Polis Adayları, bu yazımızda sizlere Hem PMYO mülakatına girip hem üniversite tercihi yapılır mı? hakkında bilgiler vereceğiz.
Hem PMYO mülakatına girip hem üniversite tercihi yapılır mı?
PMYO adaylarından gelen en çok sorulardan biride PMYO başvurusu yaptım kazanamadım bir yılım boşa gidecek mi? sorusu geliyor. PMYO alımları Polis Akademisi tarafından yapılıyor. Yani direk tercih usulü değil. TYT sonuçlarından sonra Polis Akademisi PMYO alım ilanı çıkıp bir taban puan duyurusu yapıyor. O puan ve üstündeki adaylar PMYO başvurusu yapabilecekler. Daha sonra adaylar Ön Sağlık – Parkur ve Mülakat aşamalarından geçiyorlar. Kazanan adaylar Polis Meslek Yüksek Okulunda öğrenim görebilecekler.
Bu aşamaları geçemeyen yani kazanamayanlar ne yapacak?
YKS sonucuna göre üniversitede okumak isteyen yine tercihleri normal bir şekilde yapacaklar. Tercih işlemlerini ÖSYM yapıyor. PMYO aşamalarında kalan aday üniversite tercih sonucunda bir üniversiteye yerleşebilir. Yani ben PMYO başvurusunu hem de üniversite tercihi yapabilirsiniz. İkisini kazanırsanız birini seçebilirsiniz.
PMYO Başvuru Şartlarında Yeni Düzenlemeler Yapıldı
PMYO alımlarında daha önce taban puan üzerindeki herkes aşamalara çağrılıyordu. Yeni değişiklikle artık en yüksek puandan başlanarak alım sayına göre 10 katı aday çağrılacak buda TYT puanın etkisini arttırmış oldu.
PMYO Başvuru Şartlarında Değişiklik Yapıldı. TYT Puanın Önemi Arttı.
İçişleri Bakanlığından:
POLİS MESLEK YÜKSEKOKULLARI GİRİŞ YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 17/5/2008 tarihli ve 26879 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş, aynı maddenin mülga ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiş, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Başvuruların hangi tarihler arasında ve nereye yapılacağı ile başvuru tarihlerinin değiştirilmesi veya süresinin uzatılmasına ilişkin hususlar her dönem için Başkanlıkça belirlenir.”
“(2) Adayların ön başvuruları, elektronik ortam üzerinden alınır. Eksik bilgi ve belgeyle veya posta yoluyla yapılan başvurular ile başvuru zamanı geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.”
“(3) ÖSYM tarafından o yıl içinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavında; Bakanlık onayı ile belirlenen puan türü ya da türlerinden ön başvurusu alınan erkek ve kadın adaylar ayrı ayrı olmak üzere en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanır ve o dönem için alınacak erkek ve kadın öğrenci kontenjanının on katına kadar aday şahsen müracaatta bulunmak üzere çağrılır. Şehit veya vazife malulü eş veya çocukları için bu hüküm uygulanmaz.
(4) Başvuruda bulunan adaylardan Başkanlıkça belirlenen miktarda sınav ücreti alınır. Ücretler Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına yatırılır. Şehit ve vazife malulü eş ve çocuklarından sınav ücreti alınmaz.”
MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.