Asker Adayları, bu yazımızda sizlere JAMYO – MSÜ Arasındaki Farklar Nelerdir? hakkında bilgi vereceğiz.
JAMYO – MSÜ Arasındaki Farklar Nelerdir ?
JAMYO Hakkında Bilgi Verelim:
Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi tarafından Jandarma Astsubay ihtiyacını karşılamak için liseden sonra TYT puanı ile alım yapmaktadır. Ayrı bir yazılı sınavı yoktur. Eğitim süresi 2 yıl olup Ankara/Beytepe de eğitim verilmektedir.
MSÜ Hakkında Bilgi Verelim:
Milli Savunma Üniversitesi demektir. MSÜ Askeri Öğrenci alımı Kara – Deniz – Hava Harp Okulları ile Kara – Deniz – Hava Astsubay MYO şeklinde olmaktadır. Bu okullara alımlar için Milli Savunma Üniversitesince 2’nci Seçim Aşamalarına çağrılacak askeri öğrenci adaylarını tespit etmek amacıyla, ÖSYM tarafından yazılı sınavdır. Her yıl Ocak ayında başvuruları başlar. Sınava lise son sınıfta bulunan öğrenciler ile bir önceki yıl mezun olan öğrenciler alınmaktadır. Sınavda adaylara, ortaöğretim düzeyinde, beş seçenekli çoktan seçmeli 120 sorudan oluşan bir test uygulanacaktır. Test; tek kitapçık halinde adaylara verilecek, adaylar cevaplarını cevap kâğıdına işaretleyeceklerdir.
Harp Okulları 4 yıldır. Astsubay MYO ise 2 yıllıktır
Testin alt testleri ve soru sayıları aşağıdaki gibi olacaktır:
- Türkçe (40 soru)
- Tarih (5 soru)
- Coğrafya (5 soru)
- Felsefe (5 soru)
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (veya ilave Felsefe soruları) (5 soru)
- Temel Matematik (40 soru)
- Fizik (7 soru)
- Kimya (7 soru)
- Biyoloji (6 soru)
MSÜ 2’inci Seçim Aşamaları Kaç Gün Sürmektedir?
1) 2021 Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2021-MSÜ)’nda Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek taban puanı veya daha yüksek puan alan adayların 2’nci seçim aşamalarına katılımı amacıyla yapılacak çağrı https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinde yayımlanacaktır.
2) Başvurusu kabul edilen adayların icra edilecek olan 2’nci seçim aşamalarına gelirken beraberlerinde getireceği belgeler https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinde yayımlanacaktır. Adayların eksik evrak ile gelmeleri durumunda en kısa zamanda evraklarını tamamlamaları sağlanacak, evraklarını istenen zamanda tamamlayamayan adaylar eleneceklerdir.
3) 2’nci seçim aşamalarına çağrılan adaylar; internette ilân edilen tarih ve saatte, Kara Harp Okulu Komutanlığı/Ankara sınav merkezinde hazır bulunacaklardır. 2’nci seçim aşamaları, sağlık raporu bölümü hariç olmak üzere;
Hava Harp Okulu adayları için birinci gün Evrak Kontrol, Kişilik Değerlendirme Testi, Fiziki Değerlendirme, Fiziki Yeterlilik Testi (FYT), ikinci gün Psikomotor Testi, üçüncü gün mülakat sınavları yapılacak şekilde 3 gün,
Diğer Okulların adayları için birinci gün Evrak Kontrol, Kişilik Değerlendirme Testi, Fiziki Değerlendirme, Fiziki Yeterlilik Testi (FYT), ikinci gün mülakat sınavları ile Müzik Yeteneği ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavı yapılacak şekilde 2 gün sürecektir.
4) 2021-MSÜ sınavına katılan ve TYT (2020-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2021-TYT’ye girmeden YKS’nin diğer oturumlarına girebileceklerdir. Ancak, 2020-TYT puanı 200 ve üzerinde olduğu için 2021 yılı TYT sınavına girmek istemeyen adaylar, MSB tarafından TYT puanına bir taban puan belirleneceği hususunu göz önünde bulundurmalıdırlar. Ayrıca; 2020-TYT puanı 200 ve üzeri olanlardan 2021-TYT’ye girmeden 2020-TYT puanını kullanmak isteyenlerin de 2020-TYT dönüştürülmüş puanlarının hesaplanabilmesi için 2021-YKS’ye başvuru yapmaları zorunludur. Ayrıntılı bilgi 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) Başvuru Kılavuzunda yer alacaktır. 2021-YKS Kılavuzu, 2021-YKS başvurularının başladığı tarihte ÖSYM’nin internet sayfasından yayımlanacaktır. AYT sınavı başvurusu yapan adaylardan birinci tercihi Hava Harp Okulu olanların 2021-MSÜ Sayısal Puanı en yüksekten başlayarak oluşturulacak sıralama listesine göre önceden belirlenen kontenjan miktarı kadar aday Hava Harp Okulu adayı olarak belirlenecek, diğer adayların Hava Harp okulu adaylıkları sonlandırılacaktır.