Sağlık kategorisinde, bu yazımızda sizlere Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.
Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?
Kronik yorgunluk, kişilerin yeterince dinlenmiş olmasına rağmen sürekli kendilerini yorgun hissetmeleri, isteksizlik, sosyal hayattan uzaklaşma ve mutsuzluk gibi belirtiler gösteren psikolojik bir hastalıktır. Bazı hastalarda bu hastalık yalnızca hafif bir yorgunluk şeklinde atlatılırken kimisinde yaşamını zorlaştıracak kadar ağır geçmektedir. Kronik yorgunluk sendromu genel olarak yoğun iş temposuna sahip kişilerde, yorucu mesailer yapan kişilerde ve stresli bir iş hayatına sahip üst düzey yöneticilerde görülen bir hastalıktır. Sorun her ne kadar psikolojik olsa da fiziksel olarak da kişinin yaşamına zarar vermektedir. Dolayısıyla yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilerken okul başarısı, iş verimliliği ve sosyal hayatta da negatif etkiler oluşturur. Kronik yorgunluk sendromu genellikle 30-50 yaş aralığındaki bireyleri etkilemektedir. Kadınlarda görülme oranı erkeklerde görülme oranından çok daha yüksektir.
Kronik yorgunluk sendromuna yakalanan kişilerin çoğu en az 6 ay boyunca kas-eklem ağrısı çekmekte ve sürekli yorgunluk hissi söz konusudur. Kronik yorgunluk sendromunun nedeni henüz tam olarak bilinmese de bazı nedenler söz konusudur. Bu nedenlerin arasında en çok dikkat çeken ise strestir. Sürekli stres altında olan kişiler psikolojik sorunların oluşması ve bu sorunlarında kişiyi fiziksel olarak etkilemesi oldukça olasıdır. Bunun yanı sıra gece karanlık ortamda uyunmaması, uyku düzeninin bozuk olması ve sık sık uyanmaya bağlı olarak uyku kalitesinin düşmesi de bu hastalığı da neden olmaktadır.
Kronik Yorgunluk Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Sürekli bitkinlik ve uyku hali, depresyon, sürekli huzursuz olma hali, enerji kaybı, mide bulantısı-kusma, kas ve eklem ağrıları, bağırsak düzeninde bozukluk, unutkanlık, karın ağrısı, boğaz ağrısı, bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi, iş yaşamına ve hayatına karşı olumsuz bakış açısıyla kendini gösteren belirtileri mevcuttur. Kendini yorgun ve bitkin hisseden her kişi kronik yorgunluk sendromuna sahip değil.
Kronik Yorgunluk Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?
Kronik yorgunluk sendromunun kesin bir tedavisi yoktur. Tedavi şekli kesinlikle kişiye ve kişinin yaşadığı hastalığın şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Hastalığın kişinin günlük hayatını çok fazla etkilememesi, günlük aktivitelerini rahatlıkla yerine getirebildiği durumlarda ilaç tedavisine gerek duyulmaz. Fakat kronik yorgunluk sendromunu çok ciddi boyutlarda yaşayan kişilerde bu sendroma bağlı olarak işini kaybetme riski ile karşı karşıya kalan bunun yanı sıra sosyal yaşamından tamamen uzaklaşmış kişilerde ise antidepresan tedavisi uygulanmaktadır. Aynı zamanda hekim tarafından gerekli görülürse bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kas- eklem ağrılarında azalma ve uyku problemini çözmek içinde ilaç kullanılabilir. İlaç tedavilerinin dışında psikolojik tedavi de bu sendromda oldukça yardımcı olacaktır. Psikolojik tedavi süresince hastalara olumsuz yöndeki düşüncelerini olumlu yöne çevirme, stres etkenlerinin tanınması ve bunlarla mücadele edilmesi gibi konularda bilgi verilebilir. Sendroma yakalanan kişilerin yapmayı sevdiği aktivitelerini daha sık yapması, hobilerine daha fazla zaman ayırması, düzenli bir egzersiz planı yapması ve sağlıklı beslenmesi tedavi sürecini hızlandıracaktır. Aynı zamanda iş yaşamındaki sıkıntıların çözülmesi ve iş yükünü azaltacak önlemler alınması da tedavinin en büyük yardımcısıdır.