Sağlık kategorisinde, bu yazımızda sizlere Öfke Nedir? Nasıl Kontrol Edilir? hakkında bilgiler vereceğiz.
Öfke Nedir?
Öfke, kısmen spesifik duygularla, düşüncelerle ve psikolojik tepkilerle bağlantılı olarak, herhangi bir hedefe zarar vermeye teşvik eden bir sendromdur. Öfke sağlıklı ve normal duygudur. Bireysel özelliklerle doğrudan ilişkilidir. Öfke kontrol edilebildiği sürece sağlıklıdır. Anca öfke bir çözüm yolu değildir. Kendini ifade etmek biçimi veya intikam alma yolu da değildir. Öfke haklı olma yolu, başkalarını kontrol etme yolu, başkalarını suçlama yolu ve suç işlemek için bir mazeret değildir.
Öfke aslında incindiğimizi, haksızlığa uğradığımızı, ihtiyaçlarımızın veya isteklerimizin karşılanmadığını, duygusal bir problemimizi göz ardı ettiğimizi, başa çıkamadığımız sorumluluklar yüklendiğimizi, hayal kırıklığına uğradığımızı, ilişkiler de çok fazla fedakarlık ettiğimizi, gerçekleştirmek istenen bir amacımızın engellendiğini, bir tartışmayı kaybettiğimizi, beklentimizin boşa çıktığını veya çevreyi kontrol altında tutmak isteyip tutamadığımız durumlarda öfke ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle öfkenin sağlıklı bir şekilde yaşanması, öfkenin kabul edilmesi ve kontrol altına alınması oldukça önemlidir. Öfke çok hafif bir kızgınlıktan hiddete kadar değişik yoğunlukta yaşanabilen bir duygudur.
Öfkelendiğimiz zaman yüksek sesle konuşma, saldırgan olma, baş ağrısı, kalp atışının hızlanması, mide ağrısı, kan basıncı artar, stres ve gerginlik başlar, nefes alıp verme de sıklaşma ile kendini gösteren belirtileri vardır. Öfke kontrol edilebildiği sürece güç ve kontrol duygusu, haklı olduğu duygusu, korku ve yetersizlik duygusunu hafifletme, kendini savunmaya bağlı olarak kişilik gelişmesi, değişim için motivasyon, enerji verme gibi avantajları vardır. Ayrıca öfke kontrol edilemezse avantajlarından çok dezavantajları ortaya çıkmaktadır.
Enerjinin tükenmesi, kontrolü kaybetme hissi, gerçek duyguları maskeleme, yakın ilişki kurmayı engelleme, doğru karar vermeyi etkileme, kişilerinde öfkelenmesine sebep olma, sağlık sorunları, eşyalara zarar verme, problemin çözülmesini engelleme, sosyal ortamlarda olumsuz tanınmayı sağlama, öfkenin daha da büyümesine neden olma ve performansı etkileme gibi dezavantajları vardır. Kontrol edilemeyen öfkenin ardından bizi bazı hastalıklar beklemektedir. Unutkanlık, huysuzluk, dikkatsizlik, solunum problemleri, cilt problemleri, dolaşım sorunları, sinir sistemi gibi hastalıklar, devam etmekte olan fiziksel hastalıklarda artış, ilaç kullanımı, aşırı yemek yeme isteği, mide rahatsızlıkları gibi hastalıkları beraberinde getirir.
Öfke Nasıl Kontrol Edilir?
Öfke kontrolü çatışmadan kaçınılmak, aynı olaya farklı bakış açılarından bakabilmek, şimdiye odaklanmak, beklentileri düşürmek, kabullenmek, dinlemek, empati yapmak, özür dilemek, hayır diyebilmek ve yüksek benlik saygısı kazanmak amacıyla yapılmalıdır. Öfkenizi kontrol altına alabilmek için öncelikle kendinizi sakinleştirmeye yönelik egzersizler yapın. Derin derin nefes alın, kalp atışlarınızı ve nefesinizi kontrol altına alın. Kendinize sizi sakinleştirecek cümleler kurun.
Öfkenizi kontrol edebileceğiniz konusunda kendinize güvenin. Kendinize zaman tanıyın eğer mümkünse öfkeli olduğunuz ortamdan uzaklaşın. Sorunu çözebilmek için kontrolünüzü yeniden kazandığınızda uğraşın. Çevrenizdekileri öfkelendiğinize dair bilgilendirin. Problemi açıklığa kavuşturmaya çalışın ve çözümü aramaya odaklanın. Kendinizi ve karşınızdaki düşünün. Olumlu düşünmeye çalışın. Bol bol gülün. Kişisel saldırılara cevap vermeyin ve kişiselleştirmekten kaçının. Unutmayın ki bu hayata yalnızca bir kez geleceksiniz ve bu sebeple hayatınızı olabildiğince yaşanabilir kılın.