Kalp Krizi Nedir? Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

0
532

Sağlık kategorisinde, bu yazımızda sizlere Kalp Krizi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi  hakkında bilgiler vereceğiz.

Kalp Krizi Nedir?

Kalp krizi, kalbi besleyen atardamarlarda gelişen herhangi bir ani tıkanma kalp kasının yeterince oksijen almamasına neden olarak kalp dokusunda hasara yol açabilir. Kalbe kan akışından sorumlu atardamar duvarlarında yağ ve kolesterol gibi maddeler birikir ve bu maddeler plak olarak adlandırılan yapıları oluştururlar. Meydana gelen plaklar zamanla çatlamaya başlar. Bu çatlaklardan meydana gelen pıhtılar damarları tıkayarak kalp krizine neden olur. Türkiye de her yıl 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu oran neredeyse trafik kazası yüzünden hayatını kaybeden kişilerden 30 kat daha fazladır.

Kalp krizi riskini arttıran 2 önemli faktör vardır. Bunlardan bir tanesi değiştirilemeyen faktörlerdir. Genetik faktörler, yaş ve erkek olmak bu faktörler arasında yer alır. İkinci faktör ise değiştirilebilir faktörlerdir. Sigara kullanımı, yüksek kan basıncı, diyabet hastalığı, kan yağlarının yüksekliği ve yüksek vücut ağırlığı (obezite) değiştirilebilen faktörler arasında yer alırlar.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizinde görülen en temel belirti göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardından hissedilen ağrı sanki göğüs kafesine biri oturmuş gibi bir his vermektedir. Mevcut ağrı hareketle ya da nefes alıp vermeyle artma veya azalma göstermez. Oluşan ağrı sol kola, omuzlara, çene ve sırta yayılabilir. Bu durum genel olarak 10-15 dakika sürmektedir. Kalp krizinin diğer belirtileri arasında ise sıkıntı hissi, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, kolay yorulma ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.

Kalp Krizi Tedavisi Nasıl Olmalı?

Öncelikle kalp krizinde erken tanı ve tedavi oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sayede kalbin alabileceği hasarı en aza indirmek mümkündür. Kalp krizi acil bir durumdur ve belirtiler ortaya çıktığı an mutlaka bir hastaneye gidilmelidir. Kalp krizi ile ilgili ölümlerin birçoğu kriz başladıktan sonraki bir iki saat içerisinde gerçekleşmektedir.

Trombolitik Tedavi: Damar içinde oluşmuş olan pıhtının çözülmesi için kullanılan ilaçlardır.

Anjiyo: Tıkanmış veya daralmış olan damarları açmaya yarayan bir yöntemdir. Kol veya kasık damarının içinden ince, plastik ve ucunda balon bulunan bir tüpün damar içinde ilerletilmesi ve balonun şişirilerek oluşan tıkanıklığın açıldığı bir yöntemdir.

Kan Sulandırıcı İlaçlar: Oluşan pıhtıların tekrarlamaması için kullanılan yöntemdir.

Koroner Bypass: Anjiyo sonucu açılamayan damarlara cerrahi işlem uygulanma yöntemidir.

 

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin