IMEI nedir? IMEI sorgulama nasıl yapılır? İşte IMEI öğrenme yolları…

0
915

Günümüzde son zamanlarda özellikle yurtdışından dönüş yapan kişiler tarafından internette en çok araştırılan konular arasında yer alan E-Devlet IMEI Sorgulama işlemi nasıl yapılır sorusunun cevabını sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve bu yazımızda resimli bir şekilde anlattık. İşte E-Devlet telefon imei sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Mobil akıllı cihazlar her geçen gün daha yaygın kullanım alanına sahip oluyor. Günlük yaşantımızın olmazsa olması telefonların ise fiyatları her geçen gün talebe bağlı olarak artış göstermektedir. Bu durumdan rahatsız olan bazı insanlar ise kendilerine başka çıkar yol arama peşine düşüyor. Yapılan araştırmalara göre bazı ülkelerde mobil cihazlarının fiyatlarının daha uygun olduğunu gösteriyor. Bu avantajdan yararlanmak isteyen birçok kişi ise yurt dışından alıp Türkiye sınırlarına getirdikleri mobil cihazlarda IMEI sorunuyla karşılaşıyor. Yurt dışından getirilen cihazlar 120 gün içerisinde kayıt yaptırılmadan kullanılabilmektedir. Eğer daha uzun süre kalacaksanız mutlaka 120 gün içerisinde kayıt işlemini yaptırmanız gerekmektedir. Aksi taktirde telefonunuz iletişime kapanacaktır.

İçindekiler

IMEI Kayıt işlemi nasıl yapılır?

Telefon imei sorgulama E-Devlet şifresi alabilen veya olan kişilerin e-Devlet kapısı üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet şifresi olmayan veya alamayan kişiler ise aşağıda belirttiğimiz işletmeciler tarafından kayıt işlemini gerçekleştirebilirler.

www.avea.com.tr

www.turkcell.com.tr

www.vodafone.com.tr

IMEI Sorgulama

E-Devlet üzerinden IMEI kayıt etme işlemi nasıl yapılır?

E-Devlet üzerinden kayıt işlemi gerçekleştirmek için öncelikle E-Devlet sistemine kayıtlı olmanız gerekmektedir. Eğer henüz bir E-Devlet şifreniz yok ise size en yakın PTT merkezlerine giderek şifrenizi alabilirsiniz. Bu işlemi ilk defa gerçekleştiriyorsanız sizden 2 TL masraf ücreti alınacaktır. Veya E-Devlet sitesine giriş yaparak giriş seçeneklerinden İnternet Bankacılığını seçmeniz gerekmektedir. E-Devlet sistemine başarılı bir giriş yaptıysanız eğer Kayıt İşlemi için aşağıdaki işlemleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

  • https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet vermiş olduğum linke tıklayarak veya tarayıcınızın arama kısmına yazarak sayfayı görüntüleyebilirsiniz.
  • Bu hizmetten faydalanarak, yurt dışından kişisel kullanım amacı ile getirdiğiniz cep telefonlarını kayıt ettirebilir ve kullanıma açtırabilirsiniz. Kayıt işlemi 4 basamaktan oluşmakta olup tüm aşamaların tamamlanması gerekmektedir.
  • Yurda giriş tarihiniz üzerinden 120 gün geçmemiş olmalıdır.
  • Başvuru türünü kimin adına yapacaksanız seçmeniz gerekmektedir.
  • Sizden IMIE kodu istenecektir. Bunu öğrenmek için telefonunuzun arama kısmına *#06# tuşlarına tıklayarak ekranda görülen kodunuzu girmeniz gerekmektedir.
  • Bilgileri doldurduktan sonra harcınızı ödeyerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet üzerinden IMEI Sorgulama işlemi nasıl gerçekleştirilir?

E-Devlet sistemine giriş yaparak https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama linkine tıklayarak veya tarayıcınızın arama kısmına yazarak sayfayı görüntüleyebilirsiniz. Görüntülediğiniz sayfada sizden IMIE kodunuzu isteyecektir.

  • Bunu öğrenmek için telefonunuzun arama kısmına *#06# tuşlarına tıklayarak ekranda görülen IMEI kodunu girmeniz gerekmektedir.
  • Sorgula diyerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bu işlemlerin hepsi ücretsiz bir şekilde kendiniz yapabilirsiniz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun online IMEI sorgulama ekranı üzerinden bir akıllı cep telefonu veya tablet bilgisayar ürününün çalıntı olup, olmadığını öğrenebilmek mümkün oluyor. Bu çerçevede elektronik ortam üzerinde yer alan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hizmete açılan IMEI sorgulama ekranı üzerinden her bir tüketicinin akıllı cihazların çalıntı olup, olmadığı ve diğer kayıt bilgileri gibi ayrıntılı bilgilerine sadece dakikalar içerisinde ulaşabilmeniz sağlanıyor.

Cep telefonu IMEI numarası sorgulama nasıl yapılır?

 

IMEI numarası nedir?

​IMEI numarası; 15 rakamdan oluşan ve tam adı International Mobile Equipment Identity (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) olan uluslararası benzersiz bir kimlik numarasıdır. Cep telefonlarının güvenliğini sağlamak için her bir cep telefonu ayrı bir IMEI numarasıyla üretilir.

Telefon IMEI sorgulama kodu numarası neden gerekli?

​IMEI sorgulama işlemi sayesinde cep telefonunuzun kim tarafında ve hangi sim kart ile kullanıldığı tespit edilebilmektedir. Telefonun kaybolması veya çalınması gibi durumlarda IMEI numarası sayesinde telefonunuz bloke edilebilecek ve yabancılar tarafından kullanılması engellenebilecektir.
Çalınma yaşandığında telefonunuzun IMEI numarası ile hukuki makamlara yaptığınız başvuru sayesinde IMEI numaranız tüm GSM işletmecilerine gönderilecek ve bu numara sayesinde takip edilebilecektir.
IMEI numarası, yurt dışından getirilen telefonların güvenilirliği ve kullanılabilirliğinin sorgulanması için de gereklidir.

IMEI sorgulama kodu numarası kayıt sorgulama ve öğrenme

​​Cihazınıza ait 15 haneli IMEI numarasını, cihazınızda *#06# yazıp YES tuşuna basarak öğrenebilirsiniz. IMEI numarasını, cihazınızın pil yuvasında veya ürünün kutusu üzerinde görebilirsiniz.​
IMEI kayıt sorgulama işlemleri E-devlet sistemi üzerinden yapılıyor. E-devlet sistemine TC kimlik ve kullanıcı bilgileri gerekmeden https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama​ adresi üzerinden 15 haneli IMEI numaranızı sorgulatabilirsiniz. Böylece cihazınızın kayıp veya çalıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
IMEI numarası kayıt işlemi için; https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet  adresine giriş yapılarak ilgili bilgileri doldurarak cihaz kaydınızı tamamlayabilirsiniz. Kontroller elektronik ortamda yapıldıktan sonra cihazın sisteme kaydı gerçekleştirilir.
E-devlet üzerinden işlem yapılmasına izin verilmeyen kullanıcıların Turkcell’e başvurmaları gerekmektedir. Turkcell abonelik işlemleriyle ilgili tüm detaylar burada.

IMEI sorgulama kodu numarası kayıt ücreti nedir?

​​​Kayıt işlemlerine başlamadan önce imei kayıt hakkının sorgulanması ve harç ücretinin yatırılması gerekir. IMEI kayıt ücreti 2021 yılı için 2006 TL olarak belirlenmiştir. Kredi kartı ile ödeme yapılabilir. Dekont üzerinde ise; kayıt yapılması istenen cihaza ait 15 haneli imei numarası, belge sahibine ait kişisel bilgiler ve TC kimlik numarası olması gerekir. IMEI numarasının dekont üzerinde hatasız yazdığından emin olmak gerekir.
Online’dan yapılan ödemelerin ardından e-devlet kayıt sayfasına dönülerek onay verilmesi ve 8 rakamlı başvuru takip numarasının alınması gerekmektedir. Kayıt işlemlerinin tamamlanıp tamamlanmadığı ise E-devlet IMEI sorgulama adresinden kontrol edilebilir.

Yurt dışından getirdiğim cihazı Türkiye’de kullanabilir miyim?

Yurt dışından alınan ve Türkiye’ye getirilen telefonlar yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün kayıt gerekmeksizin kullanılabilmektedir. 120 günün sonunda kayıt işlemi tamamlanmayan cihazlar iletişime kapatılmaktadır.
Cihazınız için kayıt hakkınız olup olmadığını https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama linkinden sorgulayabilirsiniz. Kişinin bir telefon kaydı yaptırdığı yıl ve takibindeki 2 yıl boyunca yeni bir kayıt hakkı bulunmuyor. Ondan sonraki yılın ilk günüyle kayıt hakkı yeniden oluşuyor. Yeni bir cihaz kaydı yapılabilmesi için cihaz kaybı yapılan yurda giriş tarihi üzerinden 3 yılın geçmesi gerekiyor.
Elektronik kimlik bilgisine yani IMEI numarasına sahip tüm cihazların kayıt altına alınması gerekmektedir.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin