ÖGG Adayları kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Özel Güvenlik Sertifikası Nedir ve Nasıl Alınır? 2022 hakkında bilgiler vereceğiz.
İçindekiler
Özel Güvenlik Sertifikası Nedir ve Nasıl Alınır?
Özel güvenlik sertifikası nedir sorusunun cevabı herkesin merak ettiği bir sorudur. Özel güvenlik sertifikası kamuya açık yerleri, ticari amaç sebebiyle kullanıma açılan kamu kuruluşlarını, kamuda çalışan kişiler dışında olan işçileri ve kamuya ait olmayan diğer bölgeleri korumak amacıyla verilen resmi bir belgedir. Özel hastaneler, siteler, parklar, alışveriş merkezleri, kampüsler, lojmanlar ve iş yeri gibi birçok mekan özel güvenlik görevlisine ihtiyaç duymaktadır.
Özel Güvenlik Görevlisi ise bulundukları, bağlı oldukları işyerlerinde can ve mal güvenliğini sağlayan güvenlik sertifika bulunarak belirli kanunlar çerçevesinde çalışan ve görev yapan kişilere denilmektedir. Özel Güvenlik Görevlilerinin faaliyet alanları gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Silahlı ve silahsız olarak ikiye ayrılan güvenlik görevlileri neredeyse her birimde bulunmaktadır.
Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır?
Özel güvenlik sertifikası silahlı ve silahsız sertifika olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Silahlı Özel Güvenlik Sertifikası için Şartlar
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunmalıdır. Oturma izni almayan ve geçici olarak ülkemizde ikamet eden kişilere özel güvenlik sertifikası verilmemektedir.
- En az lise ve dengi bir okuldan mezun olunmalıdır.
- Silahlı özel güvenlik yaş sınırı 21 yaşın doldurulmuş olmasıdır. 22 yaşından gün almamış olanlara silahlı güvenlik sertifikası verilmez.
- Ağır hapis ya da 6 aydan çok hapis cezası alınmamalıdır.
- Terör örgütleri ile hiçbir bağlantı içinde olunmamalıdır.
- Kamusal haklardan faydalanamayanlar sertifika alamazlar.
- Yürüme bozuklukları ya da akıl hastalıkları gibi özel güvenlik görevlisi olmak için engeli olan kişilere sertifika verilmez.
Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası için Şartlar
- Silahsız özel güvenlik sertifikası almak isteyen adaylar 18 yaşını doldurmuş olmalı ve en ez ilköğretim ya da ortaokul mezunu olmalıdırlar. Güvenlik sertifikası almak için boy kilo şartı aranmamaktadır.
- Şartları sağlayan kişiler bulundukları illerde güvenlik sertifikası veren eğitim kurumlarına gitmeli ve başvuruda bulunmalıdırlar. Özel güvenlik sertifikası veren kurslar silahsız sertifika için 100 saatlik, silahlı sertifika için 120 saatlik eğitim verilmektedir.
- Kurslara kaydolup eğitimlerin tamamlanmasının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı’nın verdiği tarihlerdeki sınavları başarıyla geçilmesi gerekmektedir. Sınavı kazanan kişiler gerekli belgeleri tamamladıkları takdirde güvenlik sertifikalarını alabilirler.
Özel Güvenlik Sertifikası için Gerekli Belgeler
- Diploma fotokopisi,
- İkametgah belgesi,
- 4 adet fotoğraf,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,