Obezite Nedir? Obezite Belirtileri ve Tedavisi

0
457

Sağlık kategorisinde, bu yazımızda sizlere Obezite Nedir? Obezite Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.

Obezite Nedir?

Obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı ve anormal yağ birikmesidir. Obezite günümüzde gelişmiş veya gelişmemiş bütün ülkelerin ortak sorunlarından biridir. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır. Buna eş değer olarak günümüzde teknolojinin gelişmesiyle yaşamımız kolaylaşmıştır ve bununla birlikte günlük hareketler önemli ölçüde sınırlanmıştır. Yetişkin erkeklerin vücut ağırlığının %15-18’i, kadınlarda ise %20-25’ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkekler de %25, kadınlarda ise %30’un üzerine çıkması obeziteyi tetiklemektedir.

Obeziteye stres, aşırı yemek yeme, eğitim düzeyi, evlilik, sigarayı bırakma, alkol, doğum sayısı, ırksal faktörler, cinsiyet, psikolojik sorunlar, fiziksel aktivite, yaş, metabolik sorunlar, sosyal olarak yetersizlik, bazı ilaçlar, ekonomik düzeyde düşüklük, yaşam tarzı ve hormonal bozukluklar obezite hastalığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenler içinde bireyin düşük benlik değerine sahip olması, bedenini anlamadaki sorunlar, sürekli değişkenlik gösteren kilo alma ve verme döngüsünün yarattığı ruhsal bozukluklar obezitenin oluşumunda diğer etkenlerdir.

Obezite Belirtileri Nelerdir?

Obezite hastalığında belirtiler çok fazla dikkate alınmamakta veya başka hastalıklarla karıştırılmaktadır. Uyku da horlama, gün içerisinde herhangi bir fiziksel aktivite yapılmadığı halde aşırı terleme, eklemlerde ve sırtta ağrı, en ufak bir harekette yorulma veya nefessiz kalma, cilt dokusunda tahrişe bağlı olarak enfeksiyon, gün içerisinde uykulu ve yorgun olma, uyku apnesi, depresyon, aniden aşırı kilo alımı ve aşırı yeme isteği gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Obeziteye neden olan bazı hatalı davranışlarda vardır. Yağlı ve hazır gıda tüketimi, hareketsiz yaşam tarzı, öğün atlamak ve öğün aralarında sürekli abur cubur tüketmek, hızlı yemek yeme ve az çiğneme, su içmemek ya da az su tüketmek, sağlıksız ve düzensiz beslenme ve akşam öğününden sonra yemek yeme obeziteyi tetikleyen bazı nedenler arasındadır.

Obezite Tedavisi Nasıl Olur?

Günümüzde obezite tedavisinde birçok yöntem vardır. Bu tedavi seçenekleri arasında; Diyet tedavisi, ilaç tedavisi, cerrahi tedavi, hipnoz, akupuntur, fiziksel aktivitelerin arttırılması ve davranış terapisi vardır. Bu tedavi seçenekleri arasında en çok kullanılan diyet tedavisi, davranış terapisi ve cerrahi tedavidir. En çok diyet tedavisinin kullanılmasının sebebi ise doğru ve sağlıklı beslenme ile dışardan herhangi bir tedavi almadan doğal yollarla yapılan bir tedavi seçeneği olmasıdır. Davranış terapisi ise kişinin bedenini anlamasını ve tanımasına yardımcı olmak amacıyla yapılmaktadır. Fiziksel aktivite ile olumsuz davranışları olumlu yönde değiştirmeyi veya azaltmayı, olumlu davranışları ise pekiştirmeyi amaçlar. Aslında bu kadar tedavi seçeneği arasında en doğru ve sağlıklı kilo verme şekli kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesiyle başlar. Unutmayın ki hiçbir şey sizden veya sizin sağlığınızdan önemli değildir. Bazı hastalıklara sahip olmak veya o hastalıkla ilgili tedaviler de sizin elinizdedir.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin