Sağlık kategorisinde, bu yazımızda sizlere Fibromiyalji Nedir? Fibromiyalji Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.
İçindekiler
Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyalji kaslarda ve kemiklerde görülen yaygın ağrı, hassasiyet ve genel yorgunluk ile sürekli kendini gösteren bir hastalıktır. Özellikle vücudun belirli noktalarında aşırı hassasiyetle ile kendini belli eder. Bu noktalar başın arka kısmı, omuz üstleri, üst göğüs, kalçalar, dizler ve dirseklerdir. Fibromiyalji hastalığı kişilerin yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla görülür. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre fibromiyalji hastalığı ülkemizde 1,3 milyon kişi de görülmektedir. Bu hastalığın özellikle 22-25 yaş aralığındaki kişilerde görülme sıklığı fazladır. Doğru teşhis konulamadığı taktirde fibromiyalji şikayetleri azalsa da belirli bir süreden sonra belirtiler yeniden görülmeye başlanır. Çevresel faktörler, işkolik olma durumu, sempatik sistemdeki aşırı çalışma, uyku bozukluğu, depresyon, anksiyete, işini sevmemeye dayalı mutsuzluk, ağrı algılama bozukluğu, sinir sisteminde veya kas işlevlerinde bozukluk, mükemmeliyetçi veya aşırı titiz kişiliğe sahip durumlarda, mimarlık çalışma alanlarında, finans gibi yoğun çalışma alanlarında fazla strese sahip olunduğu zaman, kaza veya düşme gibi fiziksel durumlar sonrası ortaya çıkmaktadır.
Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
Çarpıntı, nefes alma zorluğu, aşırı hassasiyet, kabızlık ya da ishal, sürekli yorgunluk hali, uyku düzeninde bozulma, sabah uyanırken zorluk çekme, zor uyanma veya uykunu alamamış gibi uyanma, yeni şeyler öğrenme de zorluk çekme, hafıza problemleri, göğüs veya mide ağrıları, egzersize dayanıksızlık, ellerde ve ayaklarda uyuşma, vücudun üst bölümünde kızarıklığa eğilim, kişiye göre değişen ödem hassasiyeti, yumuşak dokularda şişlik hissi gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Fibromiyalji teşhisi hastanın öyküsü, fiziki muayene ve hastalık belirtileri ile konulur. Teşhis için hastalık belirtilerinin yaklaşık üç ay kadar sürmesi gerekmektedir. Vücudun 18 hassas noktasından en az 12’inde hassaslık olması bu tanı için oldukça önemlidir. Sık sık başka hastalıklarla karıştırıldığı için yapılacak olan tetkikler büyük önem taşımaktadır. Doğru teşhis konulamaz ise kişi başka bir hastalıkla ilgili tedavi görür ve bu insan sağlığı için zararlıdır.
Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Olur?
Fibromiyalji hastalığının tedavisinde süreklilik oldukça önemlidir. Sürekli doktor değiştirmek, tedaviyi yarıda kesmek veya farklı tedavi yöntemleri aramak tedavi sürecini olumsuz yönde etkilemektedir. İlaçla da tedavi edilebilen fibromiyalji hastalığında tedaviyi sürdürebilir hale getirmek oldukça önemlidir. Fibromiyalji hastalığında ilaçla tedavinin yanı sıra günlük hayatta da birtakım değişiklikler yapılması gerekmektedir. Dengeli beslenme, spor, uyku düzeni ve stresten arındırılmış bir yaşam biçimine geçilmesi tedavinin daha erken yanıt vermesine yardımcı olur. Ayrıca kişi isterse fizik tedavi ve fizik tedaviyi tamamlayıcı yöntemlere de başvurabilir. Doku masajı, klasik masajlar, enjeksiyonlar, elektroterapi uygulamaları, sıcaklık ajanları, akupuntur, yoga, pilates, yüzme egzersizleri, meditasyon, germe- gevşeme egzersizleri, manipülasyon gibi seçenekleri de vardır. Sıcak ve kuru havanın iyi gelmesi sebebiyle fibromiyalji hastalarına kaplıca kürleri de önerilmektedir. Tüm bu tedavilerin yanında psikolojik bir destek de iyileşme sürecinde en iyi yardımcıdır.