Hakim Kimdir? Nasıl Olunur ve Çalışma Alanları Nelerdir?

0
774

Nasıl Olunur?kategorisinde, bu yazımızda sizlere Hakim Kimdir? Nasıl Olunur ve Çalışma Alanları Nelerdir?  hakkında bilgiler vereceğiz.

Hakim Kimdir?

Hakim mahkemelerde çalışan ve hukuk kuralları çerçevesinde kalarak herhangi bir konuda anayasaya bağlı kalarak ve kendi vicdan hürriyetine bağlı olarak bağımsız karar verme yetkisine sahip kişidir. Hakimler dava dosyalarını inceler, tarafsız olarak karar verir, yeni düzenlemeleri takip eder, davalı ve davacı olarak iki tarafı ayrıca görgü tanıklarını, şahısların avukatlarını dinlerler, dava konusunun gerekli görüldüğü taktirde bilirkişiye başvurmak gibi görevleri vardır. Hakim olabilmek için Türk vatandaşı olunması, kamu haklarından yasaklı olunmaması, yazılı yarışma sınavı ile mülakatta başarılı olunması, hukuk fakültesinden mezun olunması, hakimlik görevi yurdun her yerinde yapılacağı için vücut veya akıl sağlığı engelinin bulunmaması, giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci gününden itibaren otuz beş yaşını doldurmamış olunması gerekmektedir.

Hakim Nasıl Olunur?

Hakimlik adli yargı ve idari yargı olmak üzere ikiye ayrılır. Eğitim süreçleri de birbirinden biraz farklıdır. Adli yargı hakimliği için yapılması gereken ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’na (YKS) sınavına girilmesi gerekmektedir. Bu sınav iki oturumdan oluşmaktadır. Birinci oturum olan TYT sınavında baraj puanının geçilmesi durumunda ikinci oturuma girmeye hak kazanılır. İkinci oturum olan AYT sınavında ise elde edilen puan ve başarı sırasına göre adaylara Hukuk Fakültesine yerleştirilir. Hukuk Fakültesini kazanabilmek için ise AYT sınavında eşit ağırlık bölümünün yapılması gerekmektedir. Hukuk Fakültesi eğitim süreci 5 yıldır. Dört yıl teorik eğitimden sonra son iki yıl staj yapılarak fakülte başarılı bir şekilde bitirilir. Fakülteden mezun olan kişilerin ÖSYM ve Adalet Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırladığı sınavdan atanmak için yeterli puan alması gerekir. Bir yıllık stajın ardından görevlerine başlayabilirler.

İdari yargı alanında hakim olmak isteyen kişilerde ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’na (YKS) girmeli ve adli yargı hakimliğinde olduğu gibi TYT ve AYT oturumlarında başarılı olmaları gerekmektedir. Hukuk Fakültesi ya da hukuk alanında yeterli eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, Maliye veya İktisat fakültelerini okunması gerekir. Eğitim görülen fakülteden mezun olunduktan sonra ÖSYM ve Adalet Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırladığı sınava girip atanmak için yeterli bir puan alınması gerekmektedir. Stajyer olarak çalıştıktan sonra asli görevlerine başlanabilir.

Hakim Çalışma Alanları Nelerdir?

Hakimler Adalet Bakanlığı’na bağlı mahkeme salonlarında çalışırlar. Anayasa Mahkemesi, İdari Mahkeme, Adli Mahkeme, İş Mahkemeleri, Sulh Hukuk Mahkemeleri, Çocuk Mahkemeleri, Danıştay, Yargıtay, Vergi Mahkemeleri vb. alanlar çalışma alanlarıdır.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin