POMEM Adayları, bu yazımızda sizlere PMYO Öğrencisi Atanacağı İli Nasıl Seçer? hakkında bilgiler vereceğiz.
PMYO Öğrencisi Atanacağı İli Nasıl Seçer?
PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu) öğrencileri, Polis Akademisi tarafından 2 yıl yatılı olarak verilen eğitimi başarılı bir şekilde tamamladıkları durumda yıl sonu 1. Sınıf, 1. Dönem ve 2. Dönem ile 2. Sınıf 1. Dönem ve 2. Dönem derslerinin ortalamasına göre ortalama puanı belli olur. (Okuldaki disiplin puanları da genel ortalamayı etkilemektedir.) Okulda eğitim sonunda bütün öğrencilerin ortalaması belli olduktan sonra ortalaması en yüksek olandan en düşük olana doğru sıralama yapılır.
Öğrencilerin yer seçimi ise mevcut sıralamaya göre yapılmaktadır. Örneğin 350 kişilik bir okulda; 150 İstanbul, 100 Ankara, 50 Adana, 25 Samsun ve 25 İzmir şeklinde olduğunu varsayalım. Okulda en yüksek ortalamaya sahip olan öğrenci istediği ile ilk tercihi yapar. Ve diğer öğrenciler de ortalamalarına göre sırayla tercih yaparlar. Atama ise bu şekilde gerçekleştirilir.
PMYO Mezunu DGS ve Açıköğretim ile Tamamlanabilen Bölümler Hangileridir?
Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik kapsamında meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir. Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’de Türkçe ve Matematik derslerinden toplam 120 soru sorulmaktadır. Sınav cevaplama süresi 2 saat 30 dakikadır.
PMYO Mezunu Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Tamamlanabilen Bölümler
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
- Kamu Yönetimi
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Sosyal Hizmet
PMYO Açıköğretim ile Tamamlanabilen Bölümler
2020 Dikey Geçiş Sınavı ile Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi ile İşletme Fakültesinin Açık öğretim Lisans Programlarını; Atatürk Üniversitesi Açık öğretim Fakültesinin Açık Öğretim Lisans Programlarını; İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesinin Açık öğretim Lisans Programlarını Tercih Edebilecekleri Ön Lisans Programları 3. Sınıftan devam edebilirler.
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi,
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık,
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım,
- Sosyal Hizmet
2020 Dikey Geçiş Sınavı ile Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi ile İşletme Fakültesinin Açıköğretim Lisans Programlarını; Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinin Açık Öğretim Lisans Programlarını; İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesinin Açıköğretim Lisans Programlarını Tercih Edebilecekleri Ön Lisans Programları 3. Sınıftan devam edebilirler.
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri,
- İktisat, Kamu Yönetimi,
- Maliye,
- Uluslararası İlişkiler,
- İşletme,
Konaklama İşletmeciliği, - Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi,
- Turizm İşletmeciliği