JavaScript SEO Nedir? SEO Hakkında Bilmeniz Gerekenler

0
338

Teknoloji Sevdalıları, bu yazımızda sizlere JavaScript SEO Nedir? JavaScript SEO Hakkında Bilmeniz Gerekenler hakkında bilgiler vereceğiz.

JavaScript SEO Nedir? JavaScript SEO Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte web sitelerinin de altyapısı gelişmeye başlamıştır. Bu gelişme parçalarından birisi olan JavaScript artık SEO’ların kullandığı web site tabanlarından birisidir.

Dijital pazarlama, teknoloji ve web siteleri alanında önemli bir aracı olan JavaScript ile internet tabanlı her türlü veri ve analizi sağlayan SEO hakkında bildiklerimize bakarsak ikisinin de ayrı ayrı komplikasyonlara ve karmaşıklıklara sahip disiplinler olduğunu bilmeliyiz. Ancak sektörde uzmanlaşmak isteyen kişiler bu ikisini de bilmek zorundadır.

JavaScript SEO, JavaScript tabanlı web siteleri oluşturan teknik SEO dallarından birisidir. Bu web tabanı kullanmanın faydalarına görmemiz gerekirse;

  • Arama motorlarının taraması, dizine eklemesi ve oluşturması kolaydır.
  • Meta verileri ve dahili bağlantıları tutarlı tutar
  • Eski tarayıcılara sahip kullanıcılar tarafından erişilebilir

Bu nedenle JavaScript kullananların sayısı her geçen gün artmaktadır. Fakat düzgün kodlama yapamadıkları için Google ve benzeri tarayıcılarda performansı düşmektedir. Bu nedenle JavaScript SEO özen gerektiren bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır.

JavaScript Nasıl Kullanılır?

JavaScript, HTML ve CSS temelli olup son derece popüler olan programlama dillerinden birisidir. Daha çok geliştiriciler tarafından web sitelerini etkileşimli hale getirmek için kullanılır. Bunun dışında bir sayfayı hızlı bir şekilde güncellemek için kullanır. Yani döviz ve altın oranlarını gösteren, ya da ülke saatlerini gösteren bir web siteniz varsa JavaScript kullanır. Eğer JavaScript kullanmayan bir web sitesi olsaydı. Bu tutarları ya da saatleri güncellemek eziyet olurdu.

HTML, CSS ve JavaScript’i beraber ele alacak olursak;

HTML: bir sayfanın gerçek içeriğini tanımlar.

CSS: sayfanın görünümü renklerini temasını tanımlar.

JavaScript: sayfanın dinamik olmasını ve güncel olmasını sağlar, yani sayfanın kolayca kontrol edilmesini ve düzenlenmesi için gereken araçlardan birisidir.

JavaScript SEO Nedir? JavaScript SEO Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hangi Web Sitesi Öğelerinde Daha Çok JavaScript kullanılır?

JavaScript kullanımı toplam da altı öğede karşımıza çıkar, bunlar;

  • Sayfalandırma
  • İç Bağlantılar
  • Yorumlar
  • Nadiren ana içerik
  • En iyi ürünler/ ya da ucuzlayan ürünler

JavaScript’in Kötü Kullanılmasıyla Ortaya Çıkan SEO Sorunları

İnternet tabanlı olduğu için JavaScript’te diğer disiplinler gibi arada kötü kullanılmasıyla belli başlı sorunlar doğurabilir. Bu pek mümkün. İşte bu sorunlardan bazıları;

1-HTML’yi ihmal edebilirsiniz: Sitedeki en önemli bilgi JavaScript kodu içerisindeyse tarayıcı ilk kez indeksleme söz konusu olduğunda doğru işlemi yapmak adına çok az bilgiye sahip olabilir. Bu nedenle site hakkındaki verilerin diğer tarayıcılar tarafından tanımlanması için HTML en önemli unsurdur.

2-Yanlış Kullanılan Bağlantılar: SEO uzmanları dahili bağlantıların konumlandırma için önemli olduğunu bilir. Bunun nedeni arama motorları ve tarayıcıların bir sayfa ile diğer sayfa arasındaki bağlantıyı tanımasıdır. JavaScript için ise tüm bağlantıların doğru bir şekilde kurulduğundan emin olmak gerekir.

3-Google, JavaScript’i dizine tam olarak eklemez: En yaygın sorunların başından gelen bu sorunla birlikte Google, JavaScript’i sitenizde tam olarak oluşturmaz. Bu nedenle birçok web sitesi HTML’ye indeksleme etiketlerini dahil etme hatası vermektedir. Google bir web sitesini taradığında bu etiketi bulup doğrudan geçebilir.

Web Sitelerinde JavaScript Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

JavaScript popüler bir uygulama olsa da bazı siteler de JavaScript eklentisi görülmemektedir. Bu nedenle web sitesi sahipleri sitelerinde JavaScript’in olup olmadığını merak etmektedir. Bunun için çeşitli uygulama ve eklentiler vardır. Bunları kurarak sizde web sitenizde JavaScript olup olmadığını görebilirsiniz.

  • WWJD

Web sitenizin JavaScript kaldırıp kaldıramayacağını test etmek amaçlı oluşturulmuş bu eklentinin kullanımı da kolay ana sayfada çıkan eklentiye sitenizin URL’lesini yapıştırdığınızda aracın oluşturduğu iki farklı ekran görüntüsü karşınıza çıkacaktır. Bu görüntülerden birisi JavaScript kullanmadan önceki görüntü ikincisi ise JavaScript kullandıktan sonra ki görüntüdür.

  • Chrome Quick JavaScript Switcher

Google Chrome’nin meşhur eklentilerinden birisi olan Switcher sayesinde web sitenizde JavaScript olup olmadığını kontrol edebiliyorsunuz.

  • Mozilla Firefox JavaScript Switch

Daha çok Mozilla Firefox kullananlar için geliştirilen bu eklenti de sitenizde JavaScript kullanılıp kullanılmadığını gösterir. Bu eklentileri kullandığınızda bazı öğeler görünmüyorsa o zaman sitenizde JavaScript vardır.

JavaScript SEO Nedir? JavaScript SEO Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Başarılı Bir JavaScript SEO nasıl olunur? Temelleri Nelerdir?

JavaScript sayesinde Google’ın işi biraz daha zorlaştı. Çünkü JavaScript kullanan siteler Google’da daha başarılı oldular. Burada ele alınacak üç faktör var;

  • Taranabilirlik: Google, web sitenizi uygun bir yapıyla tarayabilmelidir.
  • İşlenebilirlik: Google, web sitenizi uygun bir yapıyla işleyebilmelidir.
  • Tarama bütçesi: Google’ın web sitenizi tararken ne kadar zaman alacağı

JavaScript oluşturmak tarama bütçenizi etkileyebilir ve Google’ın sayfalarınızı endekslemesini geciktirebilir.

JavaScript İçeriğiniz Arama Motorlarında Görünür mü?

1-Google’ın web sitenizi oluşturup oluşturmadığına bakmak için Google Search Console kullanabilirsiniz.  Bu sayede web sitenizin oluşup oluşmadığına kolay bir şekilde bakabilirsiniz. Ana sayfaya girdiğiniz de karşınıza çıkan görselde ana içerik görünüyor mu? Google benzer makaleler ve ana ürünler gibi alanlara erişebilir mi? Google sayfanızın diğer ögelerini görebilir mi? Gibi sorulara cevap bulursunuz.

Google’ın Sayfanızı Düzgün Bir Şekilde Oluşturmamasının Nedenleri

Google oluşturma sırasında zaman aşımlarıyla karşılaşmış olabilir

Oluşturma sırasında bazı hatalar olmuş olabilir

JavaScript bloke olmuş olabilir.

2- İçeriğini Google’da dizine eklenmiş mi eklenmemiş mi kontrol etmek

Bunu yapmanın iki yolu vardır. Bunlar;

  1. En hızlı yöntem olan “Site” komutunu kullanmak
  2. En doğru yöntem olan Google Search Console’den kontrol etmek

JavaScript İçeriğini Google’a Sunmanın Farklı Yolları Var mıdır?

Web sitelerinizi hem tarayıcılara hem de arama motorlarına sunmanın farklı yolları vardır. Burada web siteniz için en doğru olanı görürsünüz.

Google’ın JavaScript’i tarayıp dizine ekleyip eklemeyeceğini tartışmamızın yanında iki önemli kavramı da ele almamız gerekir. Sunucu tarafından oluşturma ve istemci tarafından oluşturma. JavaScript ile ilgilenen her SEO’nun bilmesi gereken kavramlardan ikisidir.

Genellikle arama motorlarının sunucu tarafından oluşturulan içeriklerle bir sorunu yoktur. Bu da Sunucu tarafından oluşturmanın faydasını bize gösteriyor.

Son zamanlarda popüler olan İstemci tarafından oluşturma ise biraz farklıdır. Arama motorları bununla mücadele eder. Google burada JavaScript oluşumun tarifini sizden ister. Bu tarifi verdikten sonra site içindeki JavaScript kodlarıyla oluşturulmuş içerikler yüklenmeye başlar.

1-Sunucu Tarafı Oluşturma

Google’ın herhangi bir nedenle JavaScript’i sitenize ekleyemediğinde başvurulması gereken kaynaklardan birisidir. Çözümü ise sunucu tarafı oluşturmaktır. Eğer sunucu tarafı oluşturma isteniyorsa DOM’la uğraşmamak gerekir.

2- Dinamik Oluşturma

Hızla değişen ve dizine eklenebilir JavaScript içerik oluşturulan içerik için

Tarayıcılar tarafından desteklenmeyen JavaScript özelliklerini kullanan içerik için

JavaScript Sitelerinde Sık Karşılaşılan Tuzaklar

JavaScript SEO hakkında birçok noktaya parmak bastıktan sonra her internet aracı gibi JavaScript’de de karşılaşılan sorunlar var. Bu sorunları ele alırsak;

1-Googlebot için JavaScript ve CSS Dosyalarını Engelleme

Googlebot JSS içeriğini tarayıp oluşturabildiğinden oluşturma için gereken harici ve dahili kaynaklara gerek yoktur.

2- Doğru Şekilde Uygulama Sayfalama

JavaScript tarafından oluşturulan sayfalarda sadece bir tanesi Googlebot tarafından görünebilir. Özelikle dijital pazarlama alanında bir web sayfasına sahipseniz ve pazarlayacağınız ürünlere ziyaretçilerin erişmesini istiyorsanız. Google büyük oranla diğer sayfalara erişemez.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin