YKS Adayları kategorisinde, bu yazımızda sizlere En Hızlı İş Bulan 14 Üniversite Bölümü hakkında bilgiler vereceğiz.
En Hızlı İş Bulan 14 Üniversite Bölümü
1.Tekstil Mühendisliği
Tekstil Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Mezun tekstil mühendisleri için iş olanakları;
- Konfeksiyon Fabrikalarında,
- İplik Fabrikalarında,
- Dokuma Atölyelerinde,
- Örme ve Terbiye Atölyelerinde,
- Tekstil Malzemeleri Üretim Şirketleri,
- Tekstil Aksesuarları Üretim Şirketleri,
- Tekstil Makineleri Satan Firmalarda,
- Tekstil Laboratuvarlarında,
- AR-GE Merkezlerinde,
- Lif Uygulamaları Laboratuvarları,
- Fiziksel Tekstil Test Laboratuvarları,
- CAD Laboratuvarlarında,
- Konfor Laboratuvarlarında,
- Haslık laboratuvarlarında,
- Giyim Firmalarında
2. İç Mimarlık
İç mimarlık; bir binanın iç kısmında yapılan yapısal değişikliklere dayanan mimari dalıdır. İç mimarlar, belirli bir işlevin, pratik bir amacın veya estetik tercihin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarımlar oluşturur ve özelleştirir.
İç Mimarlık Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
İç mimar unvanına sahip olan yetkin bireyler iş alanı konusunda;
- Mimarlık ofislerinde,
- Yapı-dekorasyon firmalarında,
- İnşaat firmalarında,
- Beyaz eşya firmalarında,
kendilerine çalışma alanı bulabilirler. Tüm bunların dışında iç mimarlık mezunları kendi çalışma alanlarını yaratıp kendi işlerini de yapabilirler.
3. Mimarlık
Mimarlık, büyük yapı tasarımı ve mühendislik sanatı olarak bilinen bir disiplindir. Mimarlık bölümü bilim ile sanatı dengeli bir şekilde kullanarak göze hitap eden sağlıklı yapıların ortaya çıkması için çalışmalar gerçekleştirecek bireyler yetiştirilmesini amaçlar.
Mimarlık Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Mimarlık unvanına sahip olan bireyler için geçmişe göre daha fazla çalışma alanı söz konusudur.
Mezunlar;
- İnşaat Şirketlerinde,
- Mimarlık Ofislerinde,
- Mimari Danışmanlık Firmalarında,
- Yapı Denetim Firmalarında,
- Yapı Dekorasyon Şirketlerinde,
- Tasarım Ofislerinde,
- Mobilya Firmalarında,
İş imkanı bulabilirler. Bunların haricinde kendi kişisel işyerlerini açabilirler. Bunların haricinde akademik kariyerlerine devam edebilirler. Ayrıca belediyelerde Kent Estetik Kurullarında da çalışabilirler. Devlet kurumları söz konusu olduğunda Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan kişilerin istihdamı için belirleyici olur.
4. Pilotaj
Pilotaj; sivil havacılık konusunda talep edilen ulusal ve küresel şartlara uygun halde eğitim almış pilotların yetiştirilmesini amaçlayan bir bölümdür. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) SHY-1 ve Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) Part-FCL standartlarına uygun modern uçak pilot adaylarının eğitiminin gerçekleştirilmesi amaçlanır.
Pilotaj Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Pilotlar, gerek yerli gerekse de yabancı havayolları başta olmak üzere birçok genel havacılık sektöründe çalışma imkanı bulabilirler. Ayrıca havacılık eğitimi sektöründe de istihdamları söz konusudur. Pilotlar talep durumunda orduda da belirli yeterlilikler sağlandığı takdirde görev alabilirler.
5. Odyoloji
Odyoloji, kısaca işitme bilimidir. Bu bilim dalında insanların işitme durumları ve denge kontrolleri incelenir. Bu incelemeleri gerçekleştirmede asıl amaç eğer var ise söz konusu olan işitme bozukluklarının ve denge kontrol bozukluğunun teşhis edilerek önlenmesidir.
Odyoloji Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Odyologlar, sağlık sektöründe oldukça fazla talep görmektedir. Son yıllarda sayısı artan gerek devlet gerekse de özel hastanelerde bu tanıma uyacak uzman kişilere kesinlikle ihtiyaç duyulmaktadır. Kısaca bahsetmek gerekirse odyologlar;
- Devlet Hastaneleri,
- Özel kliniklerde ve Özel Hastanelerde
- Kulak Burun Boğaz Dal Araştırma Merkezleri,
- İşitme Cihazı Üretim Merkezleri,
- Üniversiteler,
ve benzeri alanlarda çalışabilirler. Ayrıca mezun odyologlar tercih ettikleri takdirde;
- Pediatrik Odyolog,
- Eğitim Odyoloğu,
- Klinik ve Rehabilitasyon odyoloğu,
- Endüstriyel Odyolog
gibi unvanlar alarak sektörel yönelimlerini belirleyebilirler. Bu seçeneklerin haricinde formasyon eğitimi alarak eğitim kurumlarında işitme engelliler öğretmeni olarak da kendilerine iş bulabilirler. Tabii bu tür devlet kurumlarında yer alabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’den alınacak puan çok önemli rol oynar.
