Otizm Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?

0
603

Anne/Çocuk kategorisinde, bu yazımızda sizlere Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir? Otizm Tedavisi Nasıl Olur? hakkında bilgiler vereceğiz.

Otizm Nedir?

Otizm, iletişim ve sosyal etkileşim sorunları, kısıtlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlarla ortaya çıkan ve ömür boyu devam eden bir gelişim bozukluğudur. Otizm doğumdan itibaren ilk 3 yıl içerisinde ortaya çıkar. Genellikle oturma, yürüme gibi motor becerilerin gelişiminde, boy ve kilo alımında bir sorun görünmemektedir. Otizm hastalığına sahip çocukların dış görünüşleri diğer çocuklarla aynıdır. Otizm kız çocuklarına oranla erkek çocuklarında dört kat daha fazla görülmektedir.

Otizmin kesin nedeni günümüzde birçok araştırma yapılmasına rağmen henüz bulunamamıştır. Genetik veya bazı çevresel faktörler neden olarak gösterilmiş ancak kesinliği belirlenememiştir. Beyin fonksiyonlarını ve hücre iletişimini bozan nadir de olsa bazı genetik, nörometalik hastalıklarda veya epilepsi gibi durumlarda otizm bulgularının görüldüğü bilinmektedir.

Çocukta göz teması kurmama, sürekli tekrarlayan hareketler gerçekleştirme, oyun becerisinin olmaması, anne veya babayı ayırt edemiyor olması, iletişim kurma problemi, söylenenleri algılama da ve gerçekleştirme de problemler yaşıyorsa mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Otizm de küçük yaşta belirtilerin anlaşılması oldukça güçtür. Çocuğun umursamazlığımı yoksa iletişim konusundaki isteksizliği mi olduğuna karar vermek zordur. Çocuk bazen belirtileri gösterirken bazen de sağlıklı gelişiyor olması anne ve babanın kafasını oldukça karıştırabilir.

Otizmin en temel belirtisi çocukların göz teması kuramamalarıdır. İsmi ile çağrılan çocuk genellikle tepki vermez ve neredeyse tümünde de konuşma problemleri vardır. Otizmli çocuklar işaret ile isteklerini gösteremez ve bu sebeple de iletişim problemleri oldukça sık yaşanır. Yaşıtları veya büyükleri ile iletişim kurmakta isteksizlerdir. Grup oyunlarına katılmazlar ve oyuncaklar ile anlamlı şekillerde oynamazlar. Otizmli çocukların diğer en önemli belirtisi ise temastan kaçınıyor olmalarıdır. Bu çocuklar bebeklik çağında bile anne kucağında sakinleşmez tam tersi daha çok ağlarlar. Ses, ışık ve kokuya karşı aşırı duyarlı olurlar. Bazen kendilerine söylenenleri sürekli tekrar ederler.

Otizm Tedavisi Nasıl Olur?

Otizmin tedavisinde başarıyı etkileyen en büyük unsur erken teşhistir. Otizmin etkilerinin yoğunluğu çocuktan çocuğa değiştiğinden tedavi de değişiklik göstermektedir. Kişiye özel eğitimle otizmin etkilerinin en aza indirgendiği kanıtlanmıştır. Eğitimde aile faktörü mutlaka önemlidir. Özel terapi yönteminde konuşma ve fiziksel yeteneklerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Özellikle konuşma terapisi çocuğun iletişim becerisinin gelişmesinde oldukça önemlidir. Motor beceri eksikliğini ve konuşma geriliğini geliştirmeye yönelik bir tedavi olup son derece iyi sonuçlar vermektedir. Ayrıca otizmli çocuklara ilaçlarla tıbbi destekler de sağlanmaktadır.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin