Sağlık kategorisinde, bu yazımızda sizlere Guatr Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Guatr Nedir?
Guatr tiroit bezinin anormal şekilde büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Tiroit bezi metabolizma ve beyin fonksiyonları üzerinde önemli rollere sahip tiroit hormonlarının salgılandığı yerdir. Genel de ağrıya sebep olmaz ancak tiroit bezi aşırı şekilde büyümüşse yutkunma ve kronik öksürük gelişebilir. Guatr genelde kişinin diyetindeki iyot eksikliğine bağlı meydana gelmektedir. Belirgin olmayan ve sorun yaratmayan küçük büyümeler herhangi bir tedavi gerektirmez. Kadınlarda, çeşitli bağırsak sistemi rahatsızlığına sahip kişilerde, hamilelik ya da menapoz dönemindeki kadınlar ve 40 yaş üstü kişiler guatr hastalığı için riskli gruplardır. Tiroit de meydana gelen şişliklerin %4-20 kadarında tiroit kanseri riski vardır.
Guatr Belirtileri Nedir?
En sık görülen guatr belirtisi tiroit bezinin şişmesidir. Bezin büyümesi nedeniyle, boyun bölgesinde aniden meydana gelen şişlik veya şişlikler olmaktadır. Ancak bazı dönemlerde guatr belirtileri sadece baş ağrısı ve nedensiz kaşıntı meydana getirmektedir. Nadir durumlarda aşırı şişen tiroit bezi soluk borusuna baskı yaparak kişinin nefes alıp vermesini güçleştirir. Aynı baskı öksürük, hırıltı ve yutkunma güçlüğüne de sebep olur. Bu belirtilerin yanı sıra kalp çarpıntısı, gözlerde şişme, titreme, ishal, mide bulantısı, kusma, terleme, halsizlik, uyku hali, kilo alma, saç dökülmesi, sinirlilik ve ciltte kuruma gibi belirtileri de beraberinde getirir.
Guatr’ın en çok görülme nedeni iyot eksikliğidir. Ancak bunun dışında nedenleri de vardır. Kistler, boyun bölgesine maruz kalınan radyasyon, hamilelik, tiroit kanseri, graves hastalığı, tiroit bezinde tek taraflı meydana gelen şişlik, tiroit bezinde birden fazla meydana gelen şişlik ve ailesinde guatr hikayesi olan kişiler de görülme oranı yüksektir.
Guatr Tedavisi Nasıl Oluyor?
Guatr hastalığına sahip olduğunuzu bilmiyorsanız ancak aynaya baktığınızda boynunuzda şişlik fark ederseniz, bunula birlikte çarpıntı, geçmeyen ishal, kabızlık, sinirlilik, yutmada ve nefes almada zorluk yaşadığınızı anladığınız an doktora başvurmalısınız. Guatr hastalığının tedavisinde ise ilaç tedavisi, radyoaktif ilaç ve cerrahi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Eğer kişi de hormon eksikliği saptanmışsa hormon tedavileri uygulanır. Tam tersi durumlarda mesela hormon fazlalığı var ise tiroit hormonunu baskılayacak ilaçlar ve radyoaktif iyot tedavisi kullanılır. Bunun dışında eğer nodüllü guatr var ise o zaman devreye cerrahi tedavi yöntemi girmektedir. Cerrahi tedavi de ise tiroit bezinin bir kısmı veya tamamı alınmaktadır.
Tiroit bezinin ne kadarının çıkarılacağına hastanın durumu, yaşı ve diğer bazı faktörlere göre karar verilmektedir. Guatr hastalığında cerrahi tedaviye gerek görülmesi için öncelikle hastanın hormon düzeyine, kanser riski olup olmadığına, yutma veya solunum bozukluklarına bakılarak karar verilmektedir. Cerrahi tedaviden sonra bazı yan etkiler meydana gelmektedir. Bunların en önemlisi ise ses telleri hasar göreceğinden ses kısıklığı meydana getirmektedir. Cerrahi tedavi sonrası hastada kalsiyum eksikliği de meydana gelmektedir. Kalsiyum eksikliği içinde hastaya kalsiyum tedavisi uygulamak gerekir.