Diyetisyen Nedir? Çalışma İmkanları Nelerdir?

0
559

Nasıl Olunur? kategorisinde, bu yazımızda sizlere Diyetisyen Nedir? Nasıl Olunur ve Çalışma İmkanları Nelerdir?  hakkında bilgiler vereceğiz.

Diyetisyen Nedir?

Diyetisyen yaşamınıza sağlıklı bir şekilde devam edebilmeniz, sağlığınızla ilgili belirli bir hedefe ulaşabilmenizi sağlamak amacıyla sizlere yeterli ve dengeli bir şekilde beslenebilmeniz için yemek listeleri hazırlaması ve hazırladığınız yemek listelerinin uygun bir şekilde pişirilmesi konusunda eğitim alan ve sizlere bu konularda yardımcı olan kimselerdir. Diyetisyenler yaş veya cinsiyete göre harcanılan enerji ve alınması gereken besinlerden sizlere beslenme listeleri oluştururlar. Yanlış beslenme alışkanlığına sahip kişileri bilgilendirirler. Mevcut olan hastalıklarından kurtarmak veya genetik olan hastalıkları en aza indirmek için diyet listesi hazırlarlar. Spor yapan kişilerin amaçlarına daha kolay ulaşmalarını sağlamak amacıyla kişilere sağlıklı beslenme programı hazırlarlar. Hastaları iyileştirebilmek için diğer doktorlarla iş birliği yapabilirler. Bebeklere veya yaşlılar gibi belirli kişilere sağlıklı beslenme konusunda yardımcı olurlar.

Diyetisyen Nasıl Olunur?

Diyetisyen olabilmek için ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nın (YKS) birinci ve ikinci oturumuna girilmesi gerekmektedir. Birinci oturum olan TYT sınavından baraj puanının geçilmesi gerekir. Ardından ikinci oturum olan AYT sınavına girilmesi gerekir. AYT sınavında elde edilen puan ve başarı sırasına göre üniversitelere tercih yapılır. Üniversitelerde de Beslenme ve Diyetetik bölümü tercih edilir. Beslenme ve Diyetetik bölüm 4 yıllık bir bölümdür.  Bu bölümün kazanılabilmesi için lise döneminde derslerin biraz iyi olması gerekir ve sayısal derslerde başarılı olunması gerekir. Bu bölümü okuyabilmek için en önemlisi fen bilimlerine ilgili olunmasıdır. Aynı zamanda insanlara karşı hoşgörülü ve sabırlı, kişiler arası iletişimin iyi olması, ekip çalışmalarına ayak uydurabilen, araştırmacı, ayrıntılara dikkat et, karşısındaki insanlarla empati kurabilen, sorumluluk bilinci yerinde olan biri olunması gerekmektedir.

Diyetisyen Çalışma İmkanları Nelerdir?

Bu meslek grubunda da çalışma alanınız oldukça geniştir. Devlet hastaneleri, özel hastaneler, özel klinikler, tıp merkezleri, yaşlı bakım merkezleri, spor salonları, belediyeler, yurtlar, üniversiteler, ilaç firmaları, çocuk esirgeme kurumları, besin takviye şirketleri, yemek şirketleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri, toplum sağlığı merkezleri gibi yerlerde çalışma imkanları vardır. Diyetisyenler kendi kliniklerine ait klinikler açabilirler. Devlet kurumlarında çalışabilmek için ise Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girilmeli ve bu sınavda elde edilen yüksek başarı puanına göre devlet hastanelerinde çalışmak mümkündür.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin