Gündem, kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Hakimlik Hakkında Güncel Bilgiler 2021 hakkında bilgiler vereceğiz.
Hakimlik Hakkında Güncel Bilgiler 2021
Ülkemizde gençlerin ideal mesleklerinden biri olan hakimlik hakkında güncel bilgi almak en doğru kararlar verilmesi konusunda çok önemli bir yere sahip olmaktadır.
Hakim Nedir?
Hakimlik hakkında güncel bilgi almak her konuda yardımcı olurken meslek seçimi yapmak zorunda olan gençlere de büyük yardımları olacaktır. Hakim, mahkemelerde çalışan ve hukuk kuralları içinde kalarak her hangi bir konuda karar alınmasını sağlayan kişilere denilmektedir. Hakimler şahısların devlet ya da diğer şahıslar ile yaşamış olduğu anlaşmazlıkların çözülmesi konusunda yardımcı olarak sorunları ortadan kalmasını sağlamaktadır.
Hakimlerin Görevleri Nelerdir?
Son zamanların en ideal meslek dallarından biri olan hakimlik gençlerin en büyük ilgi alanları içine girmektedir. Bu neden ile bu meslek hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmak için devamlı olarak araştırma içinde olunmaktadır. Hakimler hukuki sorunların çözüme ulaştırılması ile görevlidir. Bu vesile ile bireylerin hak ve özgürlüklerini ellerinde alabilir. Anayasa, yasalar ve teamüller dikkate alarak gücünü vicdanından alıp hukuki süreçleri yönetmektedir. Hakimlerin görevleri ve sorumlulukları şunlardır;
- Dava dosyalarını incelemek,
- Dava konusu tarafların ve gerekli olduğu takdirde bilir kişilerin bilgisine başvurmak,
- Tarafsız olarak karar almak,
- Taraflar, savcılık makamı, tarafların temsilcileri ve bilirkişi tarafından sunulan belge ya da bilgileri dava dosyasına eklemek,
- Dava hakkında Türk milleti adına hüküm vermek,
- Her hakim yeni düzenlemeleri yakından takip ederek ona göre karar verir,
Hakimler görevlerini hukuk kuralları çerçevesinde en doğru şekilde ve tarafsız olarak yapmaları hem adalet yönünden hem de vicdanen dikkate alınması gereken çok önemli olan konulardır.
Hakim Nasıl Olunur?
Hakimler adli yargı ya ad idari yargı alanında çalışmaktadırlar. Adli yargı alanında hakim olacak kişiler ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk fakültelerini tamamlaması gerekmektedir. Bu fakültelerden mezun olan kişiler Adalet Bakanlığı ve ÖSYM’nin ortak olarak hazırladığı sınavdan yeterli puan alınmalıdır. İdari yargı alanında hakim olmak için ilk 4 yıllık eğitim veren Hukuk fakültesi ya da hukuk alanında yeterli eğitim veren Siyasal Bilgiler, iktisadi ve İdari Bilimler, İktisat ya da Maliye fakültelerini bitirmeleri gerekir.