Türkiye’de Hayvanlar Üzerinde Vakalar Görülmeye Başladı!

0
360
Türkiye’de Hayvanlar Üzerinde

Gündem, kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Türkiye’de Hayvanlar Üzerinde Vakalar Görülmeye Başladı! hakkında bilgiler vereceğiz.

Türkiye’de Hayvanlar Üzerinde Vakalar Görülmeye Başladı!

Dünya genelinde etkisini arttırarak devam ettiren virüsün mutasyon geçirmesi ile birlikte insanlar üzerinde daha yıkıcı eti meydana getiren süreç dahilinde çalışmalar devam ederken; hayvanlar üzerinde de etkili olmaya başlayan virüsün akıbeti merak konusu olmaya başladı.

Sadece insan üzerinde değil hayvanlar üzerinde de etkili olan virüsün; Türkiye’de çeşitli sayıdaki hayvan üzerinde ölümcül sonuçlar meydana getirdiği tespit edildi.

Yapılan son açıklamalara göre hayvancılık ile uğraşan Karslı vatandaşların bilgilendirmeleri üzerine incelemeler başlatıldı. Kars Veteriner Polikliniğinde tespit edilen ilk verilere göre; ishal şikayeti ile tedaviye getirilen buzağı da virüs tespit edildi.

Bu Zamana Kadar Vakaların Göründüğü Hayvanlar

Şu an için her hayvan üzerinde pozitif vaka tespiti yapılmadı. Bölgesel olarak Kars ilinde gelen şikayetler değerlendikten sonra; virüsün buzağı da tespit edildiği ve ayrıca kedi ve köpeklerde de ciddi hasarlara yol açtığı beyan edildi.

Fizyolojik olarak bütün hayvanlar üzerinde ölümcül sonuçlar yol açabilecek virüs için şu an Türkiye’nin diğer illerinden gelebilecek hayvanlardaki virüs şikayetleri takip ediliyor.

Mutantlı Virüs Nedir?

Sağlık Bakanlığının yayımlamış olduğu COVİD-19 Sözlüğünde yer alan bilgilere göre mutasyon, bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişikliktir. RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelmektedir.

Mutantlı Virüsün Belirtileri Nelerdir?

-Eski virüse göre çok daha bulaştırıcılık özelliğine sahip. Çok az bir virüsle bile insanları enfekte edebiliyor.

-Baş dönmesi

-Bilinç durumunda bozukluk

-Baş ağrısı

-Tam da nedeni belli olmayan semptomlar

Korunma Yolları Nelerdir?

Mümkün olduğu kadar yurtdışına yolculuk yapılmaması önerilmektedir. Yurtdışına çıkışın zorunlu olduğu durumlarda aşağıdaki kurallara dikkat edilmelidir:

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) için de geçerlidir. Bunlar;

-El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

-Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.

-Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).

-Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık temizlenmelidir

-Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmelidir.

-Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalıdır.

-Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.

-Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalıdır.

-Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmelidir.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin