Gündem, kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Kazandırır Mı? hakkında bilgiler vereceğiz.
Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Kazandırır Mı?
Mantarın istiridye mantarı, küf mantarı, kültür mantarı gibi birçok çeşitleri bulunur. Ancak en çok günümüzde gördüğümüz ve tercih edilen kültür mantarından biraz bahsetmek istiyorum. Kültür mantarının besin değeri protein, karbonhidrat bakımından zengindir. Az miktarda sağlıklı yağ oranı barındırır. Kolesterol seviyesi sıfırdır. Bu bakımdan diyet esnasında tercih edilebilir. Kültür mantarının tüketilmesi çok kolaydır. Tercihe bazen göre sadece közleyerek, bazen de kavuracakta tüketilebilir. Kültür mantarının tüketimi kolay olduğu gibi yetiştirmesi de kolaydır. Tabi her işte olduğu gibi biraz emek istiyorlar. Burada kültür mantarı yetiştirmek hususunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Kültür Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
Kültür mantarı için mantarın yetişebileceği hava koşullarına sahip bir çadır veya depo olması gerekiyor. Kültür mantarları için burada kompost firmalarıyla anlaşıp, kompost satın alıyorsunuz. Kompost bitkisel ve hayvansal atıkları bekletip doğal gübre haline almasına diyoruz. Bu şekilde topraklaşıyor ve sağlıklı, doğal bir toprak hâlini alıyor. Kompost alırken güvenilir firmalardan temin edilmesi gerekiyor. Ucuz diye ismi bilinmeyen firmalardan alınan kompostlar da çürüme meydana gelebiliyor. Bir mantarın çürümesi de diğer bütün mantarların çürümesine neden olabiliyor. Aynı zamanda siz kendinizde üretebiliyorsunuz. Ancak bu biraz zahmetli oluyor. Bundan sonra ısıya dikkat edilerek en az 45, 50 gün sonra mantar hasadına başlayabiliyorsunuz
Kültür Mantarı Yetiştiriciliğinde Maliyet Ne Kadar?
Kültür mantarı yetiştirmek istiyorsanız bunun için diplomalar almanıza gerek yok. Gerekli teçhizat hazırlandıktan sonrası kolay ilerleyecektir. Gerekli teçhizat için ise en az 20 bin civarında bir yatırımız olması gerekiyor. Bu yatırımı depo kiralama, kompost alma, ranza yaptırma gibi giderlere harcayacaksınız. Ancak daha sonra böyle bir harcama pek fazla gerekmiyor. 50 gün sonunda yapılan hasada göre 20 bin küsür kazananlarda mevcuttur. Aylık 7 bin civarı kazananlarda vardır. Yani kazanımınız sizin metre karenize ve hasadınıza bağlı. Şunu da söylemekte yarar var. Pazar konusunda her zaman alıcısı olsa da bazı kimseler bu işten çıkamayıp battığı da olmuştur. Bunun için tecrübeli kişilerden yardım almalı ve çok araştırarak bu işe başlanmalıdır.