PDF Dosyaları 7 Adımda SEO İçin Optimize Etme

0
605

Teknoloji Sevdalıları, bu yazımızda sizlere PDF Dosyaları 7 Adımda SEO İçin Optimize Etme hakkında bilgiler vereceğiz.

PDF Dosyaları 7 Adımda SEO İçin Optimize Etme

Google PDF dosyaları endekslemeye 2001 yılında başladı. Format genel olarak devlet, akademi ve iş alanlarında kullanılmakta.

PDF dosyalar uyum ve tutarlılık açısından oldukça kullanışlıdır. Hemen hemen her cihazda çalışır ve yine neredeyse hepsinde aynı görünüşe sahiptir. Ancak eğer web içerikleri üretiyorsanız PDF yerine web sayfalarını kullanmanız daha mantıklı olacaktır.

Google PDF Dosyaları Nasıl Ele Alır?

PDF’ler Google arama motorunda PDF etiketiyle görünür. PDF’ler HTML’ye dönüştürülür ve dizine eklenirler. Bir metin görüntüsü bulunduran PDF’lerde Google, kullandığı Optik Karakter Tanıma teknolojisi sayesinde bu metin fotoğraflarını yazı formatına çevirir. PDF’lerdeki resimler de resim arama sonuçlarında dizine eklenirler.

Google içeriğinizin sayfa halini PDF haline tercih etmektedir. Eğer elinizdeki dosyanın hem sayfa hem PDF formatına sahipseniz, Google sayfa formatındaki içeriğinizi seçme eğiliminde olacaktır.

PDF Dosyaları 7 Adımda SEO İçin Optimize Etme

PDF Dosyalar Neden SEO İçin Pek Uygun Değil?

Her ne kadar Google, PDF dosyalarını dizine ekleyip listelese de bu formatın web sayfalarına göre bazı dezavantajları var.

  1. PDF dosyalar tüm elektronik cihazlarda tutarlı bir görünüme sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Mobil uyumlu değildir.
  2. Çoğu PDF dosyasında gezinme özelliği bulunmaz dolayısıyla insanlar keşfetmekte zorluk çekebilirler.
  3. PDF dosyaları çoğu SEO elementinin eşdeğer versiyonlarına sahip olmasına rağmen “UGC”, “nofollow” ve “sponsorlu” gibi bazı elementlere sahip değildir.
  4. PDF’ler nadiren güncelleme aldıkları için sık güncellenen sayfalara nazaran daha nadir taranırlar.
  5. Çoğu yaygın takip uygulaması JavaScript kullandığından PDF dosyalarda çalışmamaktadır.

Kimi zaman içeriklerinizi hazırlarken PDF dışında pek seçeneğiniz olmayabilir. Bu gibi durumlar için PDF dosyalarınızı nasıl optimize edebileceğinizi öğrenmenizde fayda var.

PDF Dosyaları Nasıl Optimize Edebiliriz?

HTML’de sayfa içinde görmeye alışkın olduğunuz çoğu SEO elementinin eşdeğer versiyonları PDF’lerde de mevcut ve alışık olduğunuz kullanıma sahip. Çoğu da erişilebilirlik nedeniyle bulunmakta. İşte PDF’lerinizi SEO’ya optimize edebilmeniz için bazı yöntemler:

  • Güzel İçerik Hazırla

Google’ın misyonu dünyanın bilgilerini organize etmektir. Ne olursa olsun güzel içerik, bir web sayfası olmasa da güzel içeriktir. Hatta güzel içeriklerin çoğu PDF’lerde gömülü bile diyebiliriz.

  • Optimize Bir Başlık Ekle

Web sayfalarındaki başlık etiketleri, PDF’lerde başlık olarak karşımıza çıkar. Çoğu arama motorunun, dokümanları tarif etmek için başlıkları kullandığını aklınızda bulundurun. Eğer PDF’inizin başlığı yoksa dosya adı SERP’te görünecektir.

Adobe Acrobat Pro’da başlık düzenlemek için önce “dosya” ardından “özellikler”e tıklayın. Buradaki “başlık” bölümünden başlığınızı düzenleyebilirsiniz.

  • Optimize Bir Açıklama Ekle

Meta açıklamalarında olduğu gibi, bu bir sıralama faktörü değildir. Ancak arama sonuçlarında gözükecek metni kontrol etmenize imkan tanır.

Bunun için “dosyalar” ve “özellikler”e ardından da “ek meta verileri”ne tıklayın. Böylece açıklamanızı düzenleyebilirsiniz.

  • İlgili Bir Dosya Adı Seç

PDF’inizin dosya adı, URL’sinin bir parçası olacaktır. Dolayısıyla arama sonuçlarında çıkacak URL’yi etkiler ve bu pek önemli olmasa da bir sıralama faktörüdür. “Dosyalar” ve “kaydet”e tıklayıp ardından dosya adınızı düzenleyin.

  • Görsellere Alt Metin Ekle

Arama motorlarının içeriğinizi anlayabilmesini sağlamak için PDF’lerinizde kullandığınız görsellere bir alt metin ekleyebilirsiniz. Bunun için önce soldaki imleçte bulunan “etiketler” imgesine tıklamalısınız. Doküman hiyerarşisinden, alt metin eklemek istediğiniz görseli bulup sağ tıkladıktan sonra “özellikler”e tıklayıp çıkan kutucuğa açıklamanızı ekleyebilirsiniz.

  • Başlıklar Kullan

Web sitelerindeki başlık etiketleriniz gibi PDF’lerinizde de belirlediğiniz metnin başlık olduğunu belirtebilirsiniz. Bunun için önce soldaki imleçte bulunan “etiketler” imgesine tıklamalısınız. Doküman hiyerarşisinden, düzenlemek istediğiniz metni bulup sağ tıkladıktan sonra “özellikler”e tıklayıp uygun başlık seviyesini seçebilirsiniz.

  • Bağlantılar Ekle

Herhangi bir sayfada olduğu gibi eklediğiniz iç ve dış bağlantılar sıralama adına oldukça önemli bir faktör. Eklediğiniz bağlantılar PageRank’ten geçer ve bağlantı metinleri bağlam ekler. PDF’lerinize yönlendirecek veya PDF’inizden başka bir sayfaya yönlendirecek bağlantılar ekleyerek PoweRank’in sitenizdeki akışına yardımcı olursunuz.

PDF’inize link eklemek için ilk olarak sağdaki imleçten “PDF’i düzenle” seçeneğine tıklamalısınız. Ardından düzenleme menüsündeki link seçeneğine ve sonrasında “Doküman veya Web bağlantısı ekle/düzenle” seçeneğine tıklamalısınız. Bağlantı eklemek istediğiniz metni dikdörtgen içine alıp bağlantı tipini “görünmez dikdörtgen” olarak seçmelisiniz. Bağlantı eylemini ise “web sayfası aç” şeklinde işaretledikten sonra URL’nizi ekleyebilirsiniz.

PDF Dosyaları 7 Adımda SEO İçin Optimize Etme

PDF İzlenmelerini Nasıl Takip Edebiliriz?

Yazının başlarında da belirttiğimiz gibi PDF’leri takip etmek zordur. Bu yüzden birçok pazarlama ekibi PDF’leri kapatma veya kullanıcının bir form doldurması halinde erişime izin verme yollarına başvurabiliyor. Ancak yine de PDF’lerinizi izleyebilmeniz için bazı seçenekler mevcut.

  • Olay Takibi

PDF linklerinize kaç kişinin tıkladığını veya açtığını görebilir ve bu verileri analiz sisteminize gönderebilirsiniz.

  • Yerleştirmeler

Eğer Java Script veya iframe kullanarak PDF dosyanızı bir sayfaya yerleştirirseniz sayfanın kendi analiz verilerinden yararlanabilirsiniz.

  • Orta Seviye Takip Komut Dosyası

Bu biraz karışık bir yöntemdir ancak PDF tıklanmalarınızı, kullanıcıyı dosyaya yönlendirmeden hemen önce orta seviye takip komut dosyalarıyla analiz sisteminize gönderebilmeniz mümkün.

  • Sunucu Günlükleri

PDF dosyaları bir sunucuda depolandığından dolayı dosyalarınıza gelecek herhangi bir erişim talebi günlük dosyalarınıza kaydedilecektir.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin