Kıskançlık (Othello) Sendromu Nedir?

0
333
Kıskançlık (Othello) Sendromu Nedir? En Çok Kimlerde Görülür?

Gündem, kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Kıskançlık (Othello) Sendromu Nedir? En Çok Kimlerde Görülür? hakkında bilgiler vereceğiz.

Kıskançlık (Othello) Sendromu Nedir? En Çok Kimlerde Görülür?

Shakespeare’in Othello adlı eserinde karakter olan Othello eşine karşı duyduğu aşırı sevgi sonrası kıskançlık duygusuna düşer. Şüphelere boğulan ve eşinin her hareketi karşısında güvensiz tavırlar sergileyen Othello, sonunda önce kendini sonra eşini öldürür. Bu da psikolojide kıskançlık hastalığına verilen sendrom ismi oldu. Çok seven kişinin yaşadığı güvensizlik sanrıları beraberinde terk edilme korkusunu getirir. Bu korkuyla beraber kişinin kötü madde alışkanlığıyla birleşince ortaya korkunç sonlar çıkar. Psikologlara göre sendrom başlı başına etki göstermez bununla beraber onu tetikleyen paranoyak ve şizofrenidir. İlk kez İngiliz psikiyatrist John Todd’un yayınladığı makalede geçen sendromun othello psikozu, morbid kıskançlık ve sanrılı kıskançlık gibi çeşitlerinin olduğu söylenmiştir.

Kıskançlık (Othello) Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Fiziksel olarak beynin sağ frontal lobunun düzgün çalışmaması kişinin sağlıklı düşünmemesine yol açar. Davranış kontrolü de işlevselliğini de kaybedince kişinin duygusal hakimiyeti yok olur. Bunun dışında kişinin çocukken sürekli dışlanması ya da güvendiği ebeveynlerinin kendisini terk etmesi ya da ölmesi bilinç altına kaybetme korkusunu yerleştirir. Kişi böylece olumsuz bir ilişkide hemen bilinç altına yerleşen bu korku dolu duyguya saklanarak bambaşka bir kişiliğe bürünür.

Belirtileri Nelerdir?

– Sevdiği kişilerin kendisini aldattığını düşünür. Bu konu takıntı haline geldiğinden karşıdaki kişinin özel hayatını araştırır.

– Kıskançlık seviyesi artıkça sevdiği kişiyi sosyal ortamlardan soyutlama zorluğuna girer. Bu durum da artıkça gözlem altına tutma gibi eylemler gerçekleştirmesine neden olur.

– Terk edilmek ya da ayrılmak kavramlarına karşı fobisi vardır. Bu yüzden aşırı bağlanır.

– Normal olaylar karşısında bile kontrolsüz ve aşırı tepkiler gösterir.

– En son belirtisi ise saldırgan ve şiddete eğilimli geri dönüşlerdir.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin