Anne/Çocuk kategorisinde, bu yazımızda sizlere Doğum Sonrası Lohusa Depresyonu Nedir? Lohusa Depresyonu Tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.
Doğum Sonrası Lohusa Depresyonu Nedir? Lohusa Depresyonu Tedavisi
Lohusa depresyonu, doğum sonrası ilk 6 haftada başlayıp 1-2 yıl kadar sürebilen, üzüntü, kaygı, aşırı sinirlilik, duyarsızlık, bebeği istememe, ağlama krizleri, kendini beğenmeme, aşırı mutsuzluk ve huzursuzluk gibi depresyon belirtileriyle ortaya çıkan psikolojik bir rahatsızlıktır. İlk gebelikte görülme sıklığı daima daha fazladır. Lohusa sendromu tedavi edilmediği sürece anne sütünün kesilmesinden intihara kadar giden birçok olumsuz sonuç doğurabilmektedir. Bu depresyon çok sinsi ilerlemektedir. Doğum sonrasında kadınlara farklı sorumluluklar yüklenmektedir. Yeni kimliğin kazandırmış olduğu sorumluluklar ağır gelir ve bu süreçte kişi eşi tarafından ya da ailesi tarafından yeterli destek ve ilgi alamadığı zamanlarda depresyon kendini göstermeye başlamaktadır. Lohusa depresyonu genellikle evliliği ile ilgili sorun yaşayan annelerde, evlilik dışı bir ilişkiden meydana gelen ve istenmeyen doğumla sonuçlanan annelerde, ailesinde lohusa depresyonu yaşamış olan kişilerde veya kaygı bozukluğu gibi psikolojik sorunları olan kişilerde görülme sıklığı oldukça fazladır.
Lohusa depresyonunda unutkanlık, iştah değişikliği, suçluluk hissi, uyku bozukluğu, bebeği istememe, bebeğin bakımını üstlenmeme, sürekli olarak bebeğe zarar verme korkusu, panik atak, kendini toplumdan soyutlama, sürekli ağlama isteği, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflığı veya konsantrasyon güçlüğü gibi belirtileri mevcuttur. Çoğu lohusalık depresyonunun, enerji veya ruh halini belirleyen hormonların seviyelerindeki dalgalanmalar sebebiyle olduğu düşünülmektedir. Hamilelik döneminde yükselen östrojen ve progesteron hormon seviyeleri, doğumla birlikte aniden düşmektedir. Meydana gelen bu hızlı hormon değişimleri beyindeki ruh halini düzenleyen kimyasalları etkilemekte ve mutsuzluk ve depresyon gibi sebeplere yol açmaktadır.
Lohusa Depresyonu Tedavisi
Lohusa depresyonu doğumdan sonra 8-11 gün arası süren hormonların neden olduğu stres veya kaygı gibi durumlar kısa sürede kaybolmaktadır. Ancak tedavi edilmezse bu süreç 2 yıla kadar uzayabilmektedir. Lohusalık depresyonunun tedavisinde ilaç tedavisi ya da bunların kombinasyonu yapılmaktadır. Tedavi için karar verilirken anneyle ortak bir karar almak oldukça önemlidir. Tedavi süreci boyunca çevrenin desteği ve en önemlisi eşin desteği tedavi sürecinin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Annenin endişeden kurtulmasının en önemli yollarından biri kendine güvenmesi ve yalnız olmadığını bilmesidir. Sosyal çevresinin kişinin yanında olduğunu bilmek anneyi oldukça rahatlatacaktır. Ayrıca tüm bunların yanı sıra anne yürüyüşe çıkmalı, sosyal çevresiyle görüşmeye devam etmeli ve kendine zaman ayırmalıdır. Bütün bunların yapıldığı taktirde doğum sonrası gerçekleşen bu süreç oldukça kolay bir şekilde atlatılabilmektedir.