İki Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Üstesinden Gelinir?

0
490

Anne/Çocuk kategorisinde, bu yazımızda sizlere İki Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Üstesinden Gelinir? hakkında bilgiler vereceğiz.

İki Yaş Sendromu Nedir?

Gelişim evrelerinden biri olan 2 yaş sendromu çocuğunuzun bebeklik döneminden çıkıp kendini tanıyıp birey olarak kanıtlamaya çalıştığı dönemdir. Bu dönem hem çocuklar hem de ebeveynler için oldukça yorucu bir dönemdir. Dil gelişimi ve iletişim becerileri gelişmemiş olan çocuklar bu dönemde kendilerini ifade edebilmek için öfke nöbetleri, agresif tavırlar, her şeye hayır deme, bağırma, istediklerini yaptırma ve olmayınca ağlama krizleri gibi davranışlar ön plana çıkar. Kendilerini dünyanın merkezinde gördükleri bu dönemde çocuklar bencil ve dürtüsel davranışlar sergilemeye devam ederler. Bu sebepler ebeveynlerinin söylediklerinin tam tersini yaparlar ve kendi yaptıklarının doğru olduğunu düşünürler. Bu gibi 2 yaş sendromu belirtileri görülen çocuklarda ebeveynler oldukça sakin olmalı ve bu sürecin geçici olduğunu unutmamaları gerekir. Çocuğunuz bunları yaparken amacı sizi kızdırmak değil. Asıl amacı kendi benliğini kazanmak ve bağımsızlığını kanıtlayabilmektir.

2 Yaş Sendromu Nedir?

İki Yaş Sendromunun Nasıl Üstesinden Gelinir?

2 yaş sendromu yaşayan çocuklarda ebeveynlere büyük sorumluluklara düşmektedir. Çocuğa doğru bir şekilde yaklaşarak, onun ihtiyaçlarını anlamaya çalışmak, onun yanında olduğunu hissettirmek, tolere edebilmek ve ona karşı sınırlar çizebilmesi gerekmektedir. Bu yaştaki çocuğun gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için onu ne oldukça serbest bırakmak nede fazla sıkmamak gerekir. Her yanlış yaptığı harekette de sürekli uyarmak çocuğunuzda kişilik bozukluğu yaratabileceği için yapılmaması gerekmektedir. 2 yaş sendromuna sahip çocuklarda iletişim kurarken oldukça sakin ve anlayışlı bir şekilde konuşmanız gerekmektedir.  Çocuğunuzla iletişim kurarken onun boy hizasına gelip konuştuğunuz zaman onun birey olduğu sürecini kabullenmiş gibi görünürsünüz ve o da bunun farkına vardığınızı anlar. Çocuk ile sağlıklı bir iletişim kurabilmenin en etkili yanı ise oyun oynamaktır. Oyun oynamak etkili olduğu kadar çocuk için eğlenceli bir iletişim yöntemidir. Sözel olarak aktaramadığınız duyguyu oyun sayesinde çocuğunuza aktarabilmeniz oldukça kolaydır.

Çocuğunuzun kişisel gelişimini desteklemek ve olası krizlerini engelleyebilmek amacıyla ona tek başına yapabileceği görevler verilmeli ve bu görevi başarabileceği konusunda cesaret verilmelidir. Enerjisini atabileceği dış mekan ortamlarına çıkarılmalı, paylaşmayı öğretmeyi, ona zarar gelmeyeceği sürece düşüp kalkmasına izin verilmelidir. Yapmak istemediği aktiviteleri zorla yaptırmamak gerekir. Çocuğunuza bu dönem de seçim yaptırmak da oldukça önemlidir. Bu seçimler kişisel gelişimini iyi yönde etkilemektedir. Çocuğunuzun çabalarını sürekli destekleyin, hatalarını görmezden gelin ancak onun yanlış olduğunu da ona belirtin. 2 yaş sendromu genellikle 3-3,5 yaşlarında son bulur ancak bu süreç 4 yaşına kadar uzasa bile bunun normal olduğunu unutmayın. Çünkü her çocuğun gelişimi birbirinden farklılık gösterebilir. Çocuğunuzun fiziksel ve zihinsel gelişiminin olgunlaştığında bu süreç biter. Bu dönem aileler tarafından ilk ergenlik dönemi olarak da ele alınması gerekir. İsterseniz bu süreçte bir pedagog desteği de alabilirsiniz. Bu dönem sağlıklı bir şekilde tamamlandığında çocuğunuz ilerde insanların etkisi altında kalmaktan korunacaktır.

Okumanızı tavsiye ettiğimiz diğer makaleler;

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin