Parkinson Hastalığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

0
188

Sağlık kategorisinde, bu yazımızda sizlere Parkinson Hastalığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi  hakkında bilgiler vereceğiz.

Parkinson Hastalığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Parkinson hastalığı, dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybıyla ortaya çıkan ve hareket sistemini etkileyen sinir sistemi bozukluğudur. Parkinson hastalarında dopamin üreten hücrelerin %70-80 ‘i yavaş yavaş kaybolur ve bozulur. Bu hastalık kronik ve sürekli ilerleme kaydeden bir hastalıktır. Hastalığın yol açtığı el, kol, bacak, çene ve yüzün titremesi gibi belirtiler zaman geçtikçe kötüleşir. Hastalık ilerledikçe kişi yürüme, konuşma zorluğu yaşayabilir ve günlük basit ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacak duruma gelirler. Parkinson hastalığının mevcut bir tedavisi yoktur ancak ilaçlarla hastalığın belirtileri azaltılabilir.

Parkinson hastalığında ileri yaş, ailede Parkinson hastası, tarım ilaçları, cinsiyet, obezite, kafa travması, kırsal yaşam, beyaz ırk, besinlerle alınan hayvansal yağlar, fiziksel ve duygusal stres risk faktörleri arasındadır. Bunun yanı sıra bu hastalıktan koruyucu bazı faktörlerde vardır. Kahve ve kafein tüketimi, alkol, fazla fiziksel aktivite, tansiyon ilaçları ve sigara kullanımı koruyu faktörlerdendir. Sigara normalde sağlığa zararlı olmasına rağmen dopamin hücrelerini koruduğu saptandığı için bu hastalığı önleyici bir etkisi vardır.

Parkinson Hastalığı Belirtileri 

Parkinson hastalığı yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Hastalığın sinsi seyri başlangıçta normal yaşlanma süreci, depresyon ya da eklem hastalıklarıyla ilişkilendirilmesine neden olur. Belirtilerin ortaya çıkmasından 4 ile 6 yıl önce Parkinson hastaları yanlışlıkla omuz, boyun ve kol ağrıları nedeniyle yanlış tanı almaktadır. Hastalığın en sık karşılaşılan belirtisi ise istirahat esnasında tek el veya parmaklarda titreme ve aynı tarafta yürüyüşe eşlik eden kol salımının olmamasıdır. Titreme nadiren ayakta, çenede veya dilde de başlayabilir.

Parkinson hastalığında belirtiler evreler halinde kendini göstermektedir. Hastalığın ilk evresinde belirtiler tek taraflı ve hafif derecede seyretmektedir. Özürlülüğe yol açmaz ancak kişinin yakın çevresi bunu fark edebilir. İkinci evrede ise belirtiler her iki tarafta da kendini gösterir. Çok az bir özürlülük hali bulunur. Duruş ve yürüyüş etkilenmiştir. Üçüncü evrede ise gövde hareketlerinde belirgin yavaşlama, denge bozukluğu ve düşme görülür. Yaygın işlev bozuklukları gözlenir. Dördüncü evrede belirtiler bu evrede şiddetlenir. Hasta zor da olsa yürür. Hareketlerde yavaşlama ve katılık mevcuttur. Bu hasta grubu tek başına yaşayamaz. Beşinci ve son evre ise hasta yatağa bağımlı hale gelir ve sürekli bakıma ihtiyaç duyar.

Parkinson Hastalığı Tedavisi Nasıl Oluyor?

Parkinson hastalığında yavaş seyrederek ilerlediği için kişi devamlı doktor kontrolünde olmalıdır. Zamanla yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi yüzünden aile bireylerinin bilinçlenerek hastaya gerekli desteği vermesi, tedavinin doğru uygulanmasını sağlaması gerekir. Hastalığın belirtileri ortaya çıkar çıkmaz nöroloji uzmanına başvurmak tedavi açısından son derece önemlidir. Erken dönemde yapılan tedavi hastalığın ilerleyişini yavaşlatırken aynı zaman da yaşam kalitesini de bir o kadar arttırmaktadır.

Son yıllarda bazı hastalarda beyin pili olarak uygulanan beyin stimülasyonu başarılı bir ekip ve doğru teşhis ile yapıldığı zaman başarıya ulaşmıştır. Bunun yanı sıra beden egzersizleri ileri derecede yarar sağlar. Egzersizler kişinin kendi iyi hissetmesini ve bununla beraber hareket yavaşlığı üzerinde olumlu etkisi olduğundan hastanın ihtiyaçları ve hareket kabiliyetleri doğrultusunda egzersiz yapması önerilir.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin