Sağlık kategorisinde, bu yazımızda sizlere Serebral Palsi (Beyin Felci) Tedavisi Nasıl Olur? Serebral Palsi (Beyin Felci) İle Yaşam hakkında bilgiler vereceğiz.
Serebral Palsi (Beyin Felci) Nedir?
Serebral pasli ya da diğer adıyla beyin felci, kasların tonusunu, hareketini ve motor becerileri etkileyen bir problemdir. Beyinde oksijensiz kalma gibi nedenlerden oluşan nörolojik bir hastalıktır. Vücudun koordineli ve amaçlı bir şekilde hareket etme kabiliyetini engeller. Solunum, mesane ve bağırsak kontrolü, yeme ve konuşma gibi motor becerileri ve kasları içeren diğer vücut fonksiyonlarını da etkilemektedir. Serebral palsi her 1000 bebekte 1.5-3 oranında görülen bir hastalıktır. Ülkemizde yeni doğan yoğun bakım şartlarının gelişmesi ile birlikte daha düşük haftalı doğan prematüre bebeklerin yaşatılmaya çalışılması nedeni ile serebral palsi sıklığı giderek artmaktadır.
Serebral palsi bazı durumlarda tek bir nedene, bazı durumlarda ise birden çok hasara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Doğum ve hamilelik sırasında meydana gelen bazı erkenler bu hastalığın ortaya çıkma nedenini yaratmaktadır. Bu nedenler arasında erken doğum, gebe annede tansiyonun düşmesi veya yükselmesi, kan uyuşmazlığı, hamileyken geçirilen kanamalar veya enfeksiyonlar, uzamış ve zor bir doğum, bebeğin doğum sırasında oksijensiz kalması, bir kaza veya düşmeden kaynaklanan kafa travması, rahimde veya yeni doğan bebekte beyin kanaması serebral palsi nedenleri arasında yer alır.
Serebral Palsi (Beyin Felci) Tedavisi Nasıl Olur?
Serebral palsi olan çocuklar veya yetişkinler, bir tıbbi bakım ekibiyle uzun süreli bakım ihtiyacı duyarlar. Çocuğun tıbbi bakımını sağlayacak ekibin içinde durumun ağırlığına göre bir çocuk doktoru veya psikiyatrist ile muhtemelen bir çocuk nöroloğun yanı sıra, çeşitli fiziksel ve ruhsal terapi uzmanları da bulunmalıdır. Serebral palsi tedavi sürecinde asıl hedefin kişinin semptomlarını en aza indirmek ve hayat kalitesini en üst seviyede tutmaktır.
Çocuk Doktoru: Tedavi planını yapar ve yapılan tıbbi bakımı denetler.
Pediatrik Nörolog: Beyin ve sinir sistemi bozuklukları olan çocukların teşhis ve tedavisi için eğitilmiştir. Serebral palsili çocukların bakım veya tedavisine dahil edilebilir.
Ortopedist: Serebral palsili çocuklarda kas sorunlarının teşhis ve tedavisinde yardımcı olur.
Fizyoterapist: Serebral palsili çocukların kaslarını güçlendirmesine ve yürüme becerisini geliştirmesine yardımcı olur.
Ergoterapist: Çocuklara öz bakım becerilerini geliştirmek ve günlük aktivitelerini daha kolay yapabilmelerine yardımcı olabilecek ürünleri kullanmayı öğretir.
Dil ve Konuşma Terapisti: Konuşma veya yutma problemi çeken çocuklara bu yönden yardımcı olmaktadır.
Özel Eğitim Öğretmeni: Çocukların yaşlarına uygun davranışlar ve sosyal beceriler geliştirmelerine yardımcı olur.
Serebral palsi tedavisi uzun süreli bir tedavi yöntemidir. Bu süreç içerisinde ilaç tedavisi, botoks veya cerrahi tedavide uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi yaklaşımları hastanın yaşı, hastalığın şiddeti veya tutulum bölgesine göre değişiklik göstermektedir.
Serebral Palsi (Beyin Felci) İle Yaşam Nasıl Olmalı?
Bir çocuğa serebral palsi gibi bir engellilik teşhisi konulduğunda tüm aile yeni zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bununla başa çıkabilmek için ise çeşitli adımlar atmak oldukça önemlidir. Ebeveyn çocuğun sağlık bakım ekibinin en önemli parçasıdır. Ebeveyn çocuğu adına konuşmaktan çekinmemeli ve sağlık ekibinde olan herkese sorular sorup bilgi edinmekten korkmamalıdır. Aile eğitimi ile anne babanın çocuğa yaklaşımı, kucakta doğru taşıma pozisyonları, ev içi düzenlemeler öğretilerek tedavide en yüksek verimin alınması sağlanmalıdır.