ÖGG Adayları kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Özel Güvenlik Sağlık Raporu Nasıl ve Nereden Alınır? hakkında bilgiler vereceğiz.
Özel Güvenlik Sağlık Raporu Nasıl ve Nereden Alınır?
Özel Güvenlik Görevlileri Sağlık Şartları Yönetmeliği’ne göre silahlı ya da silahsız özel güvenlik olmak isteyen herkes “özel güvenlik görevlisi olmasında sakınca yoktur” yazılı bir sağlık raporu almalıdır.
Özel güvenlik sağlık raporu tam teşekküllü devlet hastanelerinden ya da özel hastanelerden alınabilir. Erkek adaylar önceden “askerlik için elverişli değildir” kararlı bir sağlık raporu almışlarsa bu durumu mutlaka başvuru yapacakları kursa bildirmelidirler.
Sağlık raporu alınsa dahi askerliğe elverişli değildir raporu kursa bildirilmezse yanlış beyan yüzünden kurs kayıtları yapılamaz.
Sağlık raporunun geçerlilik süresi 6 aydır. Eğer 6 ay içinde kurs başvuruları yapılmazsa, tekrar sağlık raporu alınması gerekir.
Özel güvenlik sağlık raporu veren hastaneler dışında aile hekimlerinden sağlık raporu alınamaz.
ÖZEL GÜVENLİK SAĞLIK RAPORU NASIL ALINIR?
Özel güvenlik sağlık raporu çıkartılırken Özel Güvenlik Görevlileri Sağlık Şartları Yönetmeliği’ne göre şu birimlere gidilir;
- Genel dahiliye (iç hastalıkları)
- Nöroloji
- Kulak burun boğaz (KBB)
- Göz hastalıkları
- Ortopedi ve travmatoloji
Bu bölümlerden sağlık raporu alınabilmesi için gerekli şartlar şunlardır;
Genel Dahiliye
- Hematoloji, onkoloji, gastroenteroloji, endokrinoloji, immünoloji, romatoloji ve enfeksiyon hastalıkları yönünden güvenlik görevlisi adayı sağlam olmalıdır. Eğer muayene sırasında kişi akut enfeksiyon geçiriyorsa hastalığı bitene kadar özel güvenlik görevlisi olmasına müsaade edilmez ve sağlık raporu verilmez. Enfeksiyon geçtikten sonra yapılan muayenede kişi sağlıklı çıkarsa genel dahiliye olumlu yanıt verir.
- Eğer kişide HBS antijeni pozitif çıkarsa ve akut ya da kronik hepatit teşhisi konulursa sağlık raporu verilmez. Ancak kişi taşıyıcı ise özel güvenlik görevlisi olabilir.
- Hepatit C taşıyıcılarında karaciğer fonksiyon testleri normal çıksa bile HCV RNA’sı pozitif çıkanlar ve HIV taşıyıcıları özel güvenlik görevlisi olamaz.
- Önceden ameliyat olan ancak şu an hiçbir sorunu bulunmayan kişiler sağlık raporu alabilirler.
- Kişilerin kalp ve dolaşım sistemleri sağlıklı olmalıdır.
- Solunum sistemleri sağlıklı olmalıdır.
- Ağız yapısında kişinin konuşmasını etkileyecek ve iletişim kurmasını engelleyecek hiçbir ağız ve diş hastalığı olmamalıdır.
- Üriner ve genital sistemler sağlıklı olmalıdır.
- Cilt hastalıkları olmamalıdır. Fiziksel aktiviteyi kısıtlayan anomali bulunmamalıdır. Organ fonksiyon bozukluğu ile sonuçlanan keloid, skatris ya da benzeri bir hastalık olmamalıdır.
Nöroloji Bölümü
Kişinin geçmişinde ya da muayene olduğu sırada hiçbir rahatsızlığı, intihar girişimi ya da kişilik bozukluğu olmamalıdır.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü
Özel güvenlik işitme kaybı olmamalıdır. Fiziksel aktivitesini kısıtlayacak hiçbir rahatsızlığı olmamalıdır.
Göz Hastalıkları Bölümü
- Gözler ve çevresi normal olmalıdır.
- İschihara kitabı ile yapılan renk körlüğü testinde renk körlüğü çıkmamalıdır.
- İki gözde de görme gücü toplamı 20 üzerinden en az 16 olmalıdır.
- Tek bir gözün görmeme derecesi 7/10’dan az olmamalıdır. Eğer bir gözdeki kusur 7/10 ise diğer göz en az 9/10 olmalıdır. Bir gözdeki kusur 8/10 ise diğer gözdeki kusur 8/10 olabilir.
- Gözlerde miyop varsa derecesi en fazla 3.00 diyoptri olmalıdır.
- Eğer kişide miyopik astigmat varsa bunun derecesi en fazla 1.50 olabilir.
- Eğer kişide hipermetropik astigmat varsa bunun derecesi en fazla 1.00 olabilir.
- Binoküler görme alanı 45 ile 60 derece arasında olmalıdır.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü
Fiziksel aktiviteyi kısıtlayacak bir kusur bulunmamalıdır.
Özel güvenlik görevlisi olmak isteyenler saydığımız bölümlere giderek muayene olmalı ve heyet biriminden aldıkları raporu imzalatmalıdırlar. Adaylara muayene sırasında elektrokardiyografi, odyometri, homogram, sedimantasyon, üre, rf, HBsAg, Anti HIV ve akciğer grafisi gibi tahliller yapılır.
Özel güvenlik görevlisi sağlık raporu alabilmek için gerekli evraklar kimlik (hem aslı hem de fotokopisi) ve 2 tane fotoğraftır.
Eğer yapılan muayeneler sonucunda sağlık raporu çıkmazsa verilen özel güvenlik sağlık raporu ücreti geri alınamaz. Bunun sebebi kişilere belli testler yapılması ve doktor tarafından kontrol edilmeleridir.