Adaylar bu yazımızda sizlere Hava Harp Okulu Psikomotor Testi Nedir? Testi Geçme Yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz.
Hava Harp Okulu Psikomotor Testi Nedir? Testi Geçme Yöntemleri
Psikomotor testi, Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Hava Harp Okuluna girecek öğrenci adayları için uygulanan testtir. Psikomotor testler, kişilerin el becerisi ve tepki sürelerini ölçmeye yönelik yapılır. Bu test cerrahlar için de yapılmaktadır. Testteki temel amaç ise pilot olmak için en iyi adayların seçilmesidir. Testte, kişinin mekanik görevleri yerine getirme başarısı, aldığı talimatları başarılı bir şekilde işleme koyması ve takip edebilme becerisi ölçülür.
Bu test bilgisayar ortamında uygulanmaktadır. Test sırasında kişilerin el, ayak ve göz koordinasyonu ölçülür. Dikkat ve dürtü karşısında tepki hızı değerlendirilir. Uçuş için gerekli olan algılama hızı, durumsal farkındalık ve seçici dikkat gibi yetenekler detaylı olarak ölçülmektedir.
Her pilot ve pilot adayı büyük bir sorumluluk alması sebebiyle psikomotor becerilere sahip olmalıdır. Bu testin sonuçları yüksek güvenilirlik sağlamaktadır. Psikomotor testi bilgisayar ortamında kısa sürede yapılabilen bir testtir. Aday testte başarılı olduktan sonra Hava Harp Okuluna girebilir.
MSÜ Askeri Alım Kılavuzundaki Psikomotor Testi Maddesi
(a) Psikomotor Testi Hava Harp Okulu adayı olarak belirlenen adaylar için uygulanacaktır.
(b) Adayların el-ayak-göz koordinasyonu, dikkat ve tepki hızını değerlendirmek, uçuşa temel teşkil eden algılama hızı, durumsal farkındalık, seçici dikkat vb. yeteneklerini ölçmek amacıyla bilgisayar ortamında uygulanır.
(c) Psikomotor testinden kadın ve erkek adaylardan 100 puanın altında alan adaylar elenir. Baraj puanının altında puan alan adaylar başarısız kabul edilerek Hava Harp Okulu adaylığı sonlandırılır, varsa diğer okul tercihleri için seçim aşamalarına devam ettirilir. Psikomotor testinin itirazı yapılmaz ve her adayın tek giriş hakkı vardır.
(ç) Psikomotor testinde aday geçti veya kaldı şeklinde değerlendirilir. Psikomotor testinden alınan puan değerlendirmede kullanılmaz.
Pskikomotor Testi 6 Aşaması
- Aşama – Artı Testi (Joystick ve pedal birlikte kullanılacak): Ekranın ortasında bir artı işareti var. Bir de küçük bir kırmızı top var. Top çok kararsız ve sürekli bir yerlere gitmeye çalışıyor. Amaç topu artının içerisinde hatta olabildiğince merkezinde tutmak. 100 saniyelik 3 aşama var. Yani toplamda 300 sn boyunca o topu merkeze yakın tutmaya çalışıyorsunuz.
- Aşama – Nehir Testi (Sadece joystick): Bu aşamada yukarıdan aşağıya sıralı ya da karışık şekilde kırmızı toplar düşüyor. Sizin de elinizde en altta beyaz top var. Topunuzu düşen kırmızı topların ortasından geçirirseniz, kırmızılar beyaz oluyor ve puan alıyorsunuz. Sadece ve sadece sağa ve sola komut edebiliyorsunuz. Bu da 3 aşamadan oluşuyor. Ayrıca bu test el-ayak-göz koordinasyonunu ölçen son test. Bundan sonra pedal ya da joystickle ilginiz yok.
- Aşama – 6 Gösterge Testi: 6 gösterge tanıtılıyor öncelikle. Bunlar altimeter, VSI, hız, HSI, altitude ve turn coordinatora benzer bir şey. Bunlarla ilgili bilgiler veriliyor. Daha sonra toplam 15 soru soruluyor 10 dakika zamanınız var. Soruların hepsi aynı tip. 6 gösterge veriyor ve buna göre uçağın durumunu şıklardan bulacaksınız.
- Aşama – Göstergelerle ilgili bir test adını unuttum: 60 soru 18 dakika süre. Her soruda 2 gösterge veriliyor. HSI ve altitude olmak üzere. 5 şık var yine. Şıklarda uçak resimleri var. Bu 2 göstergeye göre uçağın konumunu (dışardan görünüm) bulmanız gerekiyor.
- Aşama – Hafıza Testi: Ekranda 5 sn boyunca bir sayı veriliyor. 5 sn sonunda sizden yazmanızı istiyor. 7 haneyle başlıyor. Her haneden birkaç soru var. En son ya 12 ya da 13 haneye kadar ulaşıyor.
- Aşama – Dikkat Testi: 9’a 9’luk bir matris veriliyor. İçindeki karelere yıldız ya da ok yerleştiriliyor. Yıldızlar normal iş. Oklar acil iş. Normal işleri yapmak için koordinatı girmek gerekiyor. Mesela, aşağıdan yukarıya 3. soldan sağa 4. karede olan bir yıldızı yapmak için 34 girmeniz gerekiyor. Ama, acil işlerde başına 0 koymak gerekli. Yani 3’e 4’te çıkan bir ok için 034 yazmanız gerekli. Ayrıca acil işler her zaman için normallerden önce yapılmalı. Yani ok çıktığında ilk önce onun kodu girilmeli. Test başlıyor ve karelerde yıldızlar gözükmeye başlıyor. Daha sonra ara sıra ok çıkıyor. Belli bir süre boyunca devam ediyor. Herhalde çözebildiğiniz kadar çözmek gerekiyor.
Psikomotor Testinden Geçme Önerileri
1.Joystick + Pedal’dan oluşan bir düzenekle bol bol simülasyon da uçmak. (falcon 4.0 tavsiye ederim)
2.Kısa süreli hafızayı geliştirmek için egzersizler yapmak (12 haneli sayı dizilerini ezberde tutabilmek ve klavye ile bilgisayara girebilmek için)
3.Aviyoniklerden en az altimetre, hız göstergesi ve uçuş cayrosunun ne olduğunu öğrenmek.
4.Üç boyutlu düşünme yeteneğini artırmak.
5.Bilgisayar klavyesine hakim olmak.
6.Hava harp okulunda karşınıza çıkacak olan testte başarılı olmak istiyorsanız ne yaparsanız yapın ama sakın size verilen süreden erken çıkmayın ve alışkanlık sağlamak için verilen ön haklarda en üst başarıya ulaşana kadar gerçek teste başlamayın.