Hamileliğin İlk Haftası! Gebelik İlk Belirtileri!

0
571

Doğum zamanının belirlenmesi için sağlık profesyonelleri tarafından gebelik, hafta sayısı üzerinden takip edilir. Buna göre hamileliğin ilk haftası; aslında çoğu kişinin düşündüğü şekliyle döllenme sonrasındaki ilk haftanın aksine, son adet tarihinden itibaren başlayan haftayı ifade eder. Hamileliğin ilk günü, kadının yaşadığı son adet kanamasının ilk gününden itibaren başlar ve bu nedenle hamilelikte 1. hafta içerisindeyken anne adayı henüz gerçek anlamıyla hamile kalmış sayılmaz.

Adet döngüsünün süresine göre değişmekle birlikte ortalama olarak hamileliğin 2. haftası tamamlanırken yumurtlama gerçekleşir. Yumurtlama gerçekleşmediğinde genellikle yaygın olarak yumurtalık kistleri ve diğer onkoloji branşındaki sorunlar akla gelir. Oysa hamilelik sürecindeki gecikmeler bir problemden kaynaklanmak zorunda değildir. Yumurtlamadan önceki gün ile yumurtlamadan sonraki birkaç gün içerisinde döllenme gerçekleşirse embriyo oluşur ve asıl hamilelik bu süreçten itibaren başlar. Bu nedenle bu yazımızda anne vücudunun hamilelik için kendini hazırlamakla meşgul olduğu hamileliğin 1. haftası olarak kabul edilen sürece ilişkin bilinmesi gerekenleri paylaşacağız.

İçindekiler

Gebelik Belirtileri İlk Hafta

Özellikle de planlı hamileliklerde ilk belirtiler, bebek sahibi olmaya hazırlanan çiftler için merak konusudur. Bu nedenle 1 haftalık hamilelik nasıl anlaşılır gibi sorular anne ve baba adayları tarafından sıklıkla sorulur. Tıpta ilk gebelik haftası son adetin başlangıcından itibaren başlayan haftadır ve bu haftada adet kanaması söz konusudur. Henüz yumurtlama ve döllenme gerçekleşmemiştir. Anne ve baba adaylarının merak ettiği ilk hafta belirtileri ise aslında döllenmeden bir hafta sonraki süreci, yani gebeliğin 3. haftasındaki belirtilerdir. Baba adayları da bu dönemde anne adayları gibi stres yaşamaktadır. Pek çok baba adayı da gebelik sürecinde stres yaşayabilir. Üç erkekten birinde olabileceği iddia edilen jinekomasti türü tıbbi sağlıktan çok görünümde açığa çıkan, hormonal dengesizliklerin, stres ve yaşam biçiminin çok etkilediği rahatsızlıklar bu dönemlerden etkilenebilir. Anne ve baba adaylarının çok merak ettiği gebelik belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

  • Vajinal akıntı artışı
  • İmplantasyon kanaması veya lekelenmesi (her kadında görülmez)
  • Mide bulantısı
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Yorgunluk ve uyku hali
  • Ruh halinde değişiklikler
  • Karın ve kasıkta kramp şeklinde ağrılar
  • Göğüs hassasiyeti
  • Şişkinlik hissi

Gebeliğin İlk Haftası Yaşananlar

Henüz döllenme gerçekleşmemiş olduğundan hamileliğin 1. haftasında bebek oluşmamıştır. Bu haftada bir yandan adet kanaması devam ederken diğer yandan döllenme sonucunda embriyoyu oluşturacak olan yumurtanın olgunlaştırılması için vücut kendini hazırlar. Rahim duvarı veya tıbbi adıyla endometrium tabakası, döllenme halinde embriyonun tutunabilmesi için yeniden kalınlaşmaya başlar. Adet döneminden kaynaklı olarak karın, bel ve kasıklarda ağrı sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve duygu değişiklikleri gibi adet kanamasına bağlı belirtilerin görülme olasılığı da yüksektir.

Hamile kalmayı planlayan anne adaylarının bu haftada folik asit takviyelerine başlamış olması, olası bir hamilelik durumu için faydalı olacaktır. Planlı bir gebelik söz konusu ise genellikle sizi takip eden hekim bebek planına başlamadan 3 ay önce bu takviyeleri zaten başlatmış olacaktır. Alkol ve sigara kullanımından kaçınmak, bilinçsiz şekilde ilaç kullanmamak, sağlıklı ve dengeli beslenmek ve herhangi bir hastalığınız var ise buna yönelik kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmak hamilelik şansınızı artıracaktır.

Hamileliğin İlk Haftalarında Hissedilenler

Hamileliğin ilk haftasında teknik olarak henüz hamilelik başlamamış olsa da vücut, bebek için gerekli ortamı titizlikle hazırlamaya başlar. Östrojen ve progesteron hormonlarının düzeyindeki artış rahim duvarının hamilelik için hazırlanmasını teşvik eder. Bir sonraki haftanın sonunda yumurtlama gerçekleşeceği için adet kanamasının bitmesinin hemen ardından hızlı bir şekilde endometrium yeterli kalınlığa ulaşacaktır.

Düzenli adet gören kadınlar için bu haftada döllenmenin gerçekleşme olasılığı çok düşüktür. Fakat çeşitli nedenlerle adet düzensizlikleri meydana gelebileceğinden yumurtlamanın tam zamanı bilinemez, bu nedenle menstruasyonun herhangi bir döneminde döllenmenin oluşma ihtimalinin söz konusu olduğu bilinmelidir. Sperm hücreleri kadının üreme kanalları içerisinde 5 güne kadar canlılığını sürdürebildiğinden yumurtlamadan birkaç gün öncesinden itibaren doğurganlık süreci başlar.

Bu süreç ile birlikte kadında cinsel istek artışı, vücut ısısında ve vajinal akıntının miktarında artış, göğüslerde dolgunlaşma gibi belirtiler annede yaşananlar arasındadır. Hamilelik ve sonrasında yaşanan annelik dönemi pek çok kadın için yeni bir hayatın başlangıcı anlamına gelmektedir. Kişi artık düzenli sağlık taramalarına da önem vermeye başlayabilir. Check up ne demek diye düşünen kişilerin alacağı en açık yanıt bireyin annelik dönemini de kapsamak üzere yaşantısında özellikle ilerleyen yaşlarda yaşayabilecekleri tüm sağlık sorunları için etkili taramalar oluşturmasıdır. Hamilelik süreci düzenli sağlık taramalarıyla birleştiğinde çok daha kolay geçebilir.

1 Haftalık Hamilelik Testte Çıkar mı?

Hamilelik planı yapan heyecanlı çiftlerin birçoğundan aldığımız sorulardan bir tanesi de gebelik testlerinin ne zaman uygulanabileceğidir. 1 haftalık hamilelik testte çıkar mı sorusu, gebelik haftasının adet tarihinden hesaplanmasının yarattığı kafa karışıklığı nedeniyle çiftlerin doğal olarak sorduğu sorduğu sorulardan bir tanesidir. Hekimler tarafından 1 haftalık hamilelik olarak tanımlanan haftada halen son adet kanaması devam eder.

Bu haftada döllenme henüz gerçekleşmemiş, hamilelik teknik olarak başlamamıştır. Bu nedenle ne idrarda ne de kanda gebelik testi yapıldığında pozitif sonucun elde edilmesi mümkün değildir. 1 haftalık hamilelikten kastı döllenmeden bir hafta sonrası ise, bu hafta üçüncü gebelik haftasına denk geldiğinden hamileliğin testte çıkma olasılığı söz konusudur. Bu durumda yapılan testin türü etkili olacaktır. Klasik gebelik testleri ilişkiden yaklaşık iki hafta sonra, adet gecikmesinden sonra kullanım için uygundur. Eczanelerden kolaylıkla temin edilen erken gebelik testleri idrardaki Beta-HCG miktarını büyük bir hassasiyetle ölçtüğünden 3. haftada gebeliği tespit edebilir.

Bu haftada kanda gebelik testi yaptıran anne adaylarında da testin pozitif çıkma olasılığı yüksektir. Ancak henüz çok erken bir hafta olması nedeniyle 3. haftada yapılan testlerde hatalı negatif sonuçların alınabilme ihtimali söz konusudur. Daha kesin bir sonuç alınabilmesi için adet gecikmesi gerçekleştikten sonra kanda gebelik testlerinin yapılmasında fayda vardır. Bu aşamada yapılacak gebelik testlerinde hata payı neredeyse sıfıra yakındır. Evde kendi kendine idrar testi uygulayarak pozitif sonuç alan kişiler de daha güvenli olan kanda gebelik testini yaptırmak üzere sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.

Hamileliğin 1. Haftasında Bebek Ultrasonda Görülür mü?

1 haftalık hamilelik ultrasonda görünür mü sorusunun yanıtı da ne yazık ki hayır olacaktır. Gebelik testinin pozitif çıkması halinde ultrason muayenesi, 5 ve 6. haftalar arasında yapılabilir. İlişkiden 1 hafta sonra dahi vajinal ultrasonda veya karından ultrasonda embriyonun görülebilmesi söz konusu değildir. Hamilelikte 4,5 hafta tamamlandıktan ve adet gecikmesi gerçekleştikten sonra vajinal ultrason yoluyla gebelik kesesi görülebilir. Bu aşamaya kadar hamileliğin ilerleyişi Beta-HCG hormonunun kandaki seviyesindeki artış üzerinden takip edilir. 5 veya 6. haftalarda ultrasonda gebelik kesesinin görülmesi ve kalp atışlarının duyulması beklenir.

Hamileliğin İlk Haftalarında Yapılmaması Gerekenler

Hamileliğin 1. haftasında sağlıklı ve dengeli beslenmek ve hekiminizin size önermiş olduğu vitamin takviyelerini düzenli kullanmak hamileliğiniz için yapabileceğiniz en güzel hazırlıktır. Bu süreçte hamilelik için vücutta en sağlıklı ortamın oluşturulabilmesi için,

  • Gebelik planı öncesi doktor kontrolünden geçilmeli,
  • Hamilelik öncesinde vitamin takviyelerine başlanmalı,
  • Sigara ve alkol kullanımı bırakılmalı,
  • Egzersiz yapılmalı,
  • Sağlıklı ve dengeli beslenilmeli,
  • Uyku düzenine dikkat edilmeli,
  • Stresten uzak durulmalı,
  • Kahve tüketimi azaltılmalı,
  • Özellikle doğurganlığın yüksek olduğu yumurtlamaya yakın günlerde cinsel ilişkiye girilmelidir.

Döllenmenin gerçekleşmesi halinde rahimdeki kramplardan kaynaklı olarak kasık ağrıları görülebilir. Bebeğin rahim duvarına tutunması ile birlikte implantasyon kanaması olarak adlandırılan, hafif hafif birkaç gün devam eden kanama görülebilir. Ardından sık sık idrara çıkma, şişkinlik, mide bulantısı gibi ilk trimesterin son dönemine kadar devam edecek bazı gebelik belirtileri başlar.

Eğer siz de gebelik planı yapıyorsanız öncelikle jinekoloji uzmanlarına başvurarak kontrolden geçebilir, hamilelik planladığınız bu süreçte dikkat etmeniz gerekenler hakkında hekiminizden bilgi alabilirsiniz. Adet gecikmesi yaşamanız ya da hamilelik testinizin pozitif çıkması halinde gebelik takibi için yeniden hekiminize başvurabilirsiniz.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin