Anne/Çocuk kategorisinde, bu yazımızda sizlere Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim ağzı kanseri daha çok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde görülen jinekolojik kanserdir. Her yıl dünyada ortalama 500 bin kişiye rahim ağzı kanseri tanısı konulmaktadır. Rahim ağzı kanseri özellikle 35-45 yaş aralığındaki aktif cinsel hayatı olan kadınlarda görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre en sık görülen kanser türleri arasında 4. Sırada yer almaktadır.
Rahim ağzı kanseri ya da tıbbi adıyla serviks kanseri, rahmin serviks adı verilen alt kısmındaki hücrelerde görülür. Serviks, rahmin vajinaya bağlanan boyun şeklindeki kısmıdır. Cinsel yolla bulaşan ve enfeksiyonlara neden olan insan papilloma virüsünün (HPV) çeşitli türleri, rahim ağzı kanserine en sık neden olan etkendir.
Rahim ağzı kanseri nedenleri arasında çok eşli olmak, cinsel ilişkiye 20 yaşından önce başlamak, sigara içmek, bağışıklık sisteminin zayıflığı, genital organlarda sıkça görülen enfeksiyon, çok sayıda doğum yapmak, genetik ve uzun süre kullanılan doğum kontrol hapları yer almaktadır.
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Rahim ağzı kanseri erken dönemde belirti vermez. Bulgular ortaya çıktığında adet dönemi veya idrar yolu enfeksiyonlarıyla karıştırabilir. En sık görülen belirtiler arasında ise olağandışı vajinal kanama, karnın alt bölgesinde ağrı, idrar yaparken ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı, ayaklarda şişme, kemik ağrısı, böbrek yetmezliği belirtileri, sık sık idrara çıkma, normalden farklı görünen ve kokan vajinal akıntı yer almaktadır.
Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?
Rahim ağzı kanseri tedavisi için hastanın içinde bulunduğu evre oldukça önemlidir. Ancak, kanserin serviksin içindeki yeri, kanserin tipi, hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve çocuk sahibi olmak isteyip istemediğine göre de tedavi yöntemi belirlenmektedir. Rahim ağzı kanseri tedavisinde 4 ayrı yöntem uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi, radyoterapi, hormon tedavisi ve kemoterapi bu tedavi seçeneklerinin içerisinde yer almaktadır. Bölgenin cerrahi yöntemle alınması ile kanserleşebilecek alan ortadan kaldırılarak hasta da yüksek oranda iyileşme sağlanır. Alternatif olarak ise kemoterapi ilacıyla o bölgedeki kanser hücreleri ışına karşı duyarlılaştırılır devamında ise hastaya radyoterapi uygulanır ve takibe devam edilir.