Spina Bifida Nedir? Spina Bifida Belirtileri ve Tedavisi

0
528

Anne/Çocuk kategorisinde, bu yazımızda sizlere Spina Bifida Nedir? Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.

Spina Bifida Nedir?

Spina bifida anne karnında oluşan bir hastalıktır. Omurgayı oluşturan kemiklerin omuriliği tamamen örtmediği omurilik ve ilişkili sinirlerin açıkta kaldığı bir durumdur. Spina bifida da açık kalan omurların arasından çıkan omurilik ve sinirler bebeğin sırtında bir yumru oluşturur. Çıkan bu yumru vücuttaki bazı işlevleri kontrol eden sinirlere zarar verir. Çocukta kısmi felç, yürüme problemleri, hidrosefali, bağırsak ve mesane problemleri, ileride de skolyoz gibi hastalıklara sebep olur. Spina bifida gebeliğin çok erken safhalarında, anne karnındaki yaşamın 3. Haftasında oluşur. Her 100 bebekten 5’i spina bifida ile doğmakta, bir kez spina bifidalı bebek dünyaya getiren annenin de bir sonraki bebeğinde riski %15 artmaktadır.

Spina bifidaya neyin sebep olduğu henüz bilinmemektedir. Fakat ailede nöral tüp defekti öyküsü ve folat eksikliği gibi genetik ve çevresel risk faktörlerinin kombinasyonundan da kaynaklandığı görülmektedir. Ayrıca kan şekerinin iyi kontrol edilemediği gebe kadınlarda, gebelik önce obezite durumlarında, B9 vitaminin eksik olduğu kadınlarda, hamilelik süresince vücut ısısı yüksek seyreden gebelerde ve ailede nöral tüp defekti öyküsü olan gebelerde spina bifidalı bebek doğurma ihtimaline sahiptir.

Spina Bifida Belirtileri Nelerdir?

Belirti ve bulgular spina bifidanın tip ve ciddiyetine göre değişir. Belirtiler her hasta için farklı olmaktadır. Omurilik kanalının sırtın alt veya orta bölümünde birkaç omur boyunca açık kalması, yaşamın ilerleyen dönemlerinde yürüme problemleri, bacaklarda şekil bozuklukları, mesane problemleri veya omuriliği çevreleyen zarların açıklıktan çıkarak dışarda bir kese oluşturması gibi belirtileri mevcuttur.

Spina Bifida Tedavisi Nasıl Olur?

Spina bifida hastalığında erken teşhis ve erken tedavi oldukça önemlidir. Eğer bu hastalığa sahi bebeklere zamanında müdahale edilmezse çok büyük sorunlarla karşılaşılmaktadır.

Anne Karnında Cerrahi: Günümüzde spina bifida hastalığına sahip bebeklere anne karnında müdahale edilmeye başlanmıştır. Hamileliğin 26. Haftasında yapılan bu ameliyatta anne rahmine girilerek omurilik üzerindeki açıklık kapatılmaktadır.

Ameliyat: Doğumuna karar verilmiş spina bifidalı bebeğin dünyaya geldikten sonraki ilk 36 saat içerisinde ameliyat edilmesi gerekmektedir.

Tedavi süreci ameliyatla bitmemektedir. Bebeğin düzenli olarak kontrollere gitmesi ve bu kontrollerin asla aksatılmaması gerekir. Ayrıca spina bifida hastalığına sahip bebeklerin mümkün olduğu kadar bağımsız hareket edebilmelerine yardımcı olabilmek için fizik tedavi almaları gerekmektedir. Yapılacak olan fizik tedavide temel amaç ise harekete yardımcı olmak, şekil bozukluğunu önlemek ve bacak kaslarını güçlendirmektir.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin