Lise Mezunları Nasıl Bekçi Olur? Lise Mezunu Bekçi

0
531
Bekçilik Yazılı Sınavı - Online Çöz
Bekçilik Yazılı Sınavı - Online Çöz

Bekçi Adayları, bu yazımızda sizlere Lise Mezunları Nasıl Bekçi Olur? Lise Mezunu Bekçi hakkında bilgiler vereceğiz.

Lise Mezunları Nasıl Bekçi Olur? Lise Mezunu Bekçi

Bekçi alımları 2018 yılında alınan karar doğrultusunda Polis Akademisine devredildi. Bekçi alım işlemleri daha önceleri il emniyet müdürlüklerine bağlı Eğitim Şube Büroları yapıyordu. Bakanlığın kararı ile bu yetki Polis Akademisine devredildi.

Çarşı ve mahalle bekçi teşkilatı, en büyük mülkiye amirinin emrinde, genel zabıtaya yardımcı, silahlı bir kuruluştur. Emniyet teşkilatı bulunan yerlerdeki bekçi kuruluşlarının mesleki amiri, polisin ilçedeki en büyük amiridir. Jandarmanın görev alanında bulunan belediye sınırları içindeki bekçi kuruluşlarının mesleki amiri ise ilçe Jandarma birlik komutanıdır.

Bekçi Nasıl Olunur?

İlk olarak Bakanlık illere alacağı Bekçi sayısını belirledikten sonra Polis Akademisine bildirir. Polis Akademisi Bekçi alım ilanına çıkıyor. Şartlar genellikle aşağıda sizlere verdiğim gibidir. Daha sonra şartları tutan adaylar E Devlet üzerinden başvuruları yapıyorlar. Polis Akademisi bu adaylar için ülkemizde sınav yapan kurumlarla protokol yaparak yazılı sınav için anlaşma yapıyor. Adaylar ilk olarak Ön Sağlık Aşamasından geçiyor. Bu aşamayı geçenler Bekçilik Yazılı Sınava katılıyor bu sınavı da başarı ile geçenler. Fiziki Yeterlilik ve Mülakat Aşamasına kalıyorlar. Bu aşama sonucunda ise adaylar sonuçların açıklanması için Polis Akademisi sitesini takip edeceklerdir.

Bekçilik Yazılı Sınavı Nedir? Konular Nelerdir?

Yazılı sınavda adaylara çoktan seçmeli (test şeklinde) beş şıklı (100) soru yöneltilecek, her bir soru bir puan sayılacak ve yanlış doğruyu götürmeyecektir. Yazılı sınavda (100) puan üzerinden en az (50) puan alanlar başarılı sayılacaktır. Yazılı sınav “Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik ve Genel Kültür” konularından oluşacaktır.

Bekçi Olma Şartları Neler? Bekçi Nasıl Olunur? 

Aşağıdaki şartlar arasında en önemlilerini sizler için farklı renkte belirttim.

  • Bekçi alım yönetmeliğinde en az ilkokul mezunları başvurabilir yazıyor ancak devamında bakanlık öğrenim şartını değiştirme hakkına sahiptir. Yani ilkokul yerine en son alımda olduğu gibi lise mezunlarını alabiliyor.
  • Erkek adaylar için askerlik ile ilişiğinin bulunmadığı bilgisini,Açıklama: Bu değişen madde ile erkek adaylardan askerlik yapma şartı kaldırılmış oldu. Daha önceki madde de ise Askerlik görevini ifa etmiş olmasi yazıyordu. 08 Kasım 2019 tarihinde değiştirildi.
  • En az 167 cm boyunda olmak
  • Başvuru yaptığı il sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ediyor olmak
  • 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, başvuru tarihi itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve 31 yaşından gün almamış olmanız gerekiyor.
  • Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamanız gerekiyor.
  • Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak,
  • Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak,
  • Kamu haklarından mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkûm bulunmamak,
  • Memuriyete engel bir hali bulunmamak,
  • Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
  • Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,
  • Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adli veya İdari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı İdari yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,
  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
  • Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,
  • Terör örgütleri ile bu örgütlerin legal veya illegal uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş ve katılmamış olmak,
  • Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmamak,
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin