Panik Atak Nedir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

0
211

Sağlık kategorisinde, bu yazımızda sizlere Panik Atak Nedir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir? Tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.

Panik Atak Nedir?

Panik atak gerçek bir tehlikeye veya görünürde kişiyi etkileyecek herhangi bir şey olmamasına rağmen şiddetli fiziksel belirtilerle kendini gösteren korku atağıdır. Panik atak anı kişi için oldukça korkutucu bir andır. Kişi öleceğini veya kalp krizi geçireceğini düşünmektedir. Panik atak tek başına bir hastalık hali değildir. Tek bir atak veya ara sıra meydana gelen ataklar depresyon sebebiyle de olabilmektedir. Çünkü atak heyecan durumunun abartılmış bir halidir. Panik atak aniden başlar, 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar ve 10-30 dakika devam ettikten sonra kendiliğinden geçmektedir. Ataklar tekrarlanmaya devam ettikçe kişi ataklar arasında mutsuz, gergin, endişeli bir şekilde yeni gelecek atağı beklemektedir. Bu endişeli bekleyişe ise ‘beklenti anksiyetesi’ denilmektedir.

Panik atak nedenleri arasında çocukken istismara uğramak, boşanma, sevilen birini kaybetmek, kafein, sigara veya alkol alımının fazla olması, sakinleştirici ilacının aniden bırakılması, kişilik yapısı olarak çekingen ve histerik olmak veya bunların yanı sıra hızlı soluk alıp vermek de panik atak oluşumuna neden olmaktadır.

Panik Atak Belirtileri Nedir?

Panik atak, terleme, çarpıntı veya kalp atımlarının duyumsanması, ölüm korkusu, soluğun kesilmesi, üşüme, ürperme, ateş basmaları, bulantı, kusma, karın ağrısı, titreme ya da sarsılma, baş dönmesi, sersemlik veya bayılacak gibi olma, uzuvlarda karıncalanma, kendisi veya çevresindeki insanların değiştiğini düşünme, kontrolünü kaybetme korkusu gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Bu belirtilerden en az 4 tanesi mevcut ise ve devamlı olarak bu belirtiler kendini gösteriyorsa mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Panik atak tedavi edilmediği durumlarda kişinin hayatında sosyal ortamlardan uzaklaşma, iş veya okul sorunları, sık sık tıbbi bakım alma isteği, intihar veya intihar düşünceleri, araç kullanma korkusu, evden çıkamama, alkol ve madde kullanımına eğilim, finansal problemler, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik problemlerle insan yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir.

Panik Atak Tedavisi Nasıl Oluyor?

Panik atak tedavisinde ilaç ve psikiyatrik tedavi ile hastalığın iyileştirilmesi mümkündür. Ancak tedavi kesildikten sonra bazı vakalar tekrarlama göstermektedir. İlaç tedavisinde kişide beyin sinir hücrelerinde bozuk olan biyokimyasal aktiviteyi düzenlemek amacıyla ilaçlar kullanılır ve en az 1-2 yıl bu ilaçların kullanılmasına devam edilmelidir. Bu ilaçların yanı sıra gevşeme ve solunum egzersizleri yapılır. Panik atak tedavisinde başka bir terapi yöntemi de hipnozdur. Hipnoz esnasında yapılan telkinler bazı kişilerin korkularından kurtulduğunu ve iyileşme kaydettiği görülür. Panik atak hastalarında ayrıca düzenli egzersiz yapılması da oldukça önemlidir. Egzersiz esnasında beyindeki kimyasal etkenler arasında denge sağlanmakta ve endorfin miktarı artış göstermektedir. Bu yöntemler dışında uygulanması gereken bir yöntem daha geleceğinden korktuğu için tek başına bulunmaktan kaçtığı mekanlarda ve durumlarda aşamalı bir şekilde tekrar tekrar karşılaştırılması gerekir. Böylece korkularının üstüne gitmesi sağlanarak korkuların yenilmesine yardımcı olur.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin