Nasıl Olunur? kategorisinde, bu yazımızda sizlere Hemşire Nedir? Nasıl Olunur ve Çalışma Alanları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.
Hemşire Nedir?
Hemşire; kişileri hastalıklardan korunma konusunda bilgilendiren, onların ruh ve beden sağlığı konusunda hekimin verdiği tedaviyi uygulayan, hastanın bakımını uygulayan ve hastanın sağlığının devamlılığını sağlamaya yardımcı olan kişidir. Günümüz de hemşire mesleği oldukça gözde bir meslektir. Sebebi ise yıllardır hemşire açığının bir türlü kapanmamış olması ve ülkemiz de her geçen gün açılmaya devam eden şehir hastaneleridir. Hemşire açığının bu kadar fazla olmasında en büyük alanlardan biri de çalışma alanlarının çok geniş olmasıdır
Hemşire Nasıl Olunur?
Hemşire olabilmek için ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nın (YKS) birinci ve ikinci oturumuna girilmesi gerekmektedir. Birinci oturum olan TYT sınavında baraj puanın geçilmesi yeterlidir. Bu baraj puanı geçen adaylar ikinci oturum olan AYT sınavına girmeye hak kazanır. AYT sınavında elde edilen puan ve başarı sırasına göre öğrenciler Sağlık Bilimleri Yüksekokulların da Hemşirelik bölümüne yerleştirilirler. Hemşirelik bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür. 2015 yılına kadar sağlık meslek liselerinde okuyup hemşire olmak gibi bir imkan varken artık o imkan da ortadan kaldırılmıştır. 2016 yılından itibarense sağlık meslek liselerinden mezun olan kişiler “hemşire yardımcısı” unvanı almaya başlamışlardır.
Hemşire olmayan isteyen adaylar öncelikle doğru ve hızlı karar verebilmesi, profesyonel çözme becerisi ve çoklu görev yeteneğine sahip olması, hastaların acılarına karşı empati duyabilmesi, kişilerle etkili bir şekilde iletişim kurabilmesi, detaylara dikkat etmesi, kişisel ve profesyonel davranışları yönlendirecek etik değerlere sahip olması gerekmektedir.
Hemşire Çalışma Alanları Nelerdir?
Hemşirelik bölümünden mezun olan adaylar kamu ve özel sektörde iş bulabilme imkanına sahiptir. Devlet hastanelerinde veya devlete bağlı kurumlarda çalışabilmeleri için ÖSYM tarafından hazırlanan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girilmesi ve bu sınavda başarı elde etmeleri gerekmektedir. Ayrıca Huzurevleri, Cezaevleri, Özel Sağlık Merkezleri, Özel Klinikler, Okul Revirleri ve Özel Hastanelerde de çalışma imkanına sahiplerdir. Bunun yanı sıra Hemşirelik bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans okuyarak doktora yapıp üniversiteler de veya sağlık meslek liselerinde öğretmenlik de yapabilirler.