Ebe Nedir? Nasıl Olunur ve Çalışma Alanları Nelerdir?

0
706

Nasıl Olunur? kategorisinde, bu yazımızda sizlere Ebe Nedir? Nasıl Olunur ve Çalışma Alanları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.

Ebe Nedir?

Ebe hamile kişinin gebeliğinin teşhisinden itibaren, gebeliğin takibi, normal ve sağlıklı bir şekilde doğum yaptırmakla görevli bir sağlık çalışanıdır. Batı ülkelerinde erkekler ebe olabilirseler de ülkemizde erkek ebe mevcut değildir. Ebeler eşlerine ve hamilelerine duygusal destek vermek, yüksek riskli gebelikleri doktorlara sevk etmek, hamilelerin düşük yapma veya zorlu hamilelik geçirdiği dönemlerde başa çıkmalarına yardımcı olmak, doğum esnasında ilaç uygulamak, bebeklerin günlük bakımları ile ilgili ebeveynleri bilgilendirmek, doğum sırasında fetüsün durumunu izlemek, ebeveynler için doğum hazırlık eğitimi vermek, sağlık kurum ve kuruluşlarında 6 yaşına kadar çocukların aşı takibi ve aşılarını yapmak, aile planlaması ve anne-çocuk sağlığı ile ilgili kadınlara eğitim vermek, doktorun olmadığı yerlerde hamile kişilerin doğumunu yaptırmak gibi görevleri vardır. Ebe olabilmek için hızlı ve doğru karar veriyor olmak kişiler arası iletişimin iyi olması, duygusal durumlarla başa çıkılması için sakin kalabilmesi, ekip çalışmasına hakim olunması gerekmektedir.

Ebe Nasıl Olunur?

Ebelik bölümünü tercih edebilmek için öncelikler ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nın (YKS) birinci ve ikinci oturumuna girilmesi gerekmektedir. Birinci oturum olan TYT sınavından barajı geçmek yeterlidir. Ardından ikinci oturum olan AYT sınavında elde edilen puan ve başarı sırasına göre üniversitelere yerleştirme yapılmaktadır. Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümünün tercih edilmesinin ardından bu bölümde eğitim alındıktan sonra “Ebe” unvanı ile üniversiteden mezun olunmaktadır. Ebelik bölümünü tercih edecek olan kişilerin sayısal 12 yıllık eğitim süresince sayısal derslerinin iyi olması ve üniversite sınavında da bu alanda başarı göstermesi gerekmektedir.  Üniversite mezuniyetinin ardından kamu kurum veya kuruluşlarında çalışabilmek için Kamu Personeli Sınavı’na (KPSS) girilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu bölümden mezun olan kişiler pedagoji eğitimi alarak üniversitelerde veya sağlık meslek liselerinde öğretmen olarak görev alabilmektedir.

Ebe Çalışma Alanları Nelerdir?

Ebeler özel hastanelerde, devlet hastanelerinde, verem savaş dispanserlerinde, sağlık ocağında, tıp merkezlerinde, özel klinikler de ana çocuk sağlığı aile planlama merkezlerinde görev alabilirler. Eskiden de olduğu gibi günümüzde de ebelere oldukça ihtiyaç vardır bu sebeple ebelik alımları bazı sağlık bölümlerine oranla daha fazladır.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin