Anne/Çocuk kategorisinde, bu yazımızda sizlere Prematüre Bebek Nedir? Prematüre Bebeklerde Görülen Komplikasyonlar hakkında bilgiler vereceğiz.
Prematüre Bebek Nedir?
Prematüre doğum, bebeğin beklenen doğum tarihinden 3 hafta önce doğmasıdır. Başka bir ifadeyle ise gebeliğin 37. Haftadan önce gerçekleşmesiyle oluşan doğumdur. Bu şekilde erken doğan bebeklere ise prematüre bebek denilmektedir. Prematüre doğan bebekler ne kadar erken doğduklarına göre farklılık göstermektedir. Bazıları sadece sınırda prematüredir ve kısa bir süre hastanede kaldıktan sonra taburcu olurlar. Bazıları ileri derecede prematüredir ve hastanede çok uzun süre kalmak zorundadırlar.
Prematüre doğumun birçok nedeni vardır. Annenin gebelik sırasında yaşam şeklinde hatalı tercihler yapması, fazla alkol tüketimi, annenin yaşı, annede mevcut olan kronik hastalıklar, iki gebelik arasındaki sürenin 2 yıldan kısa olması, annedeki her türlü enfeksiyon, servikal yetersizlik, plesanta da yapısal bozukluklar, çoğul gebelik, sigara içmek, birden çok düşük yapmak, hamilelikten önce çok zayıf olmak, fiziksel yaralanmaya maruz kalmış olmak, daha önce prematüre doğum yapmış olmak, rahmin küçük olması veya rahim kanseri prematüre doğumun nedenleri arasında yer almaktadır. Bilinmeyen nedenlerden dolayı siyah ırka sahip kadınların prematüre doğum yapma olasılığı diğer ırkların kadınlarına oranla daha fazladır.
Prematüre Bebeklerde Görülen Komplikasyonlar Nelerdir?
Her prematüre bebekte komplikasyon görülmez. Ancak çok erken doğumlar bebekte çeşitli kısa veya uzun vadeli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Genellikle bebek ne kadar erken doğarsa komplikasyon riski o kadar artmaktadır. Kalp sorunları, solunum problemleri, kan şekeri düşüklüğü, beyin kanaması, serebral palsi, görme bozukluğu, işitme bozukluğu, psikolojik ve davranışsal sorunlar, sindirim sistemi sorunları, kansızlık ve sarılık, vücut ısısı kontrolünde sorunlar ve diş problemleri gibi birçok komplikasyonla karşılaşılmaktadır.
Prematüre Bebeklerde Görülen Özellikler Nelerdir?
Prematüre bebeklerde görülen özellikler değişkenlik göstermektedir. Bazı bebeklerde çok hafif sorunlar görülürken bazılarında ise kalıcı sorunlara yol açmaktadır. Emme ve yutma refleksinde yetersizlik, nefes darlığı ya da solunum güçlüğü, vücudun küçük olmasına karşın kafasının orantısız bir şekilde büyük olması, keskin vücut hatlarına sahip olması, tüm vücudu kaplayan ince sarı tüyler ve özellikle doğumdan sonra depolanan yağ eksikliği nedeniyle oluşan düşük vücut ısısı gibi özelliklere sahiptirler.