Doktor Asistanı Nedir? Nasıl Olunur ve Çalışma Alanı!

0
545

Nasıl Olunur? kategorisinde, bu yazımızda sizlere Doktor Asistanı Nedir? Nasıl Olunur ve Çalışma Alanları Nelerdir?  hakkında bilgiler vereceğiz.

Doktor Asistanı Nedir?

Doktor asistanı özel polikliniklerde, özel hastanelerde, devlet hastanelerinde veya diğer sağlık kuruluşlarında çalışan, hem hastalara hem de doktorlara çeşitli konularda yardımcı olan personeldir. Doktor asistanı tıp fakültesinden mezun olan asistan doktor değildir. Doktor asistanı olabilmek için güler yüzlü olunmalı, dış görünüşe özen gösterilmeli, ekip çalışmasıyla uyum sağlayabilmeli, düzgün diksiyona sahip olunmalı, kişiler arası iletişimin iyi olması, dikkatli olması, sorumluluk sahibi olması, planlı olması ve çalışkan olması, sağlık sektörünü sevmek ve bu alanda daima gelişime açık olması, hastaların kurumdan memnun şekilde ayrılmasını sağlamak, tıbbi konulara yatkın ve bu konularda eğitim almış olması gerekir. Doktor asistanının hastaları yönlendirmek, poliklinik defterlerini takip etmek ve kontrollerini sağlamak, doktor tarafından hastaya uygulanan tedavi ve yöntemler için hastaları gerekli alanlara yönlendirmek, randevulu hastaların giriş çıkış takiplerini yapmak, hasta bekleme salonunun temiz tutulmasını ve düzenli olmasını sağlamak, muayene odasında hastalar için kullanılan ilaçların takibini yapmak gibi görev ve sorumlulukları vardır.

Doktor Asistanı Nasıl Olunur?

Doktor asistanı olmak diğer sağlıkla ilgili mesleklere oranla oldukça kolaydır. Sebebi ise üniversite okumansına bile gerek olmadan bu mesleği yapabilmek mümkündür. Sağlık Meslek Liselerinin Tıbbi Sekreterlik bölümü veya Anadolu Ticaret Meslek Liselerinin Tıp Sekreterliği bölümünde okuyup eğitim alınması yeterlidir. Bu sayede dört yıl boyunca hem yazılı hem pratik eğitim alınmaktadır. Ayrıca lisenin son yılında hastaneler de staj yapabilme imkanı da mevcuttur. Staj süresi yaklaşık 6 ay veya 1 yıl arasında olacaktır. Lise eğitimini tamamladıktan sonra doktor asistanı olarak görev yapmaya başlanabilmektedir.

Doktor Asistanı Çalışma Alanları Nelerdir?

Doktorluk mesleği günümüz de varlığını sürdüren ve hep ihtiyaç duyulacak bir meslektir. Bu sebeple doktor asistanlarına da sürekli ihtiyacımız olacaktır. Doktor asistanlarının devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, özel kliniklerde, tıp merkezlerinde, üniversite hastanelerinde, araştırma ve eğitim hastanelerinde çalışma imkanı vardır. Devlet hastanelerinde çalışmak için ise ÖSYM tarafından hazırlanan Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girilmesi gerekmektedir.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin