ÖGG Adayları kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Özel Güvenlik Görevlilerinin Yetkileri Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.
Özel Güvenlik Görevlilerinin Yetkileri Nelerdir?
-Korumasını ve güvenliğin sağladıkları mekânlarda; mekânlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirerek veya üstlerini dedektörle arar ve eşyalarını d x-ray cihazlarıyla arayarak içeri girmelerini sağlarlar.
– Spor müsabakaları, konser, toplantı, sahne alanları veya her türlü etkinliklerde kişilerin kimlik kontrollerini yaparak duyarlı kapıdan içeri girmelerini ve üstlerinin dedektörle arayarak, yanlarında bulunan eşyaları x-ray gibi cihazlardan geçirerek içeri girmelerine izin verirler.
– C.M.U.K 127.maddesi gereğince yakalamalarda suçlulara orantılı arama yapar.
Görevli tarafından yapılan üst aramalarından arayan görevlinin ve arananın aynı cinsiyetten olması gerekir. Yani kadın güvenlik görevlileri bayanları, erkek güvenlik görevlilerini de erkekleri arama yetkisine sahiptirler.
-Görev alanlarında haklarında yakalama, tutuklama veya mahkûmiyet emri çıkan suçluları yakalayarak arama yapabilirler.
– Yangın, deprem, sel ve tabii afetlerde yardım istenilmesi durumunda olay yerine girerek inceleme yapabilirler.
-Aramalar sırasında kolluk kuvvetlerine bildirmek suretiyle arama esnasında suçlunun üzerinden çıkan suçu teşkil eden, delil olabilecek ya da tehlike doğurabilecek eşyaları suçludan emanete alabilirler.
-Herhangi bir yerde terk edilmiş ya da bulunmuş eşyaları emanete alabilirler. Kişileri vücut sağlıklarını tehlikelerden korumak için zanlıları yakalarlar.
-Olay yerinde delilleri koruyarak C.M.U.K 157. Maddesine göre suçluları yakalarlar.
-Olay mahalli de görevine ait işlemlere bağlayan güvenlik görevlisi işlemlerin yapılması ihlal eden ve yetkisi dahilinde aldığı tedbirlere aykırı davranan kişilerin işlemlerinin suçlamasına kadar göz altına almaya yetkilidir. Ancak bu durum 24 saati geçmemelidir.
Güvenlik Görevlilerinin Yetki Sınırları
Güvenlik görevlisi yetkilerinin sınırları(sınırlılıkları) yürürlülükte olan yasal düzenlemeler çerçevesinde şekillenmektedir. Bu noktada güvenlik görevlileri; yasaların kendilerine vermiş oldukları yetkilere dayanarak hizmetlerini sunmaktadır.
-
Bu doğrultuda görevlinin kimlik kartını herkesin görebileceği şekilde taşımış olması gerekmektedir.
-
Bunun yanı sıra üniformalı olarak hizmet vermek durumunda olan güvenlik görevlisinin bu kartı ve üniformayı sadece görevli oldukları alanda kullanabilmeleri mümkün olmaktadır.
-
Şayet güvenlik görevlileri nakit(para) taşıma gibi farklı bir hizmet alanında faaliyet gösteriyor ise; yetkilerini sadece nakit taşıma işlemi sırasında kullanabilmesi mümkündür.
Ayrıca, şayet silah taşıma ruhsatına da sahipseler; sadece görev alanı içerisinde ve yasaların kendilerine tanımış olduğu yetkiler çerçevesinde bu yetkiyi kullanabilmektedir.
Gerekli olan izinler olmadığı halde silahın görev alanı dışına çıkarılması dahi mümkün değildir. Böyle durumlarda 7136 sayılı kanun kapsamında özel güvenlik görevlileri takibata uğramaktadır.