6.İnşaat Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği bölümünün amacı, gökdelenler, yollar, köprüler, tüneller gibi büyük projeleri tasarlayabilecek ve denetleyebilecek, yapılan projenin bütçeye uygun bir şekilde ilerlemesini sağlayabilecek, proje kapsamında harcanacak malzemeleri hesaplayacak, projelerin çevre karşı uygun olmasına önem gösterecek, grup çalışmasına uygun olacak ve iş sağlığı ve güvenliği kurallarına önem gösterecek öğrencileri bilimsel eğitim ile yetiştirmektir.
İnşaat mühendisliği bölümü, mühendislik fakültesine bağlı olan 4 yıllık lisans bölümüdür. İnşaat mühendisliği bölümü mezunlarına İnşaat Mühendisi unvanı verilir.
İnşaat Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Son yıllarda Türkiye’de gelişen inşaat sektörü ile inşaat mühendisleri için birçok iş imkanı oluşmuştur. İnşaat mühendisi olan bir kişi danışmanlık, proje müdürlüğü, iş planlaması, proje ve inşaat denetlemesi, malzeme denetlemesi, teknik çizim, akademisyenlik gibi birçok farklı iş yapabilirler. KPSS sınavında başarılı olmaları takdirde devlet bünyesinde de çalışma şansına sahiptir.
7. Uçak Mühendisliği
Uçak Mühendisliği, uçak, uzay aracı, füze ve silah sistemlerinin tasarımı, yapımı ve bakımı ile mühendislik prensiplerinin bir arada olduğu akademik bir disiplindir. Kapsanan başlıca alanlar arasında uçuş güvenliği, yakıt verimliliği, işletme maliyetleri ve çevresel etkiler bulunmaktadır.
Uçak Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Uçak mühendisliği, tam anlamıyla hava araçları üretimi konusunda kapsamlı bir eğitim aldıkları için, iş olanakları yalnızca uçaklarla kısıtlı değildir. Örneğin;
- Uçak Yapım Şirketleri,
- Helikopter Yapım Şirketleri,
- Uçak Tasarım Şirketleri,
- İnsansız Hava Aracı Üretim Şirketleri,
- Roket Sanayii,
- Sivil Havacılık Şirketleri,
- Askeri Sanayii,
- ROKETSAN,
- ASELSAN,
- Türk Hava Yolları
Ve daha birçok kurumda çalışabilirler.
8. Eczacılık
Eczacılık; ilaçların hazırlanması, dağıtımı ve gözden geçirilip ek klinik hizmetler sağlama bilim ve tekniğini barındıran akademik bir disiplindir. Sağlık sektöründe kullanılan ilaçların birçoğu ilaç firmaları tarafından üretildiği için, profesyonel uygulamalar klinik olarak yönlendirilmektedir. İçinde bulunulan duruma göre eczaneler, eczane topluluğu ya da kurumsal eczane olarak sınıflandırılmaktadır. Kurumsal eczaneler topluluğunda doğrudan hasta bakımı sağlamak klinik eczane olarak kabul edilir.
Eczacılık Bölümü Mezunu için İş Olanakları Nelerdir?
Yeni mezun eczacılar için kariyer fırsatları ise;
- Kişisel Eczane,
- Hastane Eczanesi ve Klinikleri,
- İlaç Sanayii,
- Kozmetik Firmalarında,
- Adli Tıp Kurumlarında,
- Ecza Depolarında,
- Endüstriyel Eczacılık Kurumları (Üretim, Test, AR-GE, Epidemiyoloji, Farmakoepidemioloji),
- Klinik Araştırma Laboratuvarlarında,
- Sosyal Güvenlik Kurumu
Gibi alanlarda kendilerine çalışma alanı yaratabilirler.
9. Tıp
Tıp bölümü 6 yıllık bir bölümdür ve bölümün amacı hastaların sağlık sorunlarını gidermek ve sağlıklarına kavuşturmak için Tıp biliminden yararlanarak hastalıklara kalıcı veya gerekli durumlarda geçici çözümler uygulamaktır. Tıp bilimini meslek hayatı içerisinde en iyi şekilde kullanabilecek, hastalara en uygun tedaviyi uygulama ve olumlu sonuçlar alabilecek kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır. Tıp bölümünün bir diğer amacı tıp bilimi üzerine araştırmalar yaparak yenilikler getirecek kişiler ortaya çıkarmaktır.
Tıp Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Tıp Fakültesi mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler üniversite hastaneleri, özel hastaneler, eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet hastaneleridir.
10. Diş Hekimliği
Diş hekimliği, tıp alanında ağız ve diş sağlığı üzerine çalışmalar gerçekleştirerek hastaları tedavi edecek, olası problemleri önceden tanıyıp gerekli çözümleri üretecek ve uygulayacak hekimlerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir tıp disiplinidir. Diş Hekimliği, üniversitelerde Diş Hekimliği Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 5 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Diş Hekimliği Bölümü İş Olanakları Nelerdir?
Diş hekimlerinin meslek yolculuğunda başarı ile tamamlamaları gereken Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS) söz konusudur. Bu sınavın ardından mezunlar diledikleri takdirde özel ve devlet hastanelerinde kariyerlerine devam edebilirler ya da mezunlar özel kliniklerini açarak hastalara hizmet verebilirler.
Bunların haricinde yüksek öğrenimlerine devam edip elde etmiş oldukları uzmanlıklar neticesinde diş protez laboratuvarlarında da çalışabilirler.
11. Veteriner Hekimlik
Veterinerlik bölümünün amacı, ev hayvanlarını, kümes hayvanlarını, büyükbaş ve küçükbaş çiftlik hayvanlarını, suda yaşayan hayvanların üretilmesini, ıslah edilmesini, sağlık hizmetlerinin sağlanmasını sağlayacak öğrencileri bilimsel eğitimler ile yetiştirmektir. Hayvan biyolojisi hakkında detaylı eğitim verilmektedir. Veterinerlik bölümü 5 yıllık lisans bölümüdür. Veterinerlik eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilere “Veteriner Hekim” unvanı verilir.
Veteriner Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Veteriner hekimlerin çalışabileceği çok sayıda iş bulunmaktadır. Veteriner bölümü mezunları tercih etmeleri halinde ve gerekli yeterlilikleri sağlamaları durumunda akademisyenlik mesleğini de tercih edebilirler. Kendi özel klinikleri açarak kendi işlerinin başında bulunabilir.
12. Makine Mühendisliği
Makine mühendisliği, mekanik sistemler tasarlamak, analiz etmek, üretmek ve bakımını yapmak için mühendislik fiziği ve matematik ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik disiplinidir. Mühendislik disiplinlerinin en eski ve en genişlerinden biridir. Makine Mühendisliği, üniversitelerde Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre tercih edilebilir.
Makine Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Makine mühendisliği mezunları için iş olanakları oldukça fazladır. Mezunlar, üretimin gerçekleştiği her kurum ve kuruluşta görev alabilirler. Birbirinden farklı her sektörde fabrikasyon süreçlerinde makine kullanımı söz konusu olduğu için makine mühendisleri üretim departmanlarında fabrikalarda yer alabilirler.
13. İslami Bilimler
İslami İlimler bölümü ülkemizde bilinirliği yüksek bölümler arasındadır. İslami İlimler bölümünün amacı lisans eğitiminde yer alacak öğrencilere inanç, ibadet, ahlak gibi İslami konuları detaylıca öğrenerek, kazanımlarını gelecek meslek hayatlarında en iyi şekilde kullandırmaktır. İslami İlimler bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, İslam İlimine karşı meraklı, ilgili, sorumluluk sahibi ve iletişim yeteneği kuvvetli ilgili olması aranan başlıca özellikler arasındadır. İslami İlimler bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir.
İslami İlimler Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
İslami İlimler bölümü mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler eğitim kurumları, Kur’an kursları, Diyanet, Camilerdir. Kamuda çalışmayı tercih edecek olan İslami İlimler bölümü mezunları gerekli olan sınavları başarı ile tamamlamaları istenmektedir. Özel sektör içerisinde özel eğitim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak dersi eğitmeni de olabilirler.
14. Turizm İşletmeciliği
Turizm sektörü uzun yıllardır birçok ülkenin ekonomisi için çok önemli bir gelir kapısıdır. Türkiye ve İspanya gibi ülkeler için turizm büyük bir gelir kaynağı oluşturmaktadır ve turizm sektörüne önemli yatırımlar yapmaktadırlar. Turizm işletmeciliği bölümünün amacı seyahat, yiyecek-içecek, pazarlama, bürolar, kat hizmetleri gibi birçok alanda, üst düzey yetkililer ile diğer çalışanlar arasında köprü oluşturabilecek, mesleki hayatında aldığı görevleri çalıştığı yer için en iyi hale getirebilecek kişileri yetiştirmektir. Turizm işletmeciliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür.
Turizm İşletmeciliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Turizm denilince insanların aklına sadece otellerde çalışan insanlar gelmemelidir, turizm işletmeciliği mezunu bireyler birçok farklı alanda çalışmak için kendilerine yer bulabilirler. Çalıştıkları kurumun insan kaynaklarından, büro amirliğine kadar farklı çalışma alanları bulunmaktadır.