Meme Kanseri Tedavi Süreci ve Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

0
579

Anne/Çocuk kategorisinde, bu yazımızda sizlere Meme Kanseri Tedavi Süreci ve Sonrasında Neler Yapılmalıdır? hakkında bilgiler vereceğiz.

Meme Kanseri Nedir? 

Meme kanseri; meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişime uğraması ve kontrolsüz olarak çoğalması nedeniyle oluşan tümör sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Meme kanseri kadın kanserleri arasında en yaygın olan ve akciğer kanserinden sonra en sık ölüm nedeni olan kanser grubudur. Her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Meme kanseri görülme sıklığının her yıl arttığı saptanmıştır.

Meme kanseri genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak oluşmaktadır. Ailede herhangi birinde meme kanseri öyküsünün olması kişinin meme kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır. Meme kanserinde bir diğer risk ise meme dokusunun yoğun olmasıdır. Meme dokusu içinde yağ oranı daha az olan kişilerde meme kanseri riski daha çok artmaktadır. Ayrıca obezite, ileri yaş, alkol kullanımı, sigara kullanımı, meyve ve sebze tüketiminin azlığı, radyasyona maruz kalma, erken yaşta adet görmeye başlamış olma, yetersiz fiziksel aktivite, kanserojen besinlerin fazla tüketilmesi, hiç doğum yapmamış olan kişiler, uzun süreli hormon tedavisi almak, daha önce meme kanserine yakalanmış olmak ve doğum yapmış ancak bebeğini emzirememiş kişilerinde bu risk grubunda olduğunun bilinmesi gerekir.

Meme Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde meme kanseri tedavisinde kaydedilen önemli gelişmeler ve yeni tedavi seçenekleri ile hastalığın teşhisi ve tedavisi daha kolay ve daha başarılı bir hale gelmiştir. Meme kanseri tedavisinde en önemli öncelik ise memenin korunmasına yönelik tedavi ve uygulamalardır. Erken evrede yakalanan meme kanserinde meme kaybı olmadan, gelişmiş tekniklerle hastalık yayılımı önceden tespit edilerek önlem alınabiliyor ve oluşan tümöre direkt olarak müdahale edilebilmektedir. Meme kanseri tedavisi hastanın hangi evrede olduğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eğer kanser vücudun çok fazla bölgesine yayılmadıysa cerrahi müdahale düşünülebilir. Ancak kanser yayılımı fazla ise sadece ameliyat önerilmez. Sadece kemoterapi veya radyoterapi tedavisi uygulanabilir.

Cerrahi Yöntemler: Kanser hücrelerinin yayılım gösterdiği bölgenin cerrahi operasyon ile çıkarılması şeklinde gerçekleşir. Meme kütlesinin çıkarılması lumbektomi, meme dokusu haricinde komşu dokulardan belirli alanların çıkarılması ise mastektomi olarak adlandırılır.

Basit Mastektomi: Meme uçları dahil tüm meme alınır ancak koltuk altı lenf bezleri veya memenin altındaki kas dokuları alınmaz. Günümüzde fazla tercih edilmeyen bir tedavi yöntemidir.

Radikal Mastektomi: Bu geniş çaplı operasyonda tüm meme, koltuk altı bezleri ve meme altındaki kaslar alınır.

Meme Koruyucu Cerrahi: Meme kanseri erken teşhis edildiğinde memenin en çok etkilenmiş kısmı alınır. Ancak alınacak olan kısım tümörün büyüklüğüne, yerine ve başka diğer faktörlere de bağlıdır.

Lenf Bezi Cerrahisi: Meme kanserinin koltuk altı lenf bezlerine yayılımını belirlemek için bir veya birden fazla lenf bezi alınarak mikroskop altında incelenir.

Radyoterapi: Meme kanserinde radyoterapi ile ameliyat sonrası koltuk altı ve meme bölgesine verilen ışınla, kalma olasılığı olan kanser hücrelerini yok etmeyi hedeflemektedir.

İlaç Tedavileri: Meme kanserinde ilaç tedavisi olarak kemoterapi ve hormonoterapi tedavileri uygulanmaktadır.

Meme Kanseri Tedavi Süreci ve Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

İdeal kiloda kalmak ve dengeli beslenmek meme kanserinden korunmak için dikkat edilecekler listesinin en başında yer almaktadır. Yapılan araştırmalar beslenmenin kanser tedavisi üzerinde %30-40 etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca yağ tüketimini azaltmak, sigara veya alkol tüketimini azaltmak, düzenli spor yapmak, sağlık kontrollerini aksatmamak ve psikolojik yardım almak yapılması gerekenler arasında yer almaktadır.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin