediği durumlarda ise tek başına araba kullanmasına asla izin verilmemelidir.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin