YKS Sınavı Hakkında YÖK’ten Açıklama Geldi!

0
553
2021 YKS Sınavı

Gündem, kategorimizdeki bu yazımızda sizlere 2021 YKS Sınavı Hakkında YÖK’ten Açıklama Geldi! hakkında bilgiler vereceğiz.

2021 YKS Sınavı Hakkında YÖK’ten Açıklama Geldi!

2021 Yılında Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) hakkında bazı değişiklikler yapıldı.

YÖK Danışma Kurulu tarafından “Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu” toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantı sonrasında flaş bir açıklama yapıldı. Toplantıda alınan kararlar ise kamuoyu ile paylaşıldı.

2021 yılı içerisinde yapılacak olan YKS sınav tarihi 26 – 17 Haziran 2021 olarak belirtildi. Sınava hazırlanan adaylar için kontenjan bilgisi ise şu şekilde aktarıldı:

Üniversiteler İçin Alınan Kararlar

  • Ankara, İstanbul ve İzmir’de sağlık bölümlerine sınırlama getirilecek. Vakıf Üniversitelerinde yeni ikinci öğretim sağlık önlisans programları açılmayacak.
  • İlk ve Acil Yardım gibi çeşitli ön lisans programlarının eğitime başlaması ve devam etmesi konusunda geliştirilmelerin yapılacak.
  • Hukuk Fakültelerinde taban sıralama 100 bine çekilecek.
  • Mühendislik biriminde ülkenin ihtiyaçları göz önüne alınarak kontenjanlar azaltılacak.
  • Hukuk Fakültelerinde üniversitelerin boş kontenjanları ön plana alınarak, üniversite bazın kontenjan belirlenecek.
  • Geçen yıl öğretmenlik programları için alınan kararların devam etmesi ve kontenjanlarda gidilecek.

Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) Nedir?

Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) aslında Temel Yeterlilik Sınavı (TYT), Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluşan sınavların tamamına verilen isimdir. Bu sınavın yapılmasındaki amaç ise öğrencilerin yetenekli oldukları derslere göre üniversiteye yerleştirilmektir. YKS sınavında geçmiş üniversite sınavlarından farklı olarak en büyük değişiklik bir yılda alınmış olan puanın bir sonraki yıllarda da geçerli olmasıdır.

1.Temel Yeterlilik Sınavı (TYT): ÖSYM tarafından hazırlanan bu sınavda daha çok okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır. Bu sınava giren öğrenciler baraj puanını geçtikleri taktirde iki yıllık üniversite bölümlerine tercih yapabilmektedir. Ayrıca girilen bu sınavın AYT sınavına %40 etkisi de olmaktadır. AYT sınavıyla yerleşilecek bölümler için TYT sınavına da ihtiyaç vardır. Ayrıca TYT puanının hesaplanabilmesi için Türkçe veya Matematik testlerinden en az birinden 0.5 net yapılması gerekmektedir. TYT sınavında 120 soru sorulmakta ve verilen süre 135 dakikadır.

2.Alan Yeterlilik Sınavı (AYT): ÖSYM tarafından hazırlanan bu sınavda ise tamamen bilgi ölçecek sorular sorulmaktadır. Bu sınava girebilmek için TYT sınavında barajı geçmiş olmak gerekmektedir. AYT puanıyla 4 yıllık üniversite bölümlerine tercih yapılmaktadır. 2. Oturum olan AYT sınavında sayısal bölümleri tercih edecek kişilerin Matematik ve Fen bilimleri, eşit ağırlık bölümünü tercih edecek kişilerin Matematik ve Edebiyat-Coğrafya bölümlerini, sözel bölümünü tercih edecek kişilerin ise Tarih-Coğrafya-Felsefe-Din Kültürü ve Edebiyat bölümlerindeki soruları çözmeleri gerekmektedir. AYT sınavında toplam 160 soru bulunmaktadır. Bu sorular için verilen süre ise 180 dakikadır.

3.Yabancı Dil Testi (YDT): ÖSYM tarafından hazırlanan bu sınavda ise İngilizce, Rusça, Fransızca, Almanca ve Arapça dillerinde yapılan yabancı dil yeterlilik sınavıdır. Bu sınavda toplam 80 soru bulunmaktadır. Bu soruların çözülebilmesi için ise verilen süre 120 dakikadır. Her dil için ayrı kitapçıklar verilmektedir. Sınav başvurusu yapıldığı zaman belirtilen yabancı dile ait soru kitapçığı sınavda size verilecektir.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